“Жалкое зрелище, душераздирающее зрелище…” (с)

Підставою для заголовка цієї новини стали повідомлення у твіттер-стрічці та коментарі у фейсбуці:

TarasBuzak сегодня был на субботнике.(Кристалл) Жалкое зрелище всего “пару калек” . футбол этому городу не нужен! Было всего с десяток фанатов #kherson

Oksana Guz А Служб дорожных не видать – вечно кто-то сидит на ставке ,а кто-то гребет их работу, а потом они учат как жить)

Тарас Бузак А напротив возле Юбилейного толпы молодежи и херсонцев праздно шатались, пили пиво и им было пох на стадион и футбол!!!! Это печально!!!!

На фото “жалкое зрелище” вийшло таким:

А ще зовсім нещодавно усе видавалося  мажорно-оптимістичним. Як зазвичай й виглядають усі плани-обіцянки Херсонської міської влади.

Ще й місяця не минуло, як вболівальники показово дякували міському голові за 1 млн. (один мільйон) бюджетних гривень, виділених на потреби клубу.

21-го березня на офіційному сайті міськради було опубліковано оголошення: Міський голова оголосив про активізацію заходів із благоустрою. У зв’язку з цим управління молоді та спорту міської ради ініціює проведення суботника на території, прилеглій до стадіону «Кристал». Як повідомив начальник управління Юрій Кліментенко, планується очистити вул. Перекопську від випадкового сміття, а також пофарбувати дерева, бордюри та паркани. Організатори запрошують всіх бажаючих долучитися

Чому лише за 3 дні до суботника? Так у чиновників завжди так – сьогодні на вчора.

Сайт Управління молоді та спорту був не такий лаконічний: Управління молоді та спорту Херсонської міської ради оголошує про проведення суботника на території стадіону «Кристал» в рамках реалізації Державної програми святкування року спорту та підготування спортивних об’єктів до масових занять фізкультурою та спортом, а також у рамках міської програми «Молодь Херсона» на 2012 рік.

Тобто, суботник проходив одночасно у рамках програм:

– державної програми святкування року спорту

міської програми “Молодь Херсона”

а можливо ще й

Програми відродження та розвитку професійного футболу в Херсоні на базі футбольної команди «Кристал»

Тобто, міький голова закликав-закликав, управління молоді та спорту оголошувало-оголошувало, ФК “Кристал” залучав-залучав, бюджетні гроші витрачені (адже інвентар, згідно оголошень, забезпечувало управління), а людей зібралося не більше, ніж два десятки, включно із чиновниками та членами клубу.

Але й це ще не все. Виходячи з тексту оголошень та з наведеного вище фото, треба розуміти, що головні зусилля на суботнику були з розряду тих, що називають побудовою “потьомкінських деревень”: побілка/фарбування паркану, бордюрів та дерев, що загалом є доволі диким дійством у 21-му сторіччі і суто “національною особливістю”, яка дозволяє з року в рік безкарно списувати чималу кількість вапна та фарби. Але воно б не викликало таку огиду у  вболівальників, якби не актуалізоване знову й знову питання атестації стадіону, Тож, всім, кому насправді небайдужий футбол і спорт в цілому, а не бюджетні гроші у власній кишені, розуміють, що фарбувати паркан, коли стадіон потребує значної реконструкції – це варварство та дикунство.

І вкотре вже викликає жаль ницість чиновників, які примудряються показово виходити на планові суботники чи інші “брудні” роботи у костюмах та краватках.

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.