“Україна в наших серцях” – масштабне святкування Дня незалежності України в Чехії

Українська Європейська Перспектива організувала наймасштабніше святкування 20-річчя Дня незалежності України в Європі. Феєричне дійство зібрало більше тисячі етнічних українців та європейців, які прийшли відчути справжній український дух і відзначити пам’ятну дату.

Святкування події розпочалося о 10 годині ранку урочистою літургією у соборі Святого Климентія молитвою за Україну. Цей священний Собор – один із найбільших і найвеличніших, переданий українській греко-католицькій громаді. Пізніше, о 12 годині відбувся похід до пам’ятника Тарасові Шевченку, до підніжжя якого були покладені квіти. А згодом біля пам’ятника провели молебень до Матері Божої, молилися за Україну, її незалежність і світле майбутнє.

Як і було оголошено, всі гості, одягнуті в українські вишиванки, зійшлися до Жовтих Лазень, що на Подольській набережній, в серці Праги близько 18:00. На святі були присутні представники чеських громадських організацій, благодійних фондів, університетів та інститутів, а також представники Єврокомісії та європейські ЗМІ; примітно, що найбільше на свято завітало молоді, що вкотре підтверджує її активну громадянську позицію.

Як і заведено в Україні, спочатку гостей частували українськимин стравами – червоний борщ з пампушками, вареники, сало. Для підняття настрою охочі смакували чарочкою горілки з перцем Неміров, а господарем столу був красень-коровай, який випікали народні умільці, рясно оздобивши його українською символікою. Ніхто не міг пройти повз смачні пахощі знайомих з дитинства страв, дехто знайомився з кулінарними шедеврами вперше.

Опісля відбулася масштабна виставка-продаж українських вишиванок, під час якої кожний міг придбати будь-яку вподобану сорочку на згадку. Розіграш благодійної лотереї також відбувся захопливо і з ентузіазмом. Серед лотів розігрувалися книжки про Україну, її героїв, посібники з народного рукоділля, гарно ілюстровані альбоми з краєвидами України, Чехії, Європи. Всі ці заходи відбувалися під акомпанемент українських фольклорних колективів і гурту “Мандариновий рай”, що створювало атмосферу справжнього українського гуляння.

Мальовничі краєвиди, історичні пам’ятки, відомі постаті відкривали глядачам справжню Україну у слайд-шоу “Україна Європі”.
Святкування продовжилося українсько-європейською дискотекою з DJ Tony Angelo. Танцювали до першої години ночі, а на завершення вітали річницю незалежності України святковим феєрверком.

Українська Європейська Перспектива показала, що Україна має стати Європою за змістом, а не за формою. Так, святковий захід відбувся без конфліктів і суперечок. А спільними зусиллями Українська Європейська Перспектива, яка об’єднала українські громадські організації Чехії, які також посприяли проведенню акції, організувала незабутнє святкування пам’ятної дати без політики і чварів.

Висловлюємо подяку в організації акції: Українському професійному союзу у ЧР, Українській ініціативі в Чеській республіці, Чеській асоціації українців, Громадській організації “Укргазета”, Товариству української трудової міграції ЧР “Берегиня”, Громадській організації “Джерело”, Громадській організації “Родина”, Освітній організації “Ерудит”.
Прес-центр Української Європейської Перспективи

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.