У Львові Комітет опору диктатурі організував собі парад і без Януковича

Львів’яни та гості міста, які опинилися в центрі Львова між першою та другою годинами дня, всі як один поспішали зафіксувати на фото та відео неабияку подію. Можна сказати, що це була альтернатива відміненому параду — бо попереду духового оркестру та колони Маршу Незалежности їхав бронетранспортер. Публіка жваво згадувала традиційні галицькі анекдоти про автомати на городі та танки в стодолі, вітала демонстрантів посмішками. З точки зору сприйняття дійства пересічними громадянами, Комітет опору диктатурі виграв, і в першу чергу через відмову влади організувати таке ж дійство власними ресурсами. Ви не хочете зробити для людей парад — ми його зробимо самі. Так, вийшло по-партизанськи, але навряд чи це розчарувало присутніх. Вони тішилися так, як тішаться люди, які перший раз заходять до львівської “Криївки”. Не в останню чергу тому, що вони прагнули свята, і об’єднана опозиція зробила їм видовище єдності.

Окрім маршу, організатори провели також спортивний пробіг від пам’ятника Бандері до пам’ятника Шевченку, та символічний автопробіг, учасники якого також колоною із державними та партійними прапорами подолали маршрут від с. Білогорща (Львівщина), де загинув Головний Командир УПА Роман Шухевич повз пам’ятник Степану Бандері у Львові до монумента Т. Шевченка. Тут, на проспекті Свободи, колона автомобілістів об’єдналася з учасниками пішої маршової ходи для проведення спільного віче.

На віче виступили голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, народний депутат Андрій Парубій, Голова Конфедерації вільних профспілок Львівщини Андрій Соколов. Резолюцію віча зачитав координатор львівського КОДу Андрій Мисик. Ось текст резолюції:

«Режим Януковича на догоду олігархічним кланам впроваджує в Україні диктатуру. На догоду олігархічним кланам встановлюється тотальна корупція. Більшість населення опинилася за межею фізичного виживання. Українське село остаточно зруйноване. Українську землю планують продати спекулянтам та олігархам. Влада запланувала остаточну здачу національних інтересів. Готує країну до вступу у Митний союз. Фактично нас повертають в СРСР. Вслід за Севастополем у подарунок Москві незабаром відійдуть українські газова, нафтова та електрична транспортні системи.

Українофоби при владі нищать українську культуру та мову, фальсифікують українську історію, шельмують наших національних героїв. Розпочато полювання за політичними опонентами та вільнодумцями. Тривають переслідування активістів податкового майдану, членів патріотичних організацій, сили опозиції. Сьогодні протизаконно позбавлено волі Юлію Тимошенко, а завтра за гратами може опинитися кожен, хто ще має власну думку і гідність. Український народ має сказати: досить! Більше ні кроку назад! Ми повинні стати на оборону наших людських прав, національної гідності, незалежності України. Громада Львівщини підтримує створення Комітетом опору диктатури, до якого увійшли політичні партії, громадські організації, суспільні діячі, які усвідомлюють відповідальність за збереження незалежної України.

Сьогодні з одного боку мільйони українців, а з іншого – владний, репресивний режим. І між ними прірва. Кожен мусить визначитись, у якому він таборі. Настав час дій. Ми не зупинимось, поки режим не буде поборено остаточно.

Ми вимагаємо від влади:

1. звільнення усіх політичних в’язнів;

2. зупинити перетворення судів у репресивно-каральні органи;

3. розпустити дискредитовану Верховну Раду та оголосити проведення парламентських виборів, які повинні відбутися ще цього року, адже згідно чинного законодавства ВРУ вже втратила свої повноваження;

4. закликаємо український народ до створення об’єднаних в єдину, загальноукраїнську структуру Комітетів опору диктатурі у всіх областях, містах, містечках, селищах та селах, на підприємствах та в організаціях, як основу єдиної проукраїнської політичної сили і розпочинаємо підготовку до всенародних протестних акцій.

Не будьмо байдужими! Не біймося! Захистимо Україну! Нас мільйони, їх одиниці. Слава Україні!»

Немає сумніву, що виконувати три перших вимоги влада не поспішатиме. Що ж до об’єднання під час акцій, то резерви ще є навіть у львів’ян: двоє учасників КОДу прийшли до пам’ятника Шевченку окремими колонами та іншими маршрутами — це “Батьківщина” та ВО Свобода. І без бетеерів. Однак для хорошого настрою відпочиваючих вистачило й одного бронетранспортера. Свято вдалося. Людей, правда, на вічі було трохи менше, ніж 22 червня, але головне — це святковий настрій. Принаймні в цей день. Чого львів’яни бажають усій Україні.

Ярослав Сватко

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.

1 Comment

  1. Вітаю львівян зі Святом Незалежности! Насправді диктаторський режим в осаді. Тому й демонстрації відмінено. Бояться!

Comments are closed.