Transparency International: слід розпочати антикорупційні реформи у футболі

Організація, що очолює глобальну боротьбу з корупцією по всьому світу, – Transparency International – закликає Україну публічно виступити проти корупції й підтримати реформи у сфері футболу.

Transparency International в Україні закликає Федерацію футболу України підтримати антикорупційні реформи в світовому футболі.

Й підтримати рекомендації для ФІФА, сформульовані Transparancy. Відкритий лист такого змісту експерти направили на адресу президента ФФУ Григорія Суркіса. Активісти всесвітнього руху, що просуває прозорість й підзвітність у всіх сферах суспільства, включно зі спортом, розраховують, що футбольні функціонери України підтримають рекомендації й здатні розпочати реформ.

Рішення про старт реформ може ухвалити лише виконавчий комітет ФІФА, пояснив DW президент національного представнитва Transparency Олексій Хмара. Він, у свою чергу, складається з національних представництв, у тому числі ФФУ. Найближча зустріч виконкому ФІФА – на початку осені. “Очікуємо, Україна, до якої прикута міжнародна увага з огляду на Євро-2012 і через низку корупційних скандалів в часи підготовки до чемпіонату, підтримає однією з перших антикорупційні реформи у футболі”,- заявляє Хмара.

Обмеження термінів повноважень, оприлюднення доходів

Transparency International підготувала звіт, спрямований на проведення відкритого обговорення принципів ефективного менеджменту в спорті. Україна – лише одна із багатьох країн, де його оприлюднили. Серед іншого, президентам національних федерацій пропонується підписатись під таким: обмеження термінів повноважень для певних керівних посад (до прикладу – Йозеф Блаттер керує ФІФА аж з 1998 року, Григорій Суркіс із 2000 року очолює ФФУ); оприлюднення доходів чільними функціонерами в футболі; внесення змін до кодексу етики та функцій етичної комісії ФІФА.

За словами Олексія Хмари, найбільш ефективна модель ухвали вдалих управлінських рішень є в бізнес-компаніях. Тож такі бізнес-принципи, де має бути поменше лобізму і побільше відкритості, Transparency адаптувала для ФІФА. Хмара впевнений, Україна має підтримати реформи: “Тут скандал на скандалі: постійне зростання вартості будівництва стадіону “Олімпійський”, вибір приймаючих міст чемпіонату, коли Одеса звинувачувала УЄФА у корупції, витрачання коштів в рамках держпрограми підготовки до Євро-2012″.

Сподівання на підтримку з боку ФФУ

В останні місяці репутація ФІФА дуже постраждала від звинувачень у корупції. Такі скандали, кажуть експерти, становлять загрозу для іміджу футболу, який завжди вносив позитивні зміни в життя людей по всьому світу. Підозри в зловживаннях, як сказано у звернення до Григорія Суркіса, підривають репутацію світового футболу і до самої ідеї проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи.