Міліція почала оприлюднювати статистику правопорушень під час виборчого процесу

Отаке прийшло сьогодні на пошту Майдану.

На черговому засіданні Ради регіонів за участі Міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка розглядалось питання забезпечення прозорості та відкритості виборчого процесу, реалізації конституційних прав громадян під час проведення чергових виборів.

Зокрема, Віталій Захарченко зазначив, що у міністерстві та обласних управліннях цілодобово працюють оперативні штаби по збору та аналізу інформації про правопорушення, пов’язані з підготовкою і проведенням виборів. З 20 жовтня особовий склад органів внутрішніх справ буде переведено на посилений варіант несення служби.

З початку передвиборної кампанії МВС веде облік офіційних повідомлень від усіх, без винятку, учасників процесу.

Так загалом, з початку виборчого процесу зареєстровано 826 повідомлень. Всі вони ретельно перевіряються та приймаються рішення відповідно до вимог чинного законодавства.

Звертаємо вашу увагу, що відтепер усі бажаючі мають змогу ознайомлюватися із інформацією про заяви та правопорушення, що пов’язані з виборами – 2012 на нашому сайті. Дані щоденно оновлюватимуться.

А вчора та сама міліція прислали нам відповідь з дещо іншими даними. Ми запитували статистику по найбільш поширеним типам порушень саме закону про вибори, а не отої невідомої сутності, що “пов’язана з…” Ось відповідь, (19.09.12 Н.Зубар відповідь протоколи) порівняйте:

У Департаменті громадської безпеки в межах компетенції розглянуто запит громадського інформаційно-методичного центру „Всесвіт” про надання інформації щодо кількості складених співробітниками органів внутрішніх справ протоколів про адміністративні правопорушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення.

Повідомляємо, що протягом січня-серпня 2012 року за адміністративні правопорушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення за ст.ст. 212-7, 212-8, 212-10, 212-12, 212-13, 212-14, 212-20 КУпАП складено 23 адміністративних протоколи, правопорушення з яких 18 матеріалів розглянуто та прийнято судом рішення.

Крім того, інформуємо, що узагальнення звітних показників проводиться з наростаючим підсумком з початку року, щомісячне узагальнення даних не проводиться.

Інша інформація, яка зазначена у запиті, статистичною звітністю, що узагальнюється в Міністерстві внутрішніх справ не передбачена.

 Начальник Департаменту                       п/п                                    С.М. Поготов

 **********

Ми звісно вітаємо таку різку зміну настрою щодо оприлюднення статистики але хочемо вказати, що якщо з початку виборчого процесу повідомлень про порушення 829, а реакції (протоколів) щодо них 23…то або ефективність роботи міліції не зашкалює, або абсолютна кількість повідомлень про порушення – то фейк (з чим “Майдан-Моніторинг” категорично незгоден), або хтось когось не зрозумів.  “Майдан-Моніторинг” відкритий для співпраці з тими, хто хоче повідомляти про порушення і з тими, хто хоче про порушення знати і на них належно реагувати. Welcome