В день проведення «мовної акції» в Запоріжжі влада відмовлялася приймати кореспонденцію – оголосила архівній день, в міській канцелярії зламався комп’ютер, і чиновники терміново йшли у відпустку

На 5 червня в Запоріжжі групою громадських організацій ( «НЕБО», «Українська Справа»,  «Оновлення країни») було ініційоване проведення заходу «Займіться ділом, а не язиком!»  з метою   висловити протест щодо можливого прийняття Верховною Радою України законопроекту “Про засади державної мовної політики”  та звернути увагу громадськості на соціально-економічний стан в державі.

Акція була запланована на 12.00 на площі біля будівлі Запорізької обласної ради, куди всі охочі могли прийти і передати спортивне взуття (кеди)  для подальшого їх відправлення депутатам-розкольникам від правлячої партії до Верховної Ради України.

О 9.00 організатори заходу, Ігор Артюшенко і Дмитро Харьков зайшли до будівлі Запорізької міської ради з метою передати відповідне повідомлення про проведення заходу. Після візування повідомлення начальником міського управління з питань внутрішньої політики Сокульським Є.А. необхідно було занести копію до канцелярії міської ради для реєстрації листа. Саме тут і почалися  відбуватися «аномальні» явища: канцелярія була зачиненою, хоча працювала ще 10 хвилин до того.

Почала збиратися черга…

Близько 10.00 до організаторів підійшов працівник управління з питань внутрішньої політики і запросив в кабінет до керуючого справами виконкому Запорізької міської ради БОЙКО З. М. Під час півгодинної бесіди було заявлено, що в канцелярії «поламався комп’ютер», оголошений «архівний день», ніяка кореспонденція прийматися не буде, повідомлення про захід розглянуто теж не буде, бо воно «не було подано». Таким чином проведення заявленої акції є протизаконною. На неодноразові пропозиції Ігоря Артюшенка повторити теж саме на камеру Бойко Зинаїда Михайлівна відповідала категоричною відмовою.

А на дверях канцелярії дійсно вивісили оголошення «архівний день». Серед людей в черзі почалися «бродіння»…

Виникла ідея відправити повідомлення про проведення заходу поштовим кур’єром, але його в канцелярії теж не прийняли, посилаючись  на «архівний день».

О 12.00 організатори заходу прибули на площу біля Запорізької обласної ради, маючи при собі повідомлення, підписане начальником міського управління з питань внутрішньої політики Сокульським Є.А. На площі вже зібралися учасники акції, журналісти, представники правоохоронних органів та міської влади. Ігорю Артюшенку було заявлено, що проведення акції є протизаконним, а Сокульський Є.А., виявляється, знаходиться у відпустці і його підпис нічого не вартує. На пропозицію з боку правоохоронних органів наказати людям розійтись Ігор Артюшенко відповів відмовою, в результаті – був затриманий і доставлений в Ордженікідзевський райвідділ міліції для складання протоколу по ч.1 ст. 185 Адміністративного кодексу.

Але учасники заходу так і не розходилися: акція була проведена, молодь кидала кеди в коробку, демонструючи своє відношення до депутатів-розкольників від ПР.

Очевидно,  місцева влада і міліція не мали наказу і не спромоглися почати затримувати всіх підряд перед десятками фото- і відеокамер ЗМІ.

Після звільнення з райвідділку, Ігор Артюшенко зазначив: «Сьогодні необхідність гасла «Займіться ділом, а не язиком!» стала найактуальнішою. Замість того, щоб діяти згідно Закону і розглянути повідомлення про захід, запорізька влада брехала нам в очі, придумувала різні «креативні» можливості для відмови, сама собі на півдня заблокувала роботу. Не приймала громадян, не вирішувала їхні нагальні питання. За що ми, платники податків, забезпечуємо їм заробітну плату? Щоб вони півдня робили все можливе, аби не допустити протестів щодо розкольницького  мовного закону? Виходить, що хворобливі ідеї Колісніченка-Ківалова для запорізької міської влади важливіші, ніж проблеми десятків запорожців, які так і не змогли потрапити в міську канцелярію!».

 Звичайно, що запорізька громадськість не залишить просто так питання «зламаного комп’ютера», «архівного дня» і «термінової відпустки» Сокульського Є.А.

 А на Ігоря Артюшенка ще чекає суд.

 

Прес-служба Оргаізації «НЕБО»
(068) 4483702