Останні новини щодо протестного заходу в Запоріжжі та хронологія подій

О 9.00 сьогодні організатори акції “Займіться ділом, а не язиком! Запоріжжя, захисти українську мову!” голова Громадської Організації “НЕБО” Ігор Артюшенко та запорізький координатор Громадської ініціативи “Оновлення Країни» Дмитро Харьков принесли у Запорізьку міську раду повідомлення про проведення акції проти прийняття антиукраїнського законопроекту. Їхні дії не суперечили Конституції України, де зазначено, що повідомлення про проведення громадських заходів має надаватись завчасно, утім, часових рамок не зазначено.

О 9.15, після спілкування із робітниками канцелярії, організатори заходу були відправлені до начальника міського управління внутрішньої політики Є.А. Сокульського, але охоронець відмовився їх пропускати. Був здійснений дзвінок Євгену Арнольдовичу, у режимі голосного зв`язку той погодився прийняти відвідувачів, розглянув повідомлення і підписав.

Однак канцелярія тепер уже не могла прийняти жодного повідомлення, оскільки на дверях зявилась вивіска “Архівний день”, і відділ припинив приймати будь-які документи у всіх без вийнятку громадян. В цей же час інший працівник міської ради запросив організаторів заходу на бесіду, у котрій почав пояснювати, що повідомлення було подане, на його думку, “не завчасно”, і те, що повідомлення уже було підписане, теж, на його думку, вочевидь, нічого не означало. Пропозицію повторити те саме для відео та\або аудіо запису чиновник різко відкинув. Та само відмовою зустрів він і пропозицію подати повідомлення до суду, щоб заборонити захід в установленому законом порядку. Ця “бесіда” затяглась іще на півгодини, отже часу для подачі повідомлення “заздалегідь” залишалось усе менше.

Після бесіди було вирішено відправити повідомлення кур`єрською службою, але представник компанії повернувся із міської ради, ледве зайшовши: канцелярія все ще не приймала нікого і нічого.

Тим не менше, було прийнято рішення все-таки висловити своє ставлення до антинародних законів, і о 12.00, як і планувалось, Ігор Артюшенко та Дмитро Харьков були на площі Фестивальній, де було оголошено збір для проведення заходу. З`ясувалось, що на той момент міліція вже затримала Голову Запорізького осередку ВУТ “Просвіта” ім. Т. Шевченка Ткаченка О.В, котрий сьогодні ж уранці отримав дозвіл на встановлення на площі намету.

А уже о 12.20 запорізький координатор Громадської ініціативи “Оновлення Країни» Дмитро Харьков повідомив, що Ігоря Артюшенка також було затримано на площі Фестивальній.

Незважаючи на все, що відбулось сьогодні, організатори акції наполягають на тому, що головною метою заходу було дати громадянам України можливість висловити своє ставлення до законів, що приймаються на разі в країні, а також до тих, хто їх створює та приймає.

Прес-служба Організації «НЕБО»
(068)448-37-02