Цензура в Інтернеті поки що відкладається

8 лютого 2012 відбулося засідання комітету Верховної Ради з свободи слова та інформації, де розглядалися правки до законопроекту “Про захист суспільної моралі”, ухвалені в першому читанні. Нагадаємо, цим законопроектом фактично намагалися запровадити цензуру в Інтернеті. Майданівська стаття на цю тему Алярм! Свободі слова в Інтернеті винесено смертний вирок! була першою.

Вона викликала справжню бурю відгуків (тисячі поширень, сотні передруків, сотні посилань) і за нею почалися виступи журналістів, Інтернет-провайдерів, керівників медіа-холдингів, депутатів, тощо. 99% казали про неприпустимість цензури в Інтернеті.

На прохання Майдану був підготований Конституційно-правовий висновок на законопроект “Про захист суспільної моралі”, він сьогодні був донесений до народних депутатів.

Ще в листопаді за допомоги небайдужого нардепа Майдан вніс пропозиції щодо зміни  до цього законопроекту  (наші правки фактично прибирали будь яке регулювання Інтернету з законопроекту).

Наше звернення Скажи НІ цензурі в Інтернеті! підписали 387 громадян. Воно теж було доведено до відома депутатів науковим радником Майдану, який був присутній на засіданні і обговорював законопроект з народними депутатами.

Все це разом – спрацювало! Нарешті, після обговорення сьогодні законопроект комітет відхилив.

Майдан був не єдиним, хто боровся з цим законопроектом. Роками системно з самою ідеєю регулювання суспільної моралі бореться Всеукраїнська громадська кампанія проти встановлення цензури засобів масової інформації та творів мистецтва  та багато інших громадських організацій, журналістів та митців.

Однак, саме Майдан привернув увагу до закладених в законопроекті спроб державного регулювання змісту інтернет-сайтів, можливості їх блокування. І наш голос почули, небезпеку, на яку ми вказали – відчули. Ми дякуємо всім, хто підписав наше звернення, хто поширював наші матеріали, особливо дякуємо народному депутату Юрію Стецю. Цей досвід показує, що боротьба може приносити успіхи!

Боротися – весело, коритися – нудно!

ПС. На засіданні комітету стало відомо про аналогічний закон, розроблений МінЮстом, який передбачає ліквідацію НацКомісії. В кулуарах депутати висловлювалися за те, що взагалі закон потрібен, але без НацКомМора чи аналогічних органів. Так що моніторити цю тему нам доведеться й надалі. Хто знає, що вони додумаються засунути в новий законопроект.

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair