Облсовет готовит изменения в регламент, которые не соответствуют закону и ограничивают права депутатов

Депутаты херсонского областного совета планируют на пленарном заседании очередной сессии облсовета принять изменения в регламент работы этого органа местного самоуправления.

Среди них – пункты для приведения регламента в соответствие с нормами закона о доступе к публичной информации.

И рядом с ними – изменения, которые содержат в себе нормы, противоречащие законам Украины.

Текст планируемых изменений: “5.5. До порядку денного не можуть протягом року бути включені питання, які не набрали кількості голосів, необхідних для прийняття рішення”.

Многие эксперты отмечают, что данные изменения принимаются исключительно для того чтобы нейтрализовать оппозицию. Они нужны послушному большинству для того, чтобы один раз провалить какой-либо вопрос оппозиции и больше им не заниматься. И даже не слушать его.

Данный пункт полностью противоречит закону Украины про местное самоуправление и является таким, который существенно ограничивает права депутатов.
В случае принятия этих изменений, можно ожидать опротестование нового регламента в прокуратуре и суде.

Текст проекта решения :
У К Р А Ї Н А

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА РАДА
ПРОЕКТ

Про внесення змін до
Регламенту обласної ради
VІ скликання

Керуючись Конституцією України, законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статус депутатів місцевих рад”, “Про доступ до публічної інформації”, обласна рада
ВИРІШИЛА:

1. Внести до Регламенту обласної ради, затвердженого рішенням ІІ сесії обласної ради VІ скликання від 16 грудня 2010 року № 11, такі зміни:

– пункт 4.6. розділу ІV «Підготовка сесії обласної ради» викласти у такій редакції:

“4.6. Проекти нормативно-правових актів та рішень, що пропонуються для розгляду обласною радою, надаються до обласної ради не пізніш, як за 21 робочий день до пленарного засідання сесії обласної ради”;

– розділ V “Порядок денний сесії обласної ради” доповнити пунктом 5.5. такого змісту:

“5.5. До порядку денного не можуть протягом року бути включені питання, які не набрали кількості голосів, необхідних для прийняття рішення”.
Пункт 5.5. Регламенту вважати пунктом 5.6.

2. Контроль за дотриманням положень Регламенту покласти на постійну комісію обласної ради мандатну, з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, захисту прав і свобод людини, законності і правопорядку, місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою.

Голова обласної ради В.Г. Пелих

Джерело – Херсонська правда

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.