Вкрасти місто. Короткий курс.

Перемикач мов

Для формалізації крадіжки вам знадобиться трохи часу – десь біля 2-х місяців і гроші. Точна сума не встановлена. Та “кашу маслом не зіпсуєш” – скоротити терміни формалізації збільшенням грошової маси може і не вдасться, але учасники окремих процедур отримають більше задоволення.

Хронологія крадіжки.
Суто з метою наочного представлення подій будемо вести відлік від 20 липня. Всі дати є вигаданими. Співпадіння з реальними подіями є випадковими. Наведені тексти документів, посилання та скріншоти є суто плодом фантазії автора.

20 липня. Старт. На завтра призначається засідання виконкому міськради. Те, що попереднє засідання відбулося вчора, жодним чином ваші плани зіпсувати не може.

21 липня

На засіданні приймаєте три рішення:

Без крадіжок в жодному з них не обійшлося. Але зараз нас цікавить рішення № 379 із скромною, втім шляхетною, назвою “Про проведення громадських слухань”.

В цьому “благополучному граді” проведення громадських слухань взагалі-то регламентується частиною 4 глави IV Статуту міста.  А ще  – проведення громадських слухань стосовно містобудівної документації регламентується окремою постановою Кабміну.

Про Статут в рішенні треба забути, а от на постанову послатися. У преамбулі. І хай потім шукають – яким чином рішення корелює із постановою… Не бійтеся навіть надрукувати в газеті міськради оголошення, як це сказано в рішенні, – хто ту газету читає? І ще на виконання рішення можна завести десь на сайті міськради окремий розділ – Коригування Генерального плану і хай спробують відшукати відміннсті на цьому малюнку із тим, що міститься в розділі Генплан міста. І сам розділ спочатку хай розшукають! А оскільки шукатимуть довго, то крім малюнку більше ніяка документація й не знадобиться. А те, що картинка із “коригуванням” має назву 2011_09_25_herson2.jpg, то це просто тому, що у вас є дар пророцтва і ви заздалегідь передбачили на 2 місяці наперед…

Не варто також хвилюватися з приводу того, що на попередньому засіданні виконкому були прийняті рішення з № 346 по № 377 (тридцять два!)

на наступному, 16 серпня, – №№381-414 (417?), тобто щонайменше – 34, а на поточному, 21-го липня лише три.  Про рішення від 21-го липня, як і про саме засідання, все одне майже до кінця операції знатимуть лише ті, кому_треба, а офіційний сайт міськради видаватиме таке:

Ну, і три – це ще не межа. 23-го серпня ви зможете зібрати виконком ще раз – заради лише одного рішення.

23 серпня.

Начебто проводите засідання виконкому, на якому приймаєте оце єдине рішення за № 418- Про погоджувальну комісію з розгляду пропозицій громадськості до проекту містобудівної документації «Коригування Генерального плану» .

Ясно як день – з 21-го липня, коли було прийнято рішення № 379, ви встигли:

– призначити дату громадських слухань (по кожному об’єкту?!)

– розмістити повідомлення в місцевій пресі не раніше, ніж за 2 тижні до слухань (продублювати оголошення на сайті випадково забудьте – з ким не буває?)

– провести усі слухання

– оголосити про процедуру прийняття пропозицій до містобудівної документації

– отримати пропозиції від членів громади.

Тож, саме час створювати погоджувальну комісію.  Те, що саме в цей період більшість, як не всі, посадові особи, визначені у рішенні № 379, знаходилися у відпустках, аж ніяк не може попсувати ваші плани.

28 вересня.
Проводите засідання погоджувальної комісії.

29 вересня.
Якісь місцеві самашедші (с) подають інформаційний запит щодо рішень виконкому №№ 378-380. Ви за лічені хвилини розміщуєте їх на сайті. Вже можна.

30 вересня.
Проводите сесійне засідання міськради, на якому слухняна більшість швиденько затверджує “коригування”  Генплану – і все, ви – в дамках, а саме: тепер все місто рясно усіяно “громадськими” будівлями, позначеними червоним коліром на плані. Там де був стадіон, тепер Генплан передбачає “громадську” будівлю. На місті парку також зручно прилаштувалися кілька “громадських” будівель. Там, де була площа – та сама червона позначка. На місті підприємства – знову вони ж.  А от на місті плавнів і Національного природного парку, який знаходиться в процесі створення, весело конкурують між собою три морських порти.

 

Всього три органи колективної безвідповідальності – виконком, погоджувальна комісія та  міськрада – і все,  справу майже зроблено. Щоправда, є ще така неприємність, як експертиза містобудівної документації. Але ж, хто вам заважає провести експертизу одного варіанту Генплану, а на узгодження подавати інший? Хто там у тих органах колективної безвідповідальності буде вишукувати розбіжності? І головне – навіщо  їм вникати у ті метаморфози? Це, хіба що, один з членів містобудівної ради, подивившись на різні варіанти Генплану та співставивши їх із публічними обіцянками, зробив для себе відкриття: “досі не знав, що якщо зелений колір покрити ще раз зеленим, а потім ще рясно вкрити “зеленим”, виходить червоний, дуже навіть яскраво червоний…”

Тож, за рахунок таких нехитрих маніпуляцій обличчя міста зміниться докорінно. Але обличчя – це так, побічний результат.

Мешканці у переважній більшості поки що нічого ще не зрозуміли. Ну, не працює підприємство – буде магазин. Ну, й що, що  в парку з’явиться ще один генделик? Ну,  центральна площа стане трошки менша, але ж із сучасним будинком зі “скла   і бетону”!

Варто їх поки що приспати покраще.  Наприклад – можна роками інвентаризувати кожен окремий парк та всі зелені зони разом. Це ж набагато складніша та ретельніша робота, аніж Генплан переробляти…

Бо ще ж треба встигнути ті “громадські” будівлі побудувати, нехай і нашвидкоруч, нехай із порушенням технології, але менше з тим. Потім ще оформити під ними землю…  Потім перепродати ті будівлі разів два-три, краще – більше. От тоді вже справа буде доведена до кінця.

А далі – хай собі тулять свої парки-стадіони-площі-школи-лікарні-дитячі майданчики де завгодно. Хоч і на власному подвір’ї. Але ж вже не на нашій, законно вкраденій у них землі…

________

Поради з протидії (суто для самашедших (с))
1. Регулярно моніторити список рішень виконавчих органів. Принаймні не їхній зміст, а наявність наскрізної нумерації.
2. Відсутність бодай одного документа у відкритому доступі терміново має викликати інформаційний запит.
3. Уважно читати зміст документів. Особливо тих, що не поспішають викладати на очі загалу.
4. Не дозволяти називати Генпланом малюнок, який вміщується на екран, стенд, тощо.

5. …

(додайте ваш варіант)

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.