Харків. Хроніки атаки на місто, день 175-й (17.08.2022)

Перемикач мов

Вже минуло 175 днів або 25 тижнів. За тиждень буде рівно пів року як триває широкомасштабне вторгнення московитів до України. 25 тижнів опору міста рашистам. І цей день, які і останні кілька днів, видався непростим…

руйнований ракетним ударом ввечері 17 серпня 2022 року гуртожиток на Старій Салтівці у Харкові
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Ще один дуже складний морально день. Загалом більшість дня була спокійною. Так, час від часу долинали звуки обстрілів (до речі, вдень знову сильно дісталося Дергачам та громаді), трохи діставалося околицям Північної Салтівки та П’ятихаток.

Проте вперше за добу по місту завдано 2 ракетні удари з інтервалом у часі. Вранці 17 серпня о 4-30 з району Бєлгорода по Харкову та передмістям було завдано 5 ракетних ударів, з яких лише один припав на Харків по підприємству у Слобідському районі. Ще дві ракети зруйнували об’єкт критичної інфраструктури у місті Богодухів, на північному заході області. Тут ракети вже прилітали 29 липня, останній раз ціллю було харчове підприємство. Загиблих та поранених через ракетні удари зранку не було.

Але ввечері, о 21-17 рашисти вдарили ракетою по триповерховому гуртожитку на Старій Салтівці, де проживало понад 30 людей, зокрема, і люди з порушенням слуху. Вибух був достатньо потужним. Спочатку, здалося що це могло бути рсзв, але підтвердили, що це була крилата ракета. Відразу після вибуху додаток “тривога” дав сигнал загроза артобстрілу та повітряна тривога. Центральна частина будівлі зруйнована повністю, під завалами опинилися люди (як глухим, які пережили ракетний удар подати сигнал, що вони живі – навіть уявити не можу). На місці також зайнялася пожежа, яку рятувальники ліквідували і почали розбір завалів. На ранок відомо про 7 загиблих та 20 поранених (у т.ч. одна дитина), з під завалів витягли 4 людей. Під час розбору завалів обвалився мур сусіднього будинку (ймовірно, вибухова хвиля пошкодила і його). За попередніми оцінками, по будинку влучив “Іскандер”. Мешканці будинку, які вижили вибігли в тому одягу, в якому були. Міський голова Терехов заявив, що люди, які втратили житло, отримають прихисток від міської влади, а поранені забезпечені в лікарні необхідними медикаментами.

Зранку о 4-30 московити завдали 8 ракетних ударів по Харкову і області. 5 ракет вдарили по місту – прилетіло в будинок культури в Холодногірському районі, через що спалахнула масштабна пожежа та сталося часткове руйнування. Також ракети влучили в гуртожиток та трамвайне депо в Слобідському районі – будівлі зруйновані, загинуло 3 особи, 18 поранено (серед них – двоє дітей), врятовано 8 осіб (у т.ч 2 дітей).
Крім того, ракетного удару зазнав Красноград – там зруйновано 3 будівлі, 12 пошкоджено, загинуло дві особи, ще 3 особи, у т.ч. дитина поранені.

Відзначу, що в московитських пабліках відразу заявили, що гуртожитках в основному у воєнний час базуються підрозділи ЗСУ, а тому виправдовували сам факт такого ракетного удару. В коментарях – була радість щодо “смаженої свинини”. Чи хочуть московити війни і далі вбивати нас, українців? Так, авжеж!
Ракетні удари вечора 17 та ранку 18 серпня – це цілеспрямоване знищення мирних жителів. При чому дуже демонстративне. Нагадаю, що 18 серпня будуть перемовини Зеленського з генсеком ООН Антоніо Гутеррешем та Президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, на яких, серед іншого буде запропонована ідея перемовин щодо тимчасового перемир’я між Україною та московією. щоби московити змогли закріпитися на захоплених ними територіях, а потім, коли накопичать ресурси, перейти в наступ, щоби знову захопити нові території. Московитам дуже потрібне перемир’я, оскільки існують проблеми з достатньою кількістю нової живої сили для наступальних дій. Їм потрібний час. Подібні масовані ракетні удари були і напередодні перемовин щодо зерна. Це такий спосіб “схиляння до перемовин” по-московитськи – через смерті мирних жителів українських міст. Цього разу – Харкова. Станом на ранок 18 серпня лише у Харкові внаслідок ракетних ударів по двом гуртожиткам загинуло 10 та поранено 38 осіб. Рашисти можуть вдарити по будь-якому житловому будинку просто тому що їм необхідні нові і нові жертви. Просто тому, що вони можуть це зробити. Також, очевидно, що масовий терор Харкова також не випадковий: 23 серпня – День міста. Тому він має ще й мету посіляти паніку, зневіру та послабити сили для опору і боротьби.
Протягом дня тривали обстріли північних і східних передмість Харкова, вздовж всієї лінії фронту, – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Циркунів, Лісного, Руської Лозової, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів та села Дуванка, Одноробівка, Світличне, Соснівка та Уди. Обстрілам піддаються Рубіжне, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, смт Печеніги, Чугуїв, Коробочкине, Леб’яже, Іванівка, Ртищівка Чкаловської селищної громади, Мосьпанове та Стара Гнилиця Малинівської селищної громади.
На північ і північний схід від Харкова тривають бої, проте спроби атак московитів закінчуються нічим. Протягом дня московити знову атакували українські війська в районі т.зв. Малинівського плацдарму – в напрямку сіл Леб’яже та Базаліївка, проте отримали. кажуть, дуже добру відсіч і із втратами відступили.
За інформацією Харківської обласної прокуратури, внаслідок рашистських обстрілів у Харківській області від початку широкомасштабного вторгнення московитів до України загинули щонайменше 1 019 цивільних осіб, у т. ч. 52 дитини, а 1947 осіб (у т.ч. 152 дитини) зазнали поранень. Цю інформацію цитує у своєму звіті Human Rights Watch. Але дуже смішно в контексті ситуації із фіксацією обстрілів у Харкові читати, що представники цієї організації фіксують по одному випадку на місяць (28 лютого, 24 березня, 15 квітня та 23 травня, пізніших обстрілів у звітах організації ще немає) обстрілу міста із застосуванням касетних боєприпасів. Смішно тому, що інших типів боєприпасів до реактивної артилерії московити просто не використовують – лише і лише касетні, які мають більшу площу та ефективність ураження. Це дуже чітко можна помітити по тим слідам на землі та асфальті, які лишаються після спрацювання касети. І ще раз – останні обстріли Салтівки також велися із застосуванням реактивної артилерії з касетними боєприпасами.
Популярні Харківські Telegram-канали провели четвертий адмінський збір коштів для потреб підрозділів Збройних сил України, які воюють на харківському напрямку – для ССО “Азов-Харків”, Kraken та Нацгвардії. За мету ставили 1,7 млн гривень на три дрони, які, якщо не вдаватися у подробиці, можуть, серед іншого зробити боляче московитським окупантам. Але підписки перерахували за 2 години 20 хвилин суму у 1,73 млн гривень.

А харківський олігарх Олександр Ярославський не виконав свою обіцянки із продажу 60-метрової яхти Kaiser (приблизна вартість 50 млн доларів) і перерахування коштів на допомогу Харкову, яку він давав 3 березня після довгого анабіозу. Зараз на яхті, за інформацією Української правди, відпочиває його дружина Марина з подругами неподалік Ніцци. Разом з цим у компанії DCH зазначили, що яхту виставлено на продаж і це залишається незмінним.

Також у поле зору “УП” потрапили депутат від забороненої ОПЗЖ Володимир Скоробагач разом з донькою Марією. яка є депутаткою Харківської міської ради. Марія Скоробогач на запит “Суспільне Харків” зазначила, час від часу виїжджає за кордону, але більшість часу проводить в Україні, зараз живе в Києві, а її заклад харчування зараз працює як волонтерський пункт. Депутатка зазначила, що бере участь у роботі міськради онлайн. Її ж батько виїздить за кордон як як волонтер у справах Благодійного фонду Володимира Скоробагача. Також в районі Ніцци “УП” зафіксувало харківських нардепів Ігоря Абрамовича та Вадимом Столаром, які виїхали і ще не поверталися до України, не відвідували жодного засідання ВРУ. Зауважу, що час від часу від обласної та міської влади про фінансову благодійність від Ігоря Абрамовича, зокрема, на захист для рятувальників.

На площі біля станції метро “Арсенальна” у Києві з’явився новий артоб’єкт “Єднання”, який до планували встановити у 2022 році до Дня міста у Харкові і який реалізований харківською майстернею Metal Style. Символічні металево-дзеркальні краплини планували встановити у центрі Харкова, але наразі через сильні обстріли міста будуть прикрашати громадський простір Києва.

З 19 серпня відновлює рух автобус між Харковом і містом Первомайським. А у Харкові триває ремонт трамвайних колій в різних районах міста. через що трамваї змінюють свої маршрути.
Харківська поліція затримала колаборанта, воєна з ОРДО (т.зв. “ДНР”), який у 2016-2017 роках воював проти України навідником гаубиці «Гвоздика». А от коли умови життя перестали влаштовувати виїхав до московії, а згодом, у 2019 році, переїхав до Харкова, зареєструвався як переселенець і отримував за це виплати від держави. Також СБУ перевіряє чи не був він агентом московитських спецслужб.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити атакували в районі села Нова Дмитрівка Барвінківської міської громади, але отримавши відсіч від українських військових відійшли, також тривають бої в районі кордону Харківської та Донецької областей у напрямку села Мазанівка на Донеччині. Московити обстрілюють прифронтові села – смт Андріївка Донецької селищної громади, Гусарівку, Чепіль Балаклійської міської громади, Велику Комишуваху, Дібрівне, Дібрівне Барвінківської міської громади, а також Бражківку, Вірнопілля та Довгеньке Оскільської сільської громади.
На окупованих територіях Харківщини останнім часом активізував свою діяльність рух опору “Жовта стрічка”. Вони поширюють листівки, що “Куп’янськ – це Україна”, а остання акція присвячена гауляйтеру окупаційної влади окупованих терен області – Віталію Ганчеву: розклеїли листівки у різних містах окупованої частини Харківщини, зокрема у Вовчанську, з написом “Впіймаємо колаборанта?”. За інформацію про його місце перебування обіцяють перерахування гроші у криптовалюті – 2 BTC (50 тис. доларів). Сам же Ганчев нещодавно взяв участь у фестивалі “Таврида.АРТ” у окупованому Криму.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії