24 га орної землі в подарунок батьку

У вівторок, 26 вересня, житель міста Новгород-Волинський  Житомирської області  Петро Янчук став орендарем 24 гектарів землі на території Миколаївської області.

Відповідне рішення прийняли депутати Жовтневого районної ради на останній сесії, яка відбулася 26 вересня. Вони одноголосно проголосували за затвердження технічної документації за нормативною грошовою оцінкою даної ділянки землі сільськогосподарського призначення для ведення сільського господарства.

І це не дивлячись на те, що, за словами голови Жовтневої  райдержадміністрації Олени Ракової, «зараз землі дуже мало виділяється, тому що її практично вже немає», «вже немає земельних ділянок, оскільки практично всі вони були розпаювання  і приватизовані свого часу».

Про це вона заявила в коментарі місцевим ЗМІ. Хоча при цьому вона  не один раз підкреслювала, що «на жаль», в законі обумовлено, що «кожен громадянин України має право поводитися» з проханням надати ділянку в оренду.

Відзначимо, що цей самий Петро Янчук є батьком начальника Головного управління Держкомзему в Миколаївської області Володимира Янчука. Можливо, у зв’язку з цим всі  узгоджувальні  процедури таки були пройдені, та і депутати проголосували одноголосно.

–         Який, якій області? У нас такого немає питання. – заявила Олена Ракова за пару днів до сесії.   – Я не пам’ятаю, щоб ми давали землю жителеві Житомира. Якби ви хоч прізвище сказали. Я не на місці. – говорила вона, завіряючи,  що подібними питаннями ретельно займається комісія «з питань агропромислового комплексу, яка жодного документа не пропускає, не виїхавши на місце, не вивчивши ситуацію».

Олена Ракова, голова Жовтневої РДА

Але коли Олена Ракова почула ім’я цієї людини, вона почала наводити приклади не зовсім вдалих спроб відмовити іногороднім в їх законному праві отримати на території Жовтневого району ділянку.   – Я вам хочу сказати, у нас одного дня було. До нас прийшла заява від 12 чоловік – жителів Донецької або або Дніпропетровською областей, я не пам’ятаю, це було три або чотири роки тому, і адміністрація відхилювала цю заяву. Так люди пішли до суду, і суд задовольнив їх позов, – відзначила вона.

Хоча їй, звичайно ж, «хотілося б, щоб землю більше отримували в оренду люди, які живуть і працюють в Жовтневому районі».   – Але дуже багато приходять сьогодні заяв з міста Миколаєва, які знають дуже добре закон і розповідають про те, що вони має право тому, що в законі передбачено , що вони це право мають, – пояснила голова райадміністрації.

При цьому вона навіть дещо пригадала відносно Петра Янчука, відзначивши, що, на її думку, це якраз «вони проходили комісію за поданням права на ведення фермерського господарства». Лише вона конкретно пригадати не може, тому що заяв  багато проходить.

–         Тим  більше, що це через районну раду, я ж не можу пам’ятати, що в районній раді за документація проходить, – сказала А.Ракова.

Єдине в чому вона твердо завірила, так це в тому, що Жовтнева райадміністрація не практикує здавати землю в оренду на 50 років.

–         Це не те, що було раніше. Ось раніше ще 8 років назад була практика така, що там давали і на 49 років. А я вважаю, що це неправильно. Тому за роки моєї роботи ми таке не практикуємо. Максимум до семи років,  – заспокоїла вона.

Безумовно, ініціатива державних структур і місцевих властей йти назустріч людям і сприяти їх працевлаштуванню, у тому числі і веденню фермерського господарства, лише похвальна, якщо, звичайно, при цьому не коштує питання виділити зі всієї маси тих, що бажають дістати цю можливість якихось певних осіб і обійти інтереси простих жителів Миколаївської області.

Безумовно, ініціатива державних структур і місцевих властей йти назустріч людям і сприяти їх працевлаштуванню, у тому числі і веденню фермерського господарства, лише похвальна, якщо, звичайно, при цьому не коштує питання виділити зі всієї маси тих, що бажають дістати цю можливість якихось певних осіб і обійти інтереси простих жителів Миколаївської області.

І в даному випадку дуже просто задатися таким питанням, чи не вийшло в цій ситуації щось подібне. Адже з одного боку землі нібито немає, а з іншої – 24 гектари знайшлися без особливих зусиль. Тоді, якщо основною умовою проходження всіх відповідних процедур і у результаті здобуття земельної ділянки в оренду стало якісь родинні зв’язки, то як же бути всім іншим? Та і, врешті-решт, закон один для всіх, або це вже не аргумент у наш час?

Цікаво, що “за” ухвалення даного рішення голосували виключно всі депутати, як представники правлячої партії, так і представники опозиції. У результаті виникає наступне питання: а для чого тоді потрібна опозиція, яка, по суті, повинна відстоювати інтереси простих жителів району, повинна сумніватися і контролювати своїх опонентів, яких так різко критикують?