В Канаді пройдуть парламентські слухання про стан демократії та захист прав людини в Україні

У вівторок, 22 листопад 2011 Постійний комітет із закордонних справ і міжнародного розвитку Парламенту Канади запропонував провести слухання про стан демократії в Україні. Депутат Пітер Ґолдрінґ (округ Едмонтон Схід) зробив запит і запропонував провести вивчення того, як «просувається процес розвитоку демократії та захисту прав людини в Україні за останні 10 років”.

“Організації-члени Конференції Українських Державницьких Організацій Канади (КУДОК) високо оцінюють проведення таких вивчень  щодо ситуації в Україні  і те, що слухання будуть проводитися у Постійному парламентському комітеті із закордонних справ і міжнародного розвитку”, сказав голова  КУДОК Олег Романишин .

Після поїздки Прем’єр-міністра Гарпера в Україну в жовтні 2010 року, Ліґа Українців Канади та інші складові організації  КУДОК активно проводили розмови з членами парламенту щодо проведення таких слухань. У зв’язку з цим в ході 40-го скликання Парламенту Канади (остання сесія) депутат Дейвід Світ (округ Анкастер-Дандас-Фламборо-Вестдейл) 22 березня 2011 року вніс пропозицію вивчити процес розвитку демократії та захисту прав людини в Україні, яку було прийнято одноголосно парламентським підкомітетом по захисту прав людини у світі. Дана пропозиція була підготовлена у співпраці з членом парламенту Джеймсом Безаном (округ Селкірк-Інтерлейк). Однак парламентські вибори в травні цього року не дозволили провести ці слухання.

Під час чергового  скликання Парламенту Канади (перша сесія) в червні цього року КУДОК знову порушила питання про слухання на зустрічах з депутатами, в тому числі: Пітер Голдрінг, Марк Варава, Джеймс Безан, Тед Опіц, Пеґґі Неш, Уейн Марстон, Пітер Ван Лоан, Бернард Троттіє, Роберт Сопук, Кевін Ламору, Джим Каріджіанис і Боб Рей.

Для організації слухань у Постійному комітеті із закордонних справ і міжнародного розвитку Парламенту Канади КУДОК спирається на результати історичної поїздки Прем’єр-міністра  Канади в Україну та бере до уваги  дискусії щодо справ в Україні, котрі відбулися 18 жовтня 2011 року. Прохання провести слухання також знаходиться у відповідності з нарадою з питань щодо України в Комітеті  закордонних справах, яка відбулася 20 жовтня 2011 року і де президент Конґресу Українців Канади (КУК) Павло Грод  дав свідчення.

“Вивчення  процесу розвитку демократії та захисту прав людини в Україні буде важливим кроком у збереженні поінформованості канадців і допоможе усьому світові розібратися в ситуації в Україні. КУДОК вдячна депутатові Пітеру Ґолдрінґу за внесену пропозицію на рівні Постійної комісії із зовнішніх справ і міжнародного розвитку “, зазначив Орест Стеців, президент Ліґи Українців Канади (ЛУК).

“Ми також високо оцінюємо підтримку ініціативі КУДОК членом парламенту Джеймсом Безаном, яку ми маємо починаючи з листопада 2010 року, щодо проведення розслідування дій уряду України, спрямованих на придушення політичної незгоди, свободи слова, свободи преси, і академічних свобід в Україні”, додала Оляна Ґрод, президент Спілки Української Молоді в Канаді (СУМ).

“Особливо в цей час, після ув’язнення Юлії Тимошенко та багатьох менш відомих політиків, переслідування правозахисників і істориків, та у світлі майбутніх парламентських виборів в Україні в 2012 році, нам приємно усвідомити, що ці важливі питання продовжують стояти на порядку денному і вирішуватися нашим урядом”, підсумувала Адріяна Буйняк-Виллсон, президент Ліґи Українок Канади (ЛУ-окК).

 

Конференція Українських Державницьких Організацій Канади (КУДОК)

Ліґа Українців Канади (ЛУК), Ліґа Українок Канади (ЛУ-окК)

Спілка Української Молоді в Канаді (СУМ), Товариство кол. вояків УПА, Гомін України

83 Christie Street, Toronto, ON M6G 3B1, Canada

(416) 516-8223 luc@lucorg.com; www.lucorg.com