“Розлам”. Відкриття фотовиставки у Гданьську

(Переклад з англійської Наталії Корнійчук)

Жителі Гданьську, Польща, мають змогу відвідати “Розлам”, художньо-документальну фотовиставку громадської організації “Майдан Моніторинг”, яка документує систематичне руйнування Харкова російськими військами. У Польщі виставка представлена під назвою “Okaleczona. Ukraina” (“Понівечена. Україна”). Інформаційний центр “Майдан Моніторингпідготував цю пересувну виставку у співпраці з Team 4 Ukraine та за фінансової підтримки Crown Agents.

Фото- та відеодокументалісти Майдан Моніторингу відвідали десятки об’єктів – житлових будинків, комерційних центрів, шкіл, лікарень, урядових будівель та історичних пам’яток у Харкові та його околицях, які постраждали від російських бомб та ракет з березня 2022 по лютий 2023 року. Наша виставка містить найбільш драматичні та показові фотографії та розповідає історію урбаніциду – цілеспрямованої спроби російського уряду систематично знищувати ціле місто, особливо його цивільну інфраструктуру.

Виставка в Гданську складається з дев’яти панелей, встановлених на міцних металевих підставках. На панелях розміщені великоформатні фотографії та підписи до них. Глядачі можуть зблизька побачити, якої шкоди завдали боєприпаси, випущені Російською Федерацією протягом останніх дванадцяти місяців, другому за величиною місту України. Крім того, відвідувачам виставки пропонується відсканувати QR-код у верхньому лівому куті кожної панелі, щоб отримати додаткову інформацію – наприклад, перевірити, де і коли були зроблені фотографії, а також переглянути на смартфоні зображення цього місця з високою роздільною здатністю у форматі 360 градусів.

Сенатор Богдан Борусевич виступає на відкритті виставки у Гданську 20 лютого 2023 р. | Фото: Leszek Biernacki

Виставка була відкрита в Оливському міському будинку культури (м. Гданськ, Олива, вул. Опата Я. Рибінського, 25) 20 лютого 2023 року. Хоча відкриття відбулося в приміщенні через несприятливі погодні умови, тепер виставка буде доступна для громадського огляду одразу перед Міським будинком культури Оливи.

Окрім сенатора Богдана Борусевича, який ініціював приїзд виставки до Гданська, та Оливського міського будинку культури, який виступає в ролі приймаючої сторони, польськими спонсорами виставки є місто Гданськ, Фонд громади Гданська та Гданський Архіпелаг культури. Спонсори виставки у своїх рекламних матеріалах написали, що вони хотіли, щоб ця виставка не лише змусила відвідувачів замислитися над масштабами руйнувань, героїчною обороною українців, їх щоденною боротьбою з окупаційною владою та людськими трагедіями, великими і малими, але й продемонструвала б солідарність з народом України. “Ми хочемо показати, що ми думаємо про них, що ми поруч, що ми підтримуємо їх і що ми з нетерпінням чекаємо того дня, коли ця звіряча війна закінчиться”.

Виставка має свою офіційну сторінку у Facebook, за допомогою якої можна запросити друзів на перегляд експозиції.

Планується, що виставкові панелі залишаться на своєму нинішньому місці до 19 березня 2023 року. Після цього, як повідомили в офісі сенатора Богдана Борусевича, вся виставка буде передана пану Ярославу Сломі з Гдансько-Запорізького комітету солідарності. Пан Слома також є головою Комісії з питань етнічних та національних меншин у Воєводському сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства (Sejmik Województwa Warmińsko-Mazurskiego).

Через несприятливі погодні умови відкриття виставки відбулося в приміщенні міського Будинку культури в Оливі, але сенатор Борусевич оголосив, що виставка буде перенесена на заплановане місце перед будівлею протягом наступних кількох днів.| Фото: Leszek Biernacki
На виставці “Okaleczona. Ukraina” у Польщі представлені фотографії з Харкова. Зверніть увагу, відвідувачі мають змогу відсканувати QR-код у верхньому лівому куті кожної панелі, щоб отримати додаткову інформацію – наприклад, перевірити, де і коли були зроблені фотографії, а також переглянути на смартфоні зображення цього місця з високою роздільною здатністю у форматі 360 градусів. | Фото: Leszek Biernacki
Фото: Leszek Biernacki