Чин піднесення українського прапора в Торонті

(«ГУ») — У середу, 24 серпня 2011 року на території леґіслятури провінції Онтаріо відбувся уже традиційний чин офіційного піднесення українського прапора з приводу Дня незалежности України. У святковому заході взяли участь ієрархи українських національних Церков, представники федерального і провінційного урядів, представники українських громадських і ветеранських організацій, громада. Наспіли вітальні звернення від прем’єр-міністра Канади Стівена Гарпера і прем’єра Онтаріо Далтона Меꥳнті та інших політиків.
Святкову програму розпочали екуменічною молитвою митрополит УПЦ у Канаді Високопреосвященний Юрій Каліщук і Преосвященний владика УГКЦ Степан Хміляр. Відтак з вітальними зверненнями виступили: від імени прем’єр-міністра депутат Тед Опиц, від офіційної опозиції НДП, у заступництві депутата Пеґі Неш Пол Ґорчинскі, депутат Джім Кариґіянніс від імени чинного лідера Ліберальної Партії Боб Рея, провінційний депутат Донна Кенсфілд від імени прем’єра Онтаріо Далтона Меꥳнті, провінційний депутат Норм Міллер (ПКП-Онтаріо), провінційний депутат Шері ДіНово (НДП-Онтаріо). На святі був також присутній колишній довголітній член міської ради м. Торонта Крис Корвін-Кучинскі, який нині є реґіональним директором Ради зв’язку Канадських Збройних Сил (Canadian Forces Liaison Council) і федеральний депутат Бернард Троттіє (КП).
Після виконання канадського національного славня зі зверненням до учасників свята виступив генеральний консул України Олександер Данилейко, а відтак під звуки українського національного славня піднесено на щоглу український прапор. Національні славні виконала духова оркестра «Батурин» Спілки Української Молоді під керівництвом Петрусі Чорнописької.
Після цієї головної точки програми слово надано колишнім українським депутатам федерального і провінційного урядів Канади Борисові Вжесневському (МР) і Юрієві Шимкові (МР, МРР), голові Провінційної Ради КУК Онтаріо Іванові Бейкерові, заступниці голови Союзу Українських Студентів Канади Діяні Дроздовській і голові Крайової Управи СУМ Оляні Ґрод, яка виступила від імени організаторів заходу. Вшановано також однохвилинною мовчанкою пам’ять лідера опозиції (НДП) Джека Лейтона.
У короткій мистецькій програмі виступили Іванка і Соломія Сало. Програмою вміло керувала Надя Ґерелюк.
Організаторами заходу були Ліґа Українців Канади, Ліґа Українок Канади і Спілка Української Молоді в Канаді за підтримкою генерального консульства України в Торонті і Конґресу Українців Канади (Провінційної Ради і відділу в Торонті).

 

 

 

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.