Звіт IREX: В Україні зменшується свобода та незалежність медіа

«Багато країн у 2006-2008-му роках зробили справді великий прогрес. А потім почали знову скочуватися вниз. І це не лише одна країна, так відбувається у цілому регіоні», – Ліан Морс.

Засоби масової інформації у Східній Європі піддаються дедалі більшому впливу кланів та урядів і втрачають самодостатній розвиток. Такого висновку у своєму щорічному звіті дійшла міжнародна організація IREX. У звіті подано інформацію про 21 країну Східної Європи та Центральної Азії, зокрема колишні радянських республіки.

Із максимальних чотирьох балів у 2011-му році Україна отримала менше двох. Експерти висловили занепокоєння, що за останній рік уряд України посилив тиск не лише на опозицію, але й на незалежні ЗМІ.

Лише в шести країнах Східної Європи та Центральної Азії ситуація із свободою та незалежністю медіа за минулий рік покращилась. У 15-ти інших державах регіону, у тому числі і в Україні, ситуація або погіршилась або не змінилась вважають автори звіту IREX.

«Багато країн у 2006-2008-му роках зробили справді великий прогрес. А потім почали знову скочуватися вниз. І це не лише одна країна, так відбувається у цілому регіоні», – підсумовує головний редактор звіту Ліан Морс.

За словами Ліана Морса, у медіа-просторі цих країн спостерігається зменшення плюралізму думок. А це – перший симптом політизації ЗМІ. Головною причиною експерт називає те, що власниками медіа стали бізнес-кола залежні від політики:

«До 2012-го року через кризу багато європейських медіа-корпорацій продали свої активи у регіоні, деякі з них були провідними телевізійними станціями чи газетами в тій чи іншій країні. Хто сьогодні має гроші, щоб придбати ці активи? Очевидно, власниками стали місцеві магнати, які здобули капітал здебільшого після зміни режимів у цих країнах. Очевидно, вони мають свої політичні інтереси. І як показав аналіз, редакційна політика проданих видань різко змінилася».

Індекс самодостатності медіа американські експерти визначали за такими чотирма показниками: рівнем свободи слова, професійністю журналістів, плюралізмом думок в новинах та менеджментом медіа-ринку.

Із загальним індексом 1,81 бала Україна займає 14-те місце з 21-єї країни. Ще кілька років тому Україна займала 11-ту сходинку.

Однією з причин зниження рейтингу, на думку експертів, є те, що сьогоднішня українська влада, лише імітує демократичні цінності, а насправді веде тиху війну проти свободи медіа.

«Політична весна, яка почалась в Україні після Помаранчевої революції, закінчилась після приходу до влади Віктора Януковича. Ледь не за одну ніч з’явилась нова Україна із меншими свободами та страхом за її демократичне майбутнє. Лише за два роки правління Януковича Україна опустилась з категорії вільних країн у категорію частково вільних, за рейтингом Дому свободи», – зазначила одна із учасників дискусії журналіст Мирослава Ґонґадзе.

Серед іншого автори звіту звертають увагу на збільшення випадків переслідування та нападів на журналістів, а також погіршення ставлення українських правоохоронців до працівників ЗМІ. Однак експерти підкреслюють, що посилення тиску на традиційні медіа та їх політизація спонукає українців шукати альтернативну інформацію в Інтернет-просторі. За офіційними даними, наприкінці минулого року кількість Інтернет-користувачів в Україні перевищила 14 мільйонів осіб.

«У цій складній ситуації єдиною надією може бути Інтернет та соціальні мережі. І вже сьогодні прогресивна частина українців все частіше використовує Фейсбук, Твіттер, Ютюб, Лайвджорнал як головне джерело інформації та місце обміну ідеями», – підкреслила Мирослава Ґонґадзе.

За словами експертів IREX, 2011-ий рік був тестом на витривалість українських медіа та суспільства загалом перед тиском чинної влади. І проведення парламентських виборів цієї осені покаже куди змістилась шалька терезів – у бік демократії, чи в бік авторитаризму.

http://www.voanews.com/ukrainian/news/ukraine/IREX-Ukraine-05-03-2012-150040495.html