В умовах диктатури гідна праця неможлива

Заява Всеукраїнського Об’єднання Солідарності Трудівників «ВОЛЯ» (ВОСТ): В умовах диктатури гідна праця неможлива

Нічого непередбачуваного після нелегітимного захоплення влади бандократією не сталося. Процес, на жаль, йде у прогнозованому ВОСТ напрямку – до різкого погіршення рівня життя людей праці, звуження їх прав і свобод та ліквідації захищеності громадян. Гідної праці, побудови громадянського суспільства та «покращення життя вже сьогодні» найближчим часом не очікується. Прикладів цього за останні півтора роки чимало. Перш за все, це, так зване, «реформування»: прийняття закону про соціальний діалог, яким задумано усунути з арени справжні вільні профспілки, такі як ВОСТ, відмова від руху до справедливого прогресивного оподаткування згідно якого багачі мали б платити більші податки. На виході з Верховної Ради – неадекватна до стану населення зміна пенсійного законодавства, рабський Трудовий кодекс, безправний для людей Житловий кодекс та інші новації. По-друге, суттєве і невпинне зростання цін на товари, тарифи і послуги при падінні реальної зарплати змушує трудівників постійно жити під загрозою елементарного виживання, що робить їх легко вразливими до обстав! ин та більш маніпульованими з боку панівної олігархічно-бандитської верхівки.

Справді, за перший рік правління теперішнього режиму ціни на молоко, борошно, олію стрибнули на 40%, на гречку – майже 300%, а на решту продуктів – щонайменше на 20-30% і невпинно ростуть далі. Тарифи на житлово-комунальні послуги за 2010 рік зросли на 30-50% (в залежності від регіону), ціна на газ зросла на 50%. В той же час держбюджетом на 2011 збільшення мінімальної зарплатні передбачено лише на рівні 8,9%, а витрати на держапарат зростуть на 40%.

Поглиблюється поляризація суспільства: співвідношення доходів найбагатших і найбідніших груп складає 30:1 (для прикладу, у країнах ЄС – 5,7:1). Недарма один дуже знаний високопосадовець на весь світ заявив, що масових протестів в Україні не буде, бо люди «перебувають у стані апатії і борються за виживання». Навіть державна статистика змушена визнати, що майже 52% прибутку витрачається лише на їжу (про якість і збалансованість якої тут не йдеться). По-третє, гідна праця можлива лише в умовах свободи. Людина має почувати себе особистістю, мати свободу висловлення особистих переконань та захищеність з боку вла! ди і закону. Якраз з цією складовою справи катастрофічно погіршуються і постає реальна загроза до остаточного встановлення в Україні диктаторського режиму. Судова система демонструє нехтування правами людини, а, так звана, судова реформа, замість покращити ситуацію, закріплює безправя людей праці. Про це свідчать цифри даних моніторингу Інституту соціології НАН України оприлюднених в липні 2011 року, де рівень довіри до прокуратури і судів за минулий рік впав більш як на 15%, недовіра до прокуратури становила 67%, а до судів аж 69%.

Правоохоронні органи – міліція, служба безпек! и, прокуратура, суди перетворюються теперішнім режимом на знаряддя репресій проти власного народу. Повна чисельність репресивного апарату, включаючи внутрішні війська і склад Міністерства надзвичайних ситуацій, майже вдвічі перевищує чисельність армії. Україна все більше віддаляється від Євросоюзу і стала нагадувати поліційну державу. Весь світ спостерігає за розправою над опозиційними лідерами Помаранчевого Майдану та рядом українських патріотів і громадських діячів. Те що відбувається, аж ніяк не можна назвати неупередженим! слідством та справедливим судом. ! Сторона, що захищається, є ущемленою і позбавленою можливості використати свої права передбачені діючим законодавством та Конституцією України. Апогеєм став необгрунтований арешт лідера Помаранчевого Майдану, екс прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Стало очевидним, що режим стає диктатурою, в умовах якої гідна праця неможлива.
З метою руху до гідної праці, побудови громадянського суспільства та готуючись до 4-го Всесвітнього Дня дій за гідну працю 7 жовтня ВОСТ вимагає здійснити наступні першочергові кроки:
• відправити на доопрацювання Закон про пенсійну реформу
• зняти з розгляду Верховною Радою України Трудовий та Житловий кодекси
• припинити ріст тарифів на комунальні послуги
• встановити справедливе прогресивне оподаткування доходів
• індексувати заробітну плату у відповідності до росту тарифів на комунальні послуги, газ, електроенергію, водо та тепло постачання
• реального зменшити чисельність держапарату і видатки на нього на 50%
• законодавчого забезпечити зменшення на 50% чисельності складу Верховної Ради України на наступних виборах
• різко зменшити чисельність правоохоронних органів
• негайно звільнити з-під варти Юлію Тимошенко і Юрія Луценка та припинити репресії проти українських патріотів і громадських діячів
• відновити справжній, а не удаваний, процес вступу України в Євросоюз

Інформаційний центр ВОСТ, тел. 0634077298

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Comments

  1. Дуже серйозна та актуальна заява.На жаль, в Україні мало приділяється уваги питанням гідної праці і діяльності вільних незалежних профспілок.
    Є лише засилля постсовєтської так званої Федерації профспілок України, яка завжди служила і служить можновладцям. В Україні необхідно провести профспілкову реформу, щоб люди врешті-решт могли вільно визначитись у яких профспілках їм перебувати

  2. Потрібно об’єднуватись в незалежних профспілках для захисту свого права на гідні умови праці та давати відсіч встановленню диктатури олігархії.
    А для позитивних змін на державному рівні та у суспільстві, кожному необхідно почати зі змін у собі.

Comments are closed.