В’ячеслав Брюховецький: не може довго панувати ожирілий розум

Ініціативна група “Першого грудня” взялася за важку місію — пробудити свідомість і моральність українського суспільства. У це коло з одинадцяти мудреців-інтелігентів увійшов і “батько” відродженої Києво-Могилянської академії і нині її почесний президент В’ячеслав Брюховецький. В інтерв`ю УНІАН В’ячеслав Брюховецький розповів, чому митці не повинні йти в політику, чому виборці вже не продадуться за гречку і в чому слабкість Віктора Януковича.

В`ячеславе Степановичу, одна з цілей ініціативи “Першого грудня” – відродити мораль і духовність в суспільстві. Які шанси прищепити мораль, якщо кожного дня багато українців думають про те, як прогодувати сім`ю?

БрюховецькийЦе правда. Коли у людини нема хліба, вона думає тільки про хліб. Так завжди було. Але я не впевнений, що аж так сьогодні доведена країна, що тільки про хліб думають. Певна річ, що особливо старшим людям нелегко жити. Я переконаний, молодим зараз краще, ніж нам було у 1970-х роках. Принаймні морально, принаймні з відчуттям того, що ти можеш зробити. Тоді ти нічого не міг зробити, тоді все вирішували за тебе: чи дозволити тобі, чи не дозволити.

Гроші вирішують все –  так сьогодні намагаються втовкмачити молодій людині. І дебілізують її. На жаль, результати є. Але життя – воно розумніше. Воно так чи інакше переламає цю тенденцію, тому що не може довго панувати ожирілий розум. Я інколи дивлюся на деяких молодих людей, які прийшли в уряд, і думаю, чому вони такі тлусті й самозадоволені? Це ж молоді люди! Боюсь, що і в головах у них те саме. Це ж важко ворушити звивинами, якщо вони там є…

Українцям треба ставати багатими. Не красти, а вміти заробляти гроші. Бідна людина стає заздрісною, некреативною. А якщо людина нормально себе забезпечує, вона починає думати про духовні речі, про культуру.

Яку кінцеву мету ставить перед собою Ваша ініціатива? Як Ви збираєтеся змінити суспільство?

Цей кінцевий результат буде полягати в тому, що треба буде ставити нову ідею, нову ціль. Розвиток суспільства ніколи не може бути завершеним. Це, до речі, велика помилка багатьох політиків, які кажуть: ось ми досягнемо цього і буде все прекрасно. Та не буде прекрасно! Одразу постануть нові проблеми, нова ситуація, яка вимагатиме якихось дій.

Суспільство втомилося від неправди. Суспільство втомилося, що його дурять весь час. Суспільство втомилося від непорядних людей, які, не маючи на те підстав, ставали глашатаями якихось ідей. Колись Борис Пастернак з цього приводу дуже добре сказав: “Позорно ничего не знача, быть притчей на устах у всех”. Але сучасні політики не читають поезію…

Це була ініціатива провідників церков, щоб кілька людей (які, смію думати, не заплямували себе ніякими речами, що за них нащадкам буде соромно), зібралися і сказали, що вони думають, як повинна розвиватися країна і зрештою закликали народ схаменутися.

Ми самі винні в тому, що відбувається. Хто ж вибирає цих, вибачте, дебілів?

Далі – ТУТ