Харків. Хроніки атаки на місто, день 43-й (07.04.2022)

Сьогодні кількість обстрілів сильно збільшилася.

Ніч була не спокійна у деяких районах міста – були обстріли. Зранку московити активно обстрілювали місто – по своїм традиційно точкам. Вдень інтенсивність трохи зменшилася в деяких районах, ввечері черговий спалах активності рашистів. Московитські обстріли були по Салтівці (найгарячіше на Північній Салтівці), селищу Жуковського, П’ятихаткам, Олексіївці та Кулиничам. Так само діставалося Обрію, Рогані та ХТЗ. За даними Харківської ОВА, протягом дня від обстрілів загинула одна людина, а ще семеро зазнали поранення. Слід констатувати, що поки активних наступальних дій немає, але обстріли, як я й прогнозував посилилися. Також в результаті обстрілів рашистів прилетіло в один із торговельно-розважальних центрів на Салтівці, де виникла сильна пожежа, дим від якої було видно в багатьох районах міста. Не називатиму це ТРЦ, але московити передали дуже полум’яний привіт одній французькій компанії. Амінь!

Тривають обстріли і приміської зони Харківської агломерації – сильно б’ють по Дергачах – там триває евакуація, дістається і Чугуєву.

В центрі при цьому тихо і життя іде своїм плином – поступово відкриваються кав’ярні та різні магазини – це разюче контрастує з тим, що відбувається в обстрілюваних московитами районах, особливо на півночі Харкова.

Сьогодні були в одному з обстрілюваних районів і документували пошкодження і руйнування. Чули цю мелодію канонади, але лягало відносно далеко від нас. За якісь півтори тижні від часу минулого візиту руйнувань стало дуже помітно більше, а жителів відповідно менше. Загалом, у нас є документальні докази, що недобите – московити часто добивають, спеціально і методично, покращуючи прицілювання. Це відбувається за рахунок корегувальників. Сьогодні опублікували свій перший проміжний звіт по визначеним нами на задокументованій базі (а це вже понад 200 об’єктів – понад 10% від всіх пошкоджених будівель за офіційними даними міськради), які обстрілюються з метою руйнування цілком свідомо та прицільно (лінк у першому коменті). Ви також можете підтримати нашу команду, яка працює на ентузіазмі та на заощадженнях і донатах добродіїв, які підтримують “Майдан Моніторинг” (лінк у другому коменті).

З Екопарку Фельдмана сьогодні силами волонтерів вивезли понад 80 тварин, багатьох розміщують у Харківському зоопарку. І потрібно було доводити ситуацію до такого стану? Вивозять, до речі, під сильними обстрілами, незважаючи ні на що. Бо ми – люди, а не людиноподібні істоти, як московити, які постійно розстрілюють тварин для забави або для своєї вечері.

Що стосується області, московити наступають на Ізюм та Барвінкове. Наші обороняються. Сьогодні знову обстріляли Барвінкове, внаслідок чого пошкодили шляхопровід і лінію залізниці – евакуаційні потяги з Краматорська та Слов’янська виявилися заблокованими, але завдяки героїчним зусиллям залізничників ділянку було поремонтовано і потягу рушили далі. Також триває евакуація з того ж Барвінкового та Лозової.

Мер-колаборант з Балаклії Іван Столбовий, за інформацією Харківської ОВА, виїхав до московії. Навіть втеча з України до окупантів його не врятує – свою відплату знайде кожний зрадник нашої держави!

У Гусарівці Балаклійської міської громади, з якої нещодавно українські військові вибили московитів, виявили обгорілі тіла трьох жителів села. Їх рашисти сильно катували, а потім спалили, щоби приховати свій злочин, після чого накрили автомобільними шинами, щоби ніхто не помітив. Скільки же таких знахідок буде на інших територіях, які ми будемо неодмінно крок за кроком визволяти… Скільки же українців було вбито московитами через те, що вони – українці…

Тривають бої за Попасну та Рубіжне. Піддаються обстрілам, крім цих міст, ще й Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Влада Луганської та Донецької області закликає евакуюватися, поки є можливість та залізничне сполучення до Лозової та Полтави.

Що стосується зізнання арєстовіча про те, що вони все знали, мало чого робили, бо не хотіли паніки. У мене давно ці питання, але… поки ситуація на фронтах не поліпшиться я не підніматиму його. Ну а потім – неодмінно треба буде спитати! А поки треба відбитися: визволити Херсон та створити умови для відносної безпеки Харкова.

У Біляївці Одеської області вулицю Московську перейменували на Харківську, оскільки “Харків – перше місто, яке вступило в бій з російською армією і воно досі тримається. Це приклад для нашого міста [Біляївки] та інших міт України. Приклад боротьби, патріотизму і любові до своєї держави”. Дякую Біляївці за деколонізацію та визнання внеску Харкова у стримування рашистських військ від можливості вільного просування Україною навколо Харкова.

Спеціальна подяка культовій рок-групі Pink Floyd, яка вперше записала кліп на пісню з 1994 року на підтримку українського народу і направить всі гроші від продажу треку на гуманітарні проблеми України. Слухайте гарний рок і буде всім щастя!

Сьогодні премію дарвіна заслужив дмітрій пєсков. який нещодавно ляпнув, що мета війни в Україні – знищення московії, а сьогодні сказанув, що у московитів таки “значні втрати”. От так – від “потєрь нєт” до “значних втрат” – всього-на-всього майже півтора місяці відчайдушного спротиву українців. На московії дико підгоріло від заяв пєскова, а якийсь прокремлівський тіліграм-анал навіть заявив, що не буде більше публікувати його брехливі заяви. “gorenje. початок”

Тримаймо стрій! Допомагаймо війську та волонтерам! Підтримуймо один одного і тримаймо тил. І наближаємо нашу перемогу!

Сергій Петров

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, СС BY 4.0.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії