Міжнародна реакція на арешт Тимошенко

(новина постійно оновлюється)

Першим відписався президент Європарламенту Єжи БУЗЕК

“Я стривожений новинами про рішення суду затримати колишнього прем’єр-міністра Ю.ТИМОШЕНКО. Контекст та умови створюють стурбованість щодо політичної природи цього рішення, а також щодо застосування верховенства права в Україні”.

Навздогін йому написав в твітері Вілфрід Мартенс – засновник і лідер найбільшої в Європі Європейської Народної Партії

“Арешт Тимошенко наближає Україну на крок ближче до Совецького авторитаризму. Я дзвоню Януковичу з проханням негайно припинити це неподобство – терпіння Європи вичерпується”

Держдеп США офіційно пообіцяв заяву, але їх випередив МИД России – цілком читати тутhttp://www.interfax.com.ua/rus/main/75977/
Вони наполягають на законності газових угод

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більд в твітері написав “Судовий процес проти Юлії Тимошенко в Україні – це ганебний спектакль. Він наносить серйозну шкоду великій країні”.

———
Варшава, председательствующая в ЕС, называет арест экс-премьера Украины, лидера партии “Батькивщина” Юлии Тимошенко “поспешной и радикальной” мерой.

“Мы выражаем озабоченность в связи с решением Печерского районного суда в Киеве арестовать Юлию Тимошенко. Мы считаем, что это- слишком поспешная и радикальная мера пресечения к бывшему премьер-министру за несоблюдение судебных процедур”, – говорится в заявлении Министерства иностранных дел Польши, текст которого передан агентству “Интерфакс-Украина в пятницу в Брюсселе.

МИД Польши выразил надежду, что Ю.Тимошенко будет освобождена из-под ареста, а судебный процесс будет “соответствовать европейским стандартам поведения”.

“Польша, как председательствующей в ЕС, возьмет на себя обсуждение этого вопроса как с партнерами по ЕС, в частности с Верховным представителем ЕС Кэтрин Эштон, так и с политическими лидерами Украины – президентом Украины Виктором Януковичем, министром иностранных дел Украины Константином Грищенко”, – говорится в заявлении.
http://www.interfax.com.ua/rus/main/75990/

Український конгресовий комітет Америки вимагає негайного звільнення Тимошенко
http://www.voanews.com/ukrainian/news/ukraine/ucca-tymoshenko-126850838.html

——
З дуже різкою заявою виступила міжнародна правозахисна організація Freedom Househttp://freedomhouse.org/template.cfm?page=70&release=1477 – вони однозначно вважають справу переслідуваннями опозиції

——
ЕС заявляет об обеспокоенности в отношнеии состояния в Украине верховенства права в связи с арестом Юлии Тимошенко.

Речь об этом идет в совместном заявлении Верховного представителя Европейского Союза по вопросам внешней политики и политики безопасности, вице-президента Европейской комиссии Кэтрин Эштон (Catherine Ashton) и европейского комиссара по вопросам расщирения и Европейской политики соседства Штефана Фюле (Stefan Füle), текст которого передан агентству «Интерфакс-Украина» в пятницу в Брюсселе.

“Мы чрезвычайно обеспокоены сообщениями о сегодняшних событиях в Печерском суде, завершившиеся арестом Юлии Тимошенко, лидером партии Батькивщина. ЕС и другие международные партнеры Украины постоянно подчеркивали необходимость справедлиого, прозрачного и независимого судебного процесс для избежания какого-либо восприятия политики избирательного правосудия. Сегодняшние события стали причиной обеспокоенности в отношении состояния верховенства права в Украине”, – говорится в заявлении.

В связи с этим К.Эштон и Ш.Фюле повториои предыдушие заявления, которые “мы и остальные коллеги сделали в отношнеии высоких стандартов, которые мы ожидаем от страны, стремящейся к политической ассоциации с ЕС”.

“Мы призываем Украину поддерживать принципы и общие ценности, которые формируют сердцевину Восточного партнерства”, – отмечают высокие представители ЕС.

http://www.interfax.com.ua/rus/main/75997/

——

Німеччина стурбована арештом екс-прем’єра Юлії Тимошенко.
Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ Німеччини, передають “Українські новини”.
Відповідну заяву зробив віце-міністр, міністр закордонних справ Німеччини Вернер Хойер.
“Федеральний уряд ухвалив арешт сьогоднішнього лідера української опозиції Юлії Тимошенко з великою стурбованістю. Існує великий сумнів у тому, що затримання є співмірним її поведінці”, – сказав він.
Хойер також зазначив, що той факт, що багато колишніх чиновники в Україні перебувають під слідством за зловживання службовим становищем, викликає підозру в політичній мотивації судових органів України.
“Подальше зміцнення цього враження було б значною перешкодою для зближення України з Європейським Союзом”, – сказав він.
Міністр також закликав український уряд до забезпечення справедливої ​​правової процедури і незалежної правової системи.

http://www.pravda.com.ua/news/2011/08/5/6457260/

—-
SenJohnMcCain John McCain
Bad sign: Gov’t of #Ukraine detains leader of political opposition

FOR IMMEDIATE RELEASE: Contact: Brian Rogers or Rachael
Dean
Friday, August 05, 2011
(202) 224-7130

STATEMENT BY SENATOR JOHN McCAIN REGARDING THE DETENTION OF FORMER UKRAINIAN
PRIME MINISTER YULIA TYMOSHENKO

Washington, D.C. — U.S. Senator John McCain (R-AZ) today released the
following statement regarding the Ukrainian government’s detention of
political opposition leader and former Prime Minister Yulia Tymoshenko:

“I am deeply concerned about the detention today of former Prime Minister
Yulia Tymoshenko in Ukraine. This action is clearly a violation of the
basic rights that should be protected for every citizen in a democracy. The
implications of this detention go far beyond the fate of one person.
Ultimately, what is at stake is the future of freedom and democracy in
Ukraine. Unfortunately, today’s action by the Ukrainian government calls
into question its commitment to the fundamentals of democracy, and as such,
will make Ukraine’s path toward a future in the Euro-Atlantic community
harder to achieve. I urge the leadership in Kyiv to release Prime Minister
Tymoshenko immediately and guarantee the rights of all Ukrainians,
regardless of their political beliefs.”

——
МЗС Франції висловлює стурбованість арештом Тимошенко

Франція глибоко стурбована арештом екс-прем’єр-міністра України, лідера партії «Батьківщина» Юлії ТИМОШЕНКО.
Про це йдеться у спеціальній заяві Міністерства закордонних справ Франції, повідомили УНІАН у прес-службі «Батьківщини».
«Франція глибоко стурбована арештом ТИМОШЕНКО. У нас викликають сумніви мотиви цього судового процесу», – йдеться у документі.
«Зокрема, нам здається, що не було забезпечено право на захист», – зазначають у МЗС Франції.
«Як ми неодноразово наголошували, повага до верховенства права є ключовим елементом побудови партнерства між Францією, Європейським Союзом та Україною», – наголошується у заяві.
У МЗС підкреслюють, що Франція та її європейські партнери продовжуватимуть уважно стежити за ситуацією з Ю.ТИМОШЕНКО.

http://www.unian.net/ukr/news/news-449968.html

Уряд США висловив занепокоєння у зв’язку з арештом Юлії ТИМОШЕНКО і закликає українську владу переглянути рішення та негайно її звільнити.
Про це УНІАН повідомили у Посольстві США у Києві.
«Учорашнє ув’язнення колишнього прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО збурило занепокоєння у міжнародній спільноті щодо застосування верховенства права в Україні і ще більше надало подіям вигляду політично мотивованих переслідувань», – зазначається у повідомленні.
«Уряд США поділяє ці занепокоєння і закликає переглянути рішення про ув’язнення пані ТИМОШЕНКО та розглянути її негайне звільнення».

http://www.unian.net/ukr/news/news-449998.html

Президент Групи Європейської народної партії та Християнських демократів у ПАРЄ Люка ВОЛОНТЕ засуджує арешт екс-прем’єр-міністра, лідера партії “Батьківщина” Юлії ТИМОШЕНКО.
“Арешт Юлії ТИМОШЕНКО є актом свавілля та продовженням однобічних дій українських органів правосуддя проти опозиції», – йдеться у заяві Л.ВОЛОНТЕ, повідомляється на сайті Ю.ТИМОШЕНКО.
«Я звернувся до Президента ЯНУКОВИЧА з проханням дати дозвіл Юлії ТИМОШЕНКО на відвідування Семінару Групи ЄНП під час наступної пленарної сесії у Страсбурзі. Цей арешт є чіткою відповіддю керівництва країни, яка головує в Комітеті міністрів Ради Європи. Українська влада не хоче, щоб лідер опозиції брала участь та займала активну позицію у громадських дебатах в Україні та європейських країнах”, – підкреслюється в заяві.
На думку Л.ВОЛОНТЕ, арешт Ю.ТИМОШЕНКО не лише порушує всі європейські стандарти, а й є неправильним рішенням для майбутнього України в Європи. “Він схожий на неприйнятне використання правосуддя з політичними цілями. Єдина мета цих дій – зашкодити діяльності та залякати опозицію в Україні. Українська влада повинна негайно звільнити Юлію ТИМОШЕНКО та дати їй дозвіл на участь у Семінарі нашої родини ЄНП, який відбудеться в рамках пленарної сесії у жовтні”, – заявив він.

http://www.unian.net/ukr/news/news-449996.html

Посольство США в Україні повідомляє, що звернулося до вдали щодо можливості відвідувати Ю.ТИМОШЕНКО під час її ув’язнення.
Про це УНІАН повідомили у Посольстві США в Києві.
«Ми порушували перед урядом України питання про нашу стурбованість стосовно юридичних процесів проти пані ТИМОШЕНКО та інших опозиційних діячів і продовжуватимемо ретельно стежити за цими процессами», – нагадали в Посольстві.

http://www.unian.net/ukr/news/news-450001.html

Офіційний текст заяви США українською – тут http://ukrainian.ukraine.usembassy.gov/

—————
МЗС Великобританії стурбоване у зв’язку з арештом екс-прем’єра України Юлії Тимошенко.
У повідомленні відомства наводиться висловлювання заступника глави МЗС Великобританії Алістера Берта, передає Інтерфакс-Україна.
“Я був дуже стурбований ситуацією із затриманням українського опозиційного політика Юлії Тимошенко 5 серпня”, – зазначив він.
У МЗС підкреслили, що Великобританія разом з ЄС та міжнародними партнерами буде продовжувати стежити за судовим процесом над Тимошенко, а також над справами проти ряду колишніх міністрів її уряду і посадових осіб.
“Я закликаю українську владу дотримуватися найвищих демократичних стандартів, в тому числі що стосуються дотримання прав людини, закону і забезпечення незалежного, прозорого і справедливого судового процесу. Вони – передумови для більш близької інтеграції України з Євросоюзом”, – зазначив заступник глави МЗС Великобританії.
Крім того, МЗС Канади висловило свою стурбованість щодо ситуації з арештом Тимошенко.
“Канада стурбована очевидними політичними переслідуваннями, а зараз і арештом Юлії Тимошенко”, – сказано в коментарі глави МЗС Канади Джона Берда, опублікованому на сайті відомства.
За словами глави канадського МЗС, поява політичного впливу на судові процеси підриває верховенство закону.
“Канада закликає Український уряд посилити судову незалежність і продовжить направляти зусилля на побудову мирного, демократичного і забезпеченого суспільства в Україні”, – зазначив Берд.

http://www.pravda.com.ua/news/2011/08/7/6464437/

——-
США знову закликали владу України звільнити з ув`язнення екс-прем`єра країни Юлію Тимошенко, арештовану 5 серпня під час судового засідання щодо “газової справи”, повідомляє кореспондент РІА “Новости”.

“США хотіли б знову підтвердити позицію щодо арешту екс-прем`єра України… Ми вважаємо, що рішення про взяття Юлії Тимошенко під варту повинне бути переглянуте, і в результаті цього перегляду вона повинна бути звільнена. Ми довели наше занепокоєння до відома уряду України і продовжимо пильно стежити за процесуальними діями щодо Тимошенко, а також інших опозиціонерів”, – сказав представник держдепартаменту США Марк Тонер на брифінгу у понеділок.

Він наголосив, що арешт екс-прем`єра ставить питання про верховенство закону в Україні, а також свідчить про продовження використання урядом практики політично мотивованих судових процесів.

Як повідомляв УНІАН, 6 серпня уряд США висловив стурбованість у зв`язку з арештом Юлії ТИМОШЕНКО і закликає українську владу переглянути рішення і негайно її звільнити. Про це УНІАН повідомили в Посольстві США в Києві.

http://www.unian.net/ukr/news/news-450343.html

————-
Іспанія нагадує Януковичу про презумпцію невинуватості
Іспанський державний секретар у справах Європейського Союзу Дієго ЛОПЕС ГАРРІДО заявив про «глибоку стурбованість» уряду Іспанії з приводу арешту екс-прем’єр-міністра, лідера української опозиції Юлії ТИМОШЕНКО і висловив сподівання, що арешт «буде знято якнайшвидше».
Про це Д.ЛОПЕС ГАРРІДО повідомив у заяві іспанському новинному агентству EFE.
Державний секретар запевнив, що, «не торкаючись сенсу питання, яке має бути роз’яснено в судах», затримання Ю.ТИМОШЕНКО до завершення суду є «диспропорційним».
До завершення розгляду справи, на думку Д.ЛОПЕСА ГАРРІДО, для українського екс-прем’єр-міністра «діє презумпція невинуватості».
«Крім того, цей арешт може зашкодити реалізації її права на справедливий суд», – заявив держсекретар Іспанії.
Він також сподівається, що суддя скасує своє рішення про арешт Ю.ТИМОШЕНКО, а також що у подальшому суд поважатиме всі гарантії.
Д.ЛОПЕС ГАРРІДО також зазначив, що спілкувався з заступником міністра закордонних справ Польщі з європейських питань Міколаєм ДОВГЕЛЕВИЧЕМ, позиція якого стосовно арешту Ю.ТИМОШЕНКО «співпадає» з його власною. (Польща нині головує в ЄС – УНІАН).

http://www.unian.net/ukr/news/news-450440.html

Заява сенатора США Ричарда Луґара стосовно арешту Юлії Тимошенко

«Арешт колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко зміцнює думку, що метою цієї справи є зведення старих політичних рахунків. Я занепокоєний тим, що цей судовий процес відволікає український народ від складної роботи, яка чекає на нього попереду в рамках зусиль щодо приєднання до Європейського Союзу.

Настав час для всіх українців забути про минулі політичні незгоди та разом працювати над побудовою свого майбутнього в Європі».

понеділок, 08 серпня 2011

http://www.voanews.com/ukrainian/news/world/lugar-tymoshenko-2011-08-09-127299938.html

———–
Президент Чехії написав Януковичу про Тимошенко і політичний підтекст

Президент Чеської Республіки Вацлав КЛАУС просить главу Української держави Віктора ЯНУКОВИЧА надати йому докази, що у процесі у справі колишнього прем`єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО відсутній політичний підтекст.

Як повідомляє Радіо «Прага», про це йдеться у листі В.КЛАУСА до В.ЯНУКОВИЧА.

Президент Чехії підкреслив, що у нього немає причин не довіряти української юстиції і ставити під сумнів незалежність суду.

«Я хотів би, проте, бути упевненим, що у разі Юлії ТИМОШЕНКО не йдеться про політичний процес, і що під час нього не вирішуватимуться особисті і політичні розбіжності, які існують в надрах української політичної сцени», – підкреслив В.КЛАУС.

http://www.unian.net/ukr/news/news-450548.html

 

Заява Держдепу США
httpv://www.youtube.com/watch?v=qQMUhdy-X3s

 

Євродепутат: від процесу над Тимошенко тхне маніпуляцією

Депутат Європарламенту від Лондона Чарльз ТЕННОК називає «ганебним» процес над колишнім прем`єр-міністром України Юлією ТИМОШЕНКО.

Про це він заявив в інтерв`ю «Главкому».

«Ю.ТИМОШЕНКО – не гангстер, не злочинець. Процес над Ю.ТИМОШЕНКО ганебний, від нього смердить маніпуляцією системою правосуддя. Багато високопоставлених осіб Великої Британії і Євросоюзу вже висловили глибоке занепокоєння з приводу цього суду», – наголосив євродепутат.

При цьому він навів такий приклад: «Гордон БРАУН, колишній прем`єр-міністр Британії, колись був міністром фінансів. Свого часу він продав 60% золотовалютного резерву на 3,5 мільярда доларів по 375 доларів за унцію. Зараз це золото коштувало б 19 мільярдів. Ніхто не пропонує переслідувати його в кримінальному порядку, тому що він зробив політичну помилку».

Головне ж звинувачення на адресу Ю.ТИМОШЕНКО, відзначив Ч.ТЕННОК, полягає в тому, що вона уклала газову угоду, яка завдала Україні величезних збитків. «Але це політичне рішення, що не підлягає кримінальному переслідуванню. Це народу вирішувати і оцінювати її вчинок на виборах. Тому звинувачення проти Ю.ТИМОШЕНКО смішні», – наголосив політик.

Відповідаючи на питання: «Наскільки реально, що після винесення Ю.ТИМОШЕНКО звинувачувального вироку у цій справі, багато українських чиновників можуть опинитися персонами нон-грата в Європі і США?», Ч.ТЕННОК сказав: «Все можливо. Зараз важко говорити про щось, поки ми не побачили вироку і остаточного рішення суду. Європейський парламент шокований арештом Ю.ТИМОШЕНКО. Ми впевнені, що Ю.ТИМОШЕНКО звинувачують безпідставно, і це дуже серйозна проблема».

Як повідомляв УНІАН, Печерський районний суд Києва розглядає кримінальну справу за звинуваченням екс-прем`єр-міністра України Ю.ТИМОШЕНКО в перевищенні повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

5 серпня суддя Печерського районного суду Києва Родіон КІРЄЄВ ухвалив рішення взяти Ю.ТИМОШЕНКО під варту.

Про політичну вмотивованість цього рішення і своє занепокоєння у зв`язку з цим заявили, зокрема, офіційні органи США, Канади, Великої Британії, Франції, Іспанії, Росії, Німеччини, Польщі, Швеції, а також ОБСЄ, ПАРЄ, ЄНП, депутати Європарламенту і міжнародні правозахисні організації.

http://www.unian.net/ukr/news/news-450650.html

10.08.2011 23:09

Країни Вишеградської четвірки вважають арешт Тимошенко неадекватним

Країни Вишеградської четвірки – Чеська Республіка, Угорщина, Польща та Словаччина – висловили занепокоєння з приводу поточної ситуації в Україні, спровокованою рішенням Печерського районного суду про арешт екс-прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО.

Як повідомляє сайт Міністерства закордонних справ Чехії, про це йдеться у заяві країн Вишеградської четвірки щодо ситуації в Україні.

На думку представників країн Вишеградської четвірки, такий захід є неадекватним як для порушення регламенту суду та перешкоджання судовому процесу.

Країни Вишеградської четвірки вважають, що справедливі, прозорі і незалежні судові процедури повинні гарантуватись всім громадянам України.

Країни Вишеградської четвірки, які є активними прихильниками європейських прагнень України, висловлюють сподівання, що українська влада зможе реалізувати ці прагнення за допомогою належного функціонування верховенства права, справедливого судочинства та високих стандартів демократії в Україні.

http://www.unian.net/ukr/news/news-450777.html

Germany Upbraids Ukraine Over Arrest of Former Prime Minister Tymoshenko

The German government criticized Ukraine for the arrest of former Prime Minister Yulia Tymoshenko and the treatment of members of her government, saying it will watch events in the former Soviet republic “very closely.”
Germany’s commissioner for human rights, Markus Loening, warned the Ukraine that the arrest and charges against the former premier, which include alleged obstruction of justice and excessive payments for Russian natural gas in 2009, call into question the country’s pledge to observe the rule of law.
“It is regrettable that the many trials against members of the previous government take on the appearance of selective and politically motivated justice,” Loening said in a statement distributed by the German Foreign Ministry in Berlin today. “The arrest of Yulia Tymoshenko, the former prime minister and current opposition leader, has only bolstered this appearance.”
A Ukrainian court today declined to hear Tymoshenko’s appeal challenging her arrest, a week after she was detained. The District Court in Kiev ruled she had violated court procedure and sought to obstruct a trial in which prosecutors allege she abused her power and agreed to pay too much to buy Russian natural gas in 2009.
To contact the reporter on this story: Patrick Donahue in Berlin at at pdonahue1@bloomberg.net.

http://www.bloomberg.com/news/2011-08-12/germany-upbraids-ukraine-over-arrest-of-former-prime-minister-tymoshenko.html

МЗС Італії викликав на килим посла України

Міністерство закордонних справ Італії запросило посла України в цій країні, щоб висловити йому стурбування, з яким Італія слідкує за процесом над колишнім прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко.

У повідомленні на офіційному сайті МЗС Італії ствержують, що під час зустрічі італійська сторона відзначила необхідність повного дотримання основних прав людини, норм правової держави та прозорості судового процесу відповідно до демократичних принципів та міжнародних стандартів судової практики, повідомляє Дзеркало тижня.

Видання нагадує, що раніше через арешт Ю. Тимошенко був викликаний посол України у Франції.

http://www.unian.net/ukr/news/news-451265.html

Чехія передасть листа з критикою справи Тимошенко

Перший віце-прем`єр і глава Міністерства закордонних справ Чехії Карел ШВАРЦЕНБЕРГ вважає, що суд застосував до екс-прем’єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО неадекватний запобіжний захід.

Про це він сказав в інтерв’ю порталу Aktuálně.cz, передає Deutsche Welle.

На думку К.ШВАРЦЕНБЕРГА, процес над Ю.ТИМОШЕНКО відповідає не європейським нормам, а радше тим, які панували в Україні тридцять років тому.

Також глава МЗС Чехії зазначив, що Україна дедалі помітніше «лягає на курс, який не має нічого спільного з курсом країн Європейського Союзу».

«На прикладі України бачимо, – сказав К.ШВАРЦЕНБЕРГ, – як нейтралізують і виводять з політичної боротьби найздібнішого і найпопулярнішого лідера опозиції».

Також глава МЗС Чехії зазначив, що передасть через нового посла Чехії в Україні Івана ПОЧУХА, який приступає до виконання службових обов’язків 23 серпня, листа, адресованого українській владі, в якому піддано гострій критиці судовий процес над Ю.ТИМОШЕНКО.

«Як торгівельні, так і політичні звичаї в Україні, – сказав чеський віце-прем’єр, коментуючи власного листа, – вельми відрізняються від загальноприйнятих».

«Такою, на жаль, є дійсність, і вона не пов’язана з винуватістю чи невинуватістю ТИМОШЕНКО. Дійсність пов’язана з тим, як відбувається суд, як ставляться до демонстрантів, і це все викликає в нас великі побоювання», – зауважив К.ШВАРЦЕНБЕРГ.

При цьому Deutsche Welle зазначає, що прибуття посла до Києва не можна вважати крапкою в українсько-чеському дипломатичному конфлікті. Останній, на думку чеської сторони, спричинено наданням притулку в Чехії колишньому міністру в уряді Ю.ТИМОШЕНКО Богдану ДАНИЛИШИНУ.

Прага не мала дипломатичного представника в Україні більш як півтора року.

Чеські ЗМІ зволікання пов`язують здебільшого із бездіяльністю української сторони. Чехія подавала кандидатури, а Україна не відповідала, і так начебто тривало аж до “шпигунського скандалу”. У травні цього року відбулась обопільна висилка дипломатів з Києва та Праги, зазначає портал.

http://www.unian.net/ukr/news/news-451492.html

 

Австралія

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair