“Майдан” на Вол-Стріт

Перемикач мов

Фінансовий центр США – вулиця Вол-Стріт – вже третій день “окупована” тисячами протестантів. 17 вересня вони почали те, що назвали “американським днем гніву”. Оголошена і координована через соцмережі акція “Окупуй Вол Стріт” спрямована проти того, що “гроші взяли гору над політикою” і вимагає “повернути свободу для всіх, вкрадену в людей”. “Ми закликаємо до революції в свідомості та в політиці” – кажуть невідомі організатори в маніфесті.

Початково організатори ставили собі за мету зібрати там 20 тисяч людей, однак прийшло кілька тисяч (це оцінка з перегляду відео і фото, бо мейнстрім медія пише про сотні, а організатори кажуть про десятки тисяч). Більшість плакатів на акції намальовані на картонках фломастером. Найпомітніший і найпрофесійніший слоган каже “Make jobs, not war” (“Робіть робочі місця, а не війну!”). Поліція поперекривала вулицю в багатьох місцях, але демонстранти малими колонами все таки пробралися всередину і отаборилися в одному з парків, який перейменували на “Площу свободи”. Протестанти заявили, що займають парк на невизначений час.  На загальних зборах були визначені робочі та тематичні групи (як на майдані в Мадриді).

Дві ночі сотні людей спали просто неба в спальниках. Організатори мали наміри встановити наметове містечко, але поліція цього не дозволила. Поліції дуже багато, але ніяких суперечок з демонстрантами в них не трапилося. Активну роль в організації акції взяв хакерський рух Анонімус, який останнім часом робить спроби вийти поза межі технології і перейти до соціальних акцій.

Про акцію більш менш детально розповідають телеканали АльДжазіра та РашаТудей, американські медія в основному в рот води набрали, трапляються рідкісні новини як на Яху такого змісту “Організатори Дня Гніву не змоги зібрати людей”. Учасники акції відслідкувують пресу і набрали аж 3 відеорепортажі та 20 новин на сайтах.

Художнє відео з першого дня протестів

 

Багато фото і деталей
http://stream.aljazeera.com/story/us-protesters-rally-occupy-wall-street

Сайт акції
https://occupywallst.org/

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair