Альтернативний День Незалежності в Харкові

Організували свято для харків’ян ряд незалежних громадських організацій Харкова та громадські активісти. Вдень містом з українськими прапорами та у вишитих сорочках проїхала колона велосипедистів – так вони відзначили двадцятиріччя незалежності України.

Сцена для виступів розташувалась поруч з пам’ятником Т.Г.Шевченку. Концертна програма розпочалася з виступу Харківського кобзарського цеху. Андрій та Костянтин Черемські виконали давні українські пісні. Особливо запам’яталася старовинна козацька молитва. Продовжила концерт Анастасія Данильченко. Вона виконала декілька відомих українських патріотичних пісень. Також запам’ятався колектив «Веселка», члени якого виконали давні українські автентичні співанки.

Поряд з концертом тривали майстер класи з гончарства та випалювання. Майстри залюбки показували як треба працювати за гончарним кругом та з гарячим склом, і люди, які перший раз бралися за цю справу, отримували достатньо цікаві й потрібні речі.

Низка заходів перемежовувалася дитячими конкурсами та подарунками для найактивніших учасників.

Поруч з пам’ятником Кобзареві тривав український бодіарт – на обличчях гостей малювали свята синьо-жовті прапори, тризуби та іншу українську символіку.  Охочих розмалювати себе було настільки багато, що до волонтерів вишикувалась чимала черга.

Але найбільше гостям свята сподобався показ бойового гопака та капоейри. Спочатку майстри спортивного мистецтва виступили окремо, а потім – продемонстрували спільний номер. Глядачі були вражені. Вони не лише спостерігали, а й хвилювалися, бо козаки не лише танцювали гопак, а й лягали голими спинами на розбите скло, гострі гвіздки, били на своїх животах цеглу.

А родзинкою свята стали виступи харківських гуртів «Квітень», «ТамДеМи», «Калєкція», «Akutov Poject». Їх не лише слухали з великим захопленням, а й водили величезні хороводи навколо пам’ятника Тарасу Шевченку. Закінчилось свято свічковою ілюмінацією: зі свічок було викладено тризуб та цифру 20 на честь 20-ї річниці незалежності України.

Більше світлин та відео зі свята: http://vkontakte.ru/topic-27233492_25589235

httpv://www.youtube.com/watch?v=XnH3xY99F-0

Чому харків’янам доводиться робити альтернативне святкування Дня Незалежності? Тому, що харківська міська влада призвичаює святкувати такі визначні дати в совєтському стилі.

За матеріалами Справжньої Варти, ВКонтакті

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст