Московський історичний цинізм

Під час конференції у Варшаві, на тему долі більшовиків, які потрапили у польський полон в ході війни 1919-1921 рр., Геннадій МАТВЄЄВ – доктор історичних наук, професор Московського державного університету ім. М.В.Ломоносова намагався від поляків вибачення за смерть згаданих червоноармійців.

На звернення російського історика, польський публіцист Піотр Зихович відповів статтею, яка з’явилася на шпальтах газети “Rzeczpospolita”. Автор статті стверджує, що клопотання Москви є справді зворушливе. Радить, щоб з подібними претензіями Москва повинна звернутися до спадкоємниці Радянського Союзу, тобто до самої себе. Саме Радянський Союз, мабуть як єдина держава в світовій історії, винесла вирок на своїх полонених. В ході ІІ світової війни та після неї, було піддано репресіям близько двох мільйонів солдатів. Хто мав щастя, провів десять років на засланні, інших розстрілювали на місці. Для більшовиків, кожен полонений за кордоном був потенційним агентом.

Беручи до уваги ставлення до своїх полонених під час військових дій 1919-1921 та 1941-1945 рр., не кажучи про поведінку совітів відносно солдатів ворожих армій взятих у полон, Москва повинна бути останнією країною у світі, яка повчає інших. Дивує факт, що російські політики та історики не вимагають вибачення від Берліна. Це питання у російсько-німецьких відносинах відсутнє. А саме Третій Рейх довів до смерті близько 3,5 мільйона червоноармійців. Німці тримали їх просто неба. Радянські солдати були морені голодом, принижувані та розстрілювані. Вони замерзали та їли один одного.

Джерело:
,,Rosyjska maczuga na Polskę”
Rzeczpospolita № 222

Поставив:
Андрій Сидор