Дільничні виборчі комісії на Тернопіллі. Дурдомний огляд.

Порядок визначення членів окружних та дільничних виборчих комісій на 5-ти округах Тернопільської області за одне жеребкування, визначений Центральною виборчою комісію, спричинив багато критики та підозр щодо якості встановлення результатів виборів народних депутатів України.

Громадські спостерігачі від коаліції «За прозорі вибори» відзначають наступне: майже третина подань від партій зареєстрованих ОВК липові або неправильні. Ось неповний перелік того, що виявлялено в «поданнях громадян»:

– Велика кількість двійників, тобто одні і ті самі особи подавались від різник політичних структур. Дані брались з офіційних структур.
— Заяви написані на кілька днів пізніше за зазначений термін — 12 вересня
— Заяви без дат
— Заяви не мають підпису особи, що її писала
— Заяви від неповнолітніх та осіб старших за 80 років, що може свідчити лише про те, що ці особи навіть не здогадуються про свої зареєстровані подання від тієї чи іншої партії
— Підписи в заяві та копії паспорта, прикріпленої до неї, відрізняються
—В заяві стоїть одна дата народження, а на копії паспорта зовсім інша
— Копії паспортів без фотографій

Деякі заяви перевірялись особисто. Так зателефонувавши за вказаним в одній заяві номером телефону, слухавку здійняла жінка пенсійного віку. Уточнивши в неї паспортні дані, місце проживання, у потенційної членкині ДВК на 163 окрузі поцікавилися чи справді вона писала подання про роботу на виборчій дільниці від партії “Народна ініціатива”, на що жінка відповіла, що вперше таке чує і писати заяву подібного характеру точно не могла, оскільки є інвалідом першої групи і недієздатна. Зателефонували близько двом десяткам осіб, і ЖОДНА! не писала подання до ОВК. Жеребкування в 163 ОВК відбулось лише за півгодини до півночі. Одна із членів дільничної виборчої комісії на ОВК 166 розповіла жахливу історію, яка яскраво ілюструє технологію яку використовують ля створення хаосу на дільницях.

«Що мене найбільше обурило і вразило, як сестру, покійного брата який два з половиною роки тому помер, це Молик Ігор Петрович, який мешкав у місті Теребовлі і був включений до списків шести партій….Це не те що обурює, це глум над душею» – розповіла Оксана Стадник.

Загалом на 166 ОВК із подань виключено більше 700 людей – двійників, яких подали різні суб’єкти подання.
За аналогічним сценарієм пробували включити 42 партії для жеребкування на членів ДВК у виборчому окрузі №164 на Тернопіллі. О 22:30 в ОВК прийшло близько 20-и осіб на чолі із головою Збаразької районної ради Надією Розвадовською , які принесли в чорних пакетах подання від 42-х партій. Запобігти прийняттю документів від мертвих партій вдалося лише завдяки втручанню спостерігачів та кандидата в народні депутати України від об’єднаних сил опозиції За свідченням очевидців на ОВК в той же день було доставлено більше сорока пакетів із заявами на членів ДВК від “мертвих” партії. Подейкують, що їх там було кілька тисяч.

Усі документи, які не встигли вчасно опрацювати винесли в коридор. Після цього, у присутності не менше 10 працівників правоохоронних органів, хтось вкрав пакети із невідомим вмістом.

Спостерігачі зафіксували на знімках, що усі члени ОВК 165 користувалися лінійками із символікою «Партії регіонів». Було відзначено, що друге жеребкування відбувалося із 62 суб’єктами виборчого права, хоч згідно закону повинно бути лише 61! Зауваження щодо потрапляння до списку трьох Ліберальних партій з різними представниками було проігноровано.

На 166 ОВК із подань виключено більше 700 людей – двійників, яких подали різні суб’єкти подання.
У ВО 167 було виявлено 1700 співпадінь щодо кандидатур у члени ДВК. Сьогодні відбулось пережеребкування. Дані відправлено у ЦВК, очікують підтвердження.

Володимир Ханас