Міліція запустила карту виборчих порушень. Порожню. У космос.

Оголошення офіційне тут. Карта тут – обов’язково сходіть і почитайте про порушення. Не вдалося? Нам теж, тому і кажемо про космос, може там хтось більш просунутий спіймає ці сигнали.

Ну ми звісно вітаємо той факт, що міліція запозичує досвід “Майдан-Моніторингу” Нагадаємо, що ми вже півроку ведемо карту порушень конституційних прав, і три місяці – виборчих порушень. Ми неодноразово (востаннє листом від 5 вересня) ставили міліцію до відома як про наявність карти, так і закликали до співпраці, просили надсилати інформацію про порушення нам.

Натомість щоденно нам надсилають офіційні міліцейські релізи про якісь спортивно-культурні заходи за підтримки міліції, про нагородження чиновників тощо, а щотижнево якісь графіки про порушення, і натомість жодної конкретики. Раніше і графіків не було, до наради 18 вересня у президента про вибори, міліція нам офіційно відповіла, що окремо статистика по виборчих порушеннях не ведеться. Однак потім щось змінилося.

Тепер спробуйте все таки зайти на карту, вибрати хоч якесь порушення і прочитати в чому воно полягає. Ось воно як….

Який сенс в оприлюдненні простих точок на карті? Але це питання вторинне, як і будь які закиди до самої недолугої карти виборчих порушень.

А де власне реакція міліції на порушення? З картою чи без карти? Все, що ми рідко отримуємо з релізів і новин стосується затримань активістів за контрагітацію проти ПР і мажоритарників від влади. Яка була реакція міліції на всі ті сотні невідомо яких порушень, що згадуються на карті?  Вони кажуть, що беруть до уваги наші повідомлення, чудово. А далі що? Питання, знов-таки, у порожнечу.

Нажаль, з того, про що нам відомо, ми маємо констатувати суцільний порожняк як по суті так і по формі міліцейської участі і виборах. Не, згадали, вони допитують 80-річних бабусь!

 Наталка Зубар, Олександр Северин

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair