Прес-анонс: Українці рухають планету

24 вересня Україна приєднається до найбільшої в світі екологічної кампанії “Рухай Планету”. Одночасно із жителями 180 країн світу українці влаштують марафони, запливи, хороводи, паркур, змагання повітряних зміїв, танці і флеш-моби. Звичайні люди по всій країні організують безліч яскравих дій для негайного подолання змін клімату.

24 вересня в Києві та обласних центрах України відбудуться акції “Рухай Планету”. Вчителі, поети, спортсмени та пенсіонери вийдуть на головні площі своїх міст, аби розпочати негайні дії проти змін клімату. Учасники по всій Україні своїми діями покажуть шлях виходу з кліматичної кризи. Вони також вимагатимуть від влади конкретних заходів для покращення екологічної ситуації в кожному з міст.

Кампанія “Рухай Планету” (Moving Planet в англійській версії) є міжнародною подією, організованою людьми з 180 країн світу за ініціативи Міжнародного кліматичного руху 350.org. “Рухай Планету” складатиметься із тисяч заходів, об’єднаних концепцією руху по всьому глобусу. Наприклад, в Донецьку вже заплановане прибирання берегів озера. В Рахові – парад фейс-арту. А у Києві – найбільший в історії екологічний флеш-данс за участі головного хореографа шоу Майданс-2 Олександра Лещенко.

Мета акції – привернути увагу до зміни клімату та тих кроків, які кожен з нас має робити вже зараз, аби зупинити кліматичну катастрофу. Учасники акції також висунуть вимогу до влади України – зупинити ріст викидів СО2 газів до атмосфери. Окрім того, вони вимагатимуть конкретних кроків для подолання кліматичної кризи – розвиток велосипедної інфраструктури, сортування і переробка відходів, захист парків і лісів, впровадження відновної енергетики. Логотипом акцій є стрілка è, що символізує рух від бездумного споживання до збалансованого розвитку.

Минулого року в рамках кліматичної кампанії 350.org «10/10/10 До роботи!» українці організували більше 40 практичних екологічних акцій (утеплення будинків, висадка дерев, сортування відходів тощо) та перший у наші країні День міжрелігійного духовного служіння за збереження життя на Землі.

Запрошуємо співробітників ЗМІ відвідати та висвітлити акцію «Рухай Планету» в регіонах України. Слідкуйте за нашими анонсами. Отримання деталей акцій у регіонах та інтерв’ю можливі за попередньою акредитацією.

Розглянемо можливість інформаційного партнерства.

Контактна інформація:

Координатори акцій в регіонах Тетяна Шевчук 097 795 15 90 tetianashevchuk@gmail.com та Юлія Маклюк 097 144 03 12 j.mcluck@gmail.com

Організатор акції в Києві Ольга Мончак, (096)111-25-44, olga.monchak@gmail.com

(нижче – посилання на веб-ресурси акції та Довідка)

Дізнатись більше про акції можна за посиланнями:

Промо-відео Moving Planet http://www.youtube.com/watch?v=_ztEgLXSiek&feature=player_embedded

Глобальна кампанія Moving Planet http://www.moving-planet.org

Сторінка Київської акції Рухай Планету http://www.moving-planet.org/kyiv

Анонс акції «Рухай Планету» для активістів http://world.350.org/ukraine/2011/08/29/рухай-планету-у-вірному-напрямку/

Сайт Міжнародного кліматичного руху 350.org в Україні http://world.350.org/ukraine/

Глобальний сайт 350.org – www.350.org

Щоденні новини та цікавинки про зміни клімату українською – www.climateinfo.org.ua

Довідка:

  1. 1. Чи справді зміни клімату – це так важливо?

Зміни клімату відбуваються вже зараз. Цей факт неможливо ігнорувати. За останнє сторіччя середня температура планети зросла на майже 1˚С. Тануть льодовики, піднімається рівень Світового океану. Почастішали сильні не прогнозовані стихійні лиха – урагани, посухи, повені. Температура та кількість опадів в межах регіонів сильно коливаються, і важко передбачити, якою буде погода на даній території за 10 років. Все це прямо впливає на людські долі – хтось втрачає врожаї, хтось – свої помешкання і навіть життя. Цілі острівні країни стоять перед загрозою затоплення. В Україні опустелювання на Півдні супроводжується паводками на Заходів. Зміни клімату розпочались, але ми ще можемо їх зупинити та пом’якшити.

Найбільший авторитет в галузі кліматичних змін – Міжнародна група експертів зі зміни клімату ООН (англ. IPCC) – визнала, що основною причиною надзвичайно швидких змін клімату є викиди парникових газів від діяльності людства. Спалювання корисних копалин, вирубування лісів, виснаження ґрунтів, розведення великої рогатої худоби – всі ці процеси призводять до збільшення концентрації парникових газів в атмосфері. Вуглекислий газ, метан, діоксин сірки, оксиди азоту, водяна пара та інші парникові гази створюють свого роду ковдру над поверхнею планети, не даючи їй охолоджуватись. Це призводить до порушення кліматичного балансу та підвищення середньої температури Землі.

Більшість країн світу підписали Рамкову конвенцію ООН зі зміни клімату та Кіотський протокол до неї. Ці документи визначають зобов’язання країн зменшувати викиди парникових газів. Деякі країни, наприклад, Великобританія та Голландія, досягли значних успіхів у зменшенні викидів за рахунок енергозбереження, відновлюваної енергетики та раціонального управління ресурсами.. В той же час, такі великі забруднювачі, як США, Китай та Росія, поки не мають стратегії зменшення викидів парникових газів.

Своїми діями кожен із нас може суттєво допомогти подоланню зміни клімату. Зменшуючи власні викиди через екологічно-дружній спосіб життя, ми виконуємо свій обов’язок відповідального і дбайливого жителя планети. Також ми можемо впливати на політиків та великих бізнесменів, заохочуючи їх приймати рішення на користь безпечного майбутнього без кліматичних катастроф.

 

  1. 2. Що таке Міжнародний кліматичний рух 350.org, хто це організує?

350 – це глобальний рух, організаторами та учасниками якого є звичайні люди, що піклуються про своє майбутнє. У руху немає єдиного керівника та бюджету. Є лише спільна ідея – розпочати практичні дії для зменшення викидів парникових газів негайно.

Ми хочемо зменшити концентрацію парникових газів в атмосфері до безпечного рівня. Цей рівень становить 350 ппм (частинок на мільйон) СО2 еквіваленту. Сьогодні, нажаль, концентрація парникових газів в атмосфері вже 390 ппм і продовжує зростати. Тому діяти треба негайно. Минулого року під прапорами 350 в один день  – 10/10/10 – відбулось більше 7 000 акцій по всьому світу – від Норвегії до Кенії, від Мексики до Монголії. Ця кампанія перевершила результат акції 2009 року, що була визнана найбільшою  за кількістю учасників політичною подією в історії. Більше про історію руху 350.org – тут http://www.350.org/story.

В Україні 350.org також має своїх прихильників. Ми представляємо різні організації – НГО, зелений бізнес, студентські клуби. Минулого року ми приєднались до акції 10/10/10, організувавши практичні акції по всій Україні та День міжрелігійного духовного служіння за збереження життя на Землі. Завдяки цій акції про зміну клімату дізнались тисячі українців. Як це було – дивіться тут http://www.climateinfo.org.ua/content/den-dіi-na-zakhist-klіmatu. Окрім того ми проводимо тренінги, кінопокази, виступаємо по радіо і телебаченню, саджаємо дерева, беремо участь в міжнародних переговорах. Ми віримо, що українці готові взяти своє майбутнє в свої руки, готові до практичних дій для подолання зміни клімату. Не існує єдиної правильної відповіді на всі екологічні проблеми. Але ми можемо почати думати, спостерігати, приймати рішення, брати відповідальність. Час працювати разом!