Міжнародні протести проти планів побудови нового дельфінарію в Києві

Радольфцель / Київ – 11/03/2012 – Плани з будівництва нового дельфінарію в Київському зоопарку підштовхують захисників прав тварин у всьому світі до дій. Вони організувалися на Facebook, закидують відповідальні органи в Києві електронними листами та просять відхилити цей проект.

15 березня Київська міська Рада буде розглядати питання про те, прийняти чи відхилити цей проект. Директор Київського зоопарку Олексій Толстоухов не підтримує побудову такого об’єкту.

В цей день українські борці за права тварин, представники Національного екологічного центру України, Дружини охорони природи м. Києва «Зелене Майбутнє», Фейсбук-групи «Земляни» також будуть протестувати проти побудови нового дельфінарію в Києві. Вони вийдуть під стіни Київської міської Ради.

ProWal – німецька організація з захисту прав тварин, яка успішно виступає в усьому світі за закриття дельфінаріїв та загалом проти утримання морських ссавців в неволі.

Дельфіни дуже соціальні тварини, які живуть великими групами в морі в так званих дельфінячих зграях. В них величезна рухова активність, в природі вони можуть долати щодня відстані більше 50 кілометрів, занурюватися в море до глибини 500 метрів.
Дружнє утримання морських ссавців в неволі неможливе, тому що в неволі не можуть бути задоволені навіть найелементарніші їхні потреби. Дельфінарій ніколи не зможе замінити дику природу.

Вдень і вночі тварини не захищені від шуму насосів для очищення води в дельфінарії. Для дезінфекції води у великих кількостях використовується хлор. Це має прямі наслідки для здоров’я тварин. Їдкий хлор пошкоджує чутливу шкіру та очі дельфінів.
Поряд із численними свистячими звуками, дельфіни застосовують ультразвукові сигнали для ехолокації. У дельфінарії їхні власні сигнали відбиваються від бетонних стін. Гідролокаційна система дельфінів сильно послаблюється в закритих ємностях, це важливе відчуття майже повністю атрофується в неволі.

Неволя, самотність, їжа і одноманітність призводять до фізичних та емоційних страждань тварин. Середня тривалість їхнього життя в дельфінарії значно нижча, ніж у їхньому природному середовищі існування. Причинами смерті часто стають пневмонія, ураження печінки та виразки шлунка.

Всесвітньо відомий океанолог Жак-Ів Кусто не міг дивитися на дельфінів у неволі, він не уявляв, як можна вижити в бетонному басейні.

У Західній Європі дельфінарії залишилися в минулому. На сьогодні в 13 державах-членах ЄС (Великобританії, яка закрила всі 30 своїх дельфінаріїв, Естонії, Ірландії, Латвії, Люксембургу, Австрії, Польщі, Румунії, Словаччині, Словенії, Чехії, Угорщині і Кіпрі) не працюють дельфінарії.

У багатьох країнах завдяки проведенню кампаній по захисту прав тварин та показу документального фільму «Бухта», який отримав «Оскар», спостерігається чітка тенденція до закриття дельфінаріїв, громадяни відмовляються відвідувати ці установи. У Німеччині з колись існуючих 9 дельфінаріїв зачинено шість. В 2012 році буде закритий ще один дельфінарій в зоопарку Мюнстера. В країнах Західної Європи майже неможлива поява нових дельфінаріїв.

Скрізь через жорстоке поводження з тваринами люди виходять на вулиці та протестують проти дельфінаріїв, вимагають їх закриття.
Андреас Морлок, генеральний директор ProWal, який нещодавно відвідав декілька дельфінаріїв в Україні, дуже стурбований просто катастрофічними порушеннями при утриманні дельфінів та недбалістю до цих чутливих істот

Дельфінарії «Немо» пропонують комерційні шоу для відвідувачів, які схожі на циркові вистави, де ці розумні морські ссавці мають демонструвати дурні трюки. Тварини потрапили в пекло з напівголодним навчанням за винагороду, неприродною для них поведінкою (балансування кульками, принесенням пластикових тарілок, жонглюванням кільцями, стрибками через перешкоди). Вечірнє «романтичне шоу» по суботах є абсолютно неприйнятним. Прямо на краю басейна горіли феєрверки, а артисти-пожирачі вогню забруднювали повітря смердючим керосином. Існують також програми, такі як «плавання і дайвінг з дельфінами», дельфінотерапія, яка визнана наукою як не успішна.

В маленьких круглих басейнах (діаметром 20 метрів, глибиною чотири метри) дельфіни можуть плавати тільки монотонно, нескінченними колами. Якщо дельфін хотів би проплисти принаймні одну хвилину вперед, йому б знадобився басейн довжиною від 800 до 900 метрів.
Більшість дельфінів мали глибокі подряпини, тому що їх атакували інші дельфіни під час сутичок за переважання. Басейни не мають захисних протекторів для тварин.

Часто дельфіни б’ють своїми хвостовими плавцями по воді, це є ознакою агресивного поводження. Відвідувачі, часто батьки з дітьми , яким пропонують плавання з дельфінами або дельфінотерапію, піддаються великій небезпеці та ризику.
Прямі контакти між людьми і дельфінами в неволі з обох сторін дають істотний ризик захворювання через перенесення бактерій або травми. Взуття та руки відвідувачів, які торкаються тварин, не дезинфікуються. В кожному дельфінарії «Немо» є звичайною справою, коли тренери нешанобливо стоять на дельфінах і катаються на них по басейну. Крім того, вони стають на носи морських ссавців, що може призвести до значних травм у тварин. Музика під час виступів дуже гучна, немов на дискотеці. Дельфіни чують в десять разів краще, ніж людина, сприймають частоти, які людське вухо не може відчути. Це є причиною постійного стресу в дельфінів.
Чотири дельфіни «Шкіпер», «Боцман», «Дорі» і «Неллі» в київському дельфінарії «Немо» були впіймані з дикої природи в японському рибальському селищі Тайцзи. Там морських ссавців ловлять для всесвітньої індустрії дельфінів. Тварин, яких не можуть використати для цього, вбивають. Одиниця ціни за гарного дельфіна складає до 150.000 доларів США, що робить вилов дельфінів прибутковою справою. М’ясо мертвих дельфінів для японського ринку рибалки продають за 600 доларів США. У всьому світі відлов дельфінів, вбивство і продаж до дельфінаріїв буде піддаватися різкій критиці.

Україна та зокрема кампанія «Нерум» несуть пряму відповідальність за злодіяння в Японії!

Дельфіни, які утримуються в «Немо», зазнали неймовірних жахів в своєму житті і тепер їх використовують заради чисто комерційних інтересів. Не допустіть, щоб компанія, яка підтримує полювання на цих тварин, дискредитувала образ України в цілому світі.
Зусилля з розмноження дельфінів в неволі зазнали невдачі. За останні 15 років в Україні в неволі народилося лише 10 дельфінів. Скільки з них вижило, досі невідомо. В лютому 2012 року в цілому в дельфінаріях України нараховувалось 74 дельфіна, що свідчить про те, що більшість дельфінів було спіймано в дикій природі.

Стійке розмноження дельфінів в неволі неможливе ні в Україні, ні в Європі. За 40 років спроби Європи з розведення дельфінів не привели до успіху. В Європі немає дельфінів третього покоління.
Україна прагне стати членом ЄС, для цього потрібно виконати багато вимог. Наприклад, у державах-членах ЄС заборонений вилов дельфінів та їх імпорт.

Заступник міністра екології та природних ресурсів України Ігор Вільдман під час зустрічі з ProWal 02 березня 2012 р. заявив, що він «друг дельфінів № 1 в Україні». Він запевнив, що Міністерство готове перейняти досвід держав-членів ЄС щодо заборони вилову та імпорту дельфінів.

До того ж в Україні Міністерством охорони навколишнього природного середовища 20 вересня 2011 року було подовжено Мораторій на вилучення дельфінів з природного середовища http://www.menr.gov.ua/content/article/9351?print=true. В майбутньому це зробить неможливим імпорт дельфінів в Україну та їх вилов у Чорному та Азовському морях.
Кожен новий проект з будівництва дельфінаріїв має бути відхилений, адже вже сьогодні можна передбачити, що ці об’єкти більше не зможуть отримати дельфінів із дикої природи.

Projekt Walschutzaktionen (ProWal)
Gemeinnützige Meeressäuger-Umweltschutzgesellschaft
gUG (haftungsbeschränkt) –
St-Nr.: 18158/02431
Amtsgericht Freiburg HR B 704171
Gesellschafter-Geschäftsführer: Andreas Morlok

Haydnstrasse 1
D-78315 Radolfzell
Tel: 0049 (0)7732 14324
E-Mail: ProWal-Deutschland@t-online.de
Internet: www.walschutzaktionen.de
ProWal in Wikipedia: http://de.wikipedia.org/wiki/ProWal
Международные протесты против планов постройки нового дельфинария в Киеве