Жыве Беларусь!

20-го липня біля білоруської амбасади українці провели акцію на підтримку спротиву режиму Лукашенка. Ініціатором виступив Громадянський рух “Відсіч”. Фото див.нижче

Прес-реліз Акції солідарності з білоруським народом

Висловлювати своє незадоволення діями державної або місцевої влади в цілому чи окремих чиновників, протестувати проти неприйнятних законодавчих або нормативних актів – є природнім правом кожної людини, закріпленим у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних документах. Тільки раб може терпіти будь-які знущання й мовчати.

Сусідня Білорусь є підписантом вищезазначеної Декларації, у її Конституції закріплено право на мирні зібрання, Але насправді будь-які протести проти дій влади
(політичні, студентські акції проти закриття навчальних закладів, приватних підприємців проти Указу Президента використовувати працю лише близьких родичів тощо) де-факто заборонені й жорстоко розганяються, їх учасники масово заарештовуються та несуть покарання в адміністративному й кримінальному порядку, а також у інших формах: вигнання з роботи, відрахування з навчання, перешкоди у веденні підприємницької діяльності.

При цьому участь у розгонах протестів разом з міліцією беруть невідомі люди в цивільному, які відмовляються представлятись та показувати будь-які документи, що дають їм право застосовувати фізичну силу проти людей. Ідентифікувати їх можна лише вчинивши фізичний опір невідомим хуліганам. І тоді виявиться, що вони чинили опір представнику правоохоронних органів чи добровільної народної дружини – за це можна понести й кримінальну відповідальність.

Останнім часом білоруська влада перейшла всі межі здорового глузду. Вона взялась визначати, як саме люди мають поводити себе на вулиці. Сьогодні білорусам забороняють плескати в долоні, просто збиратись і мовчати. Сьогодні в Білорусі можуть присудити 15 діб арешту за те, що граєшся з дитиною «в ладушки» або якщо в компанії кількох людей у громадському місці раптом одночасно задзвонять мобільні телефони. Навіть на День Незалежності оплески промовцям (в т.ч. Президенту) заборонені, а заступник столичної міліції особисто виступає з роз’ясненням, що плескати можна лише ветеранам і військовим.

За останній місяць за мовчання та оплески було заарештовано біля 2 тис. людей. Серед них до адміністративного покарання засуджено однорукого (за оплески) та глухонімого (за антипрезидентські вигуки). Є батьки, які гуляли на вулиці з маленькими дітьми на руках – їх брутально тягли до автозаків. Аби люди не могли збиратись, білоруським провайдерам наказують блокувати соціальні мережі.

В Україні поки що такого ще немає. Ми ще можемо виходити на протести й висловлювати своє незадоволення. Тому сьогоднішня акція активної української громадськості – це не лише солідарність з білорусами, які прагнуть не бути рабами, але й привід сказати українцям, що нас чекає те саме, якщо люди активно не відстоюватимуть свої права і свободи.

Якщо ти сьогодні мовчатимеш – завтра на тебе чекатиме Білорусь.

[nggallery id=1 template=galleryview images=0]