Про рівноправність щодо жалобного вшанування жертв трагедії Бабиного Яру

ЗАЯВА

Української республіканської партії

щодо жалобного вшанування жертв трагедії Бабиного Яру

 

29 вересня 2011 р. виповнюється 70 років з початку розстрілів нацистами мирного населення у Бабиному Яру. Тисячі людей різної національності, віросповідання та ідеологічних поглядів знайшли тут свій останній притулок. У Бабиному Яру поховані жертви Голодомору 1933 р., полонені червоноармійці, євреї, українські націоналісти, роми.

Ушанування жертв трагедії Бабиного Яру стало традицією українського народу. 29 вересня 1966 р., у 25-ті роковини розстрілів у Бабиному Яру, відбувся стихійний багатотисячний скорботний мітинг опозиційної інтелігенції. На ньому виступили Іван Дзюба та Віктор Некрасов. На повний голос про трагічні події у ті часи заговорили Борис Антоненко-Давидович, Гелій Снєгірьов, Анатолій Кузнецов та інші патріоти.

Іван Дзюба про це згодом писав так: «Бабин Яр став місцем, куди більшовицька влада потай скидала жертв Голодомору 1933 року. А через вісім років фашистські загарбники обрали Бабин Яр місцем застрашливої демонстрації своїх методів «остаточного вирішення єврейського питання», тобто винищення євреїв як нації, а водночас – і розправи з усіма своїми політичними противниками та з непокірними людьми різних національностей, не в останню чергу – українцями, серед яких і наша видатна поетеса Олена Теліга».

З часу проголошення Української незалежної держави, 29 вересня стало датою й офіційного вшанування жертв Бабиного Яру. Традиційно влада зберігала паритет інтересів різних груп населення, представники яких поховані у Бабиному Яру.

Проте цього року чиновники пішли зовсім іншим шляхом. До вироблення «Плану заходів Кабінету Міністрів України до 70-х роковин трагедії у Бабиному Яру» залучено лише представників єврейських організацій, які й розробили вказаний план виключно у своїх інтересах. Відтак організатори намагаються створити враження, що у Бабиному Яру поховано лише євреїв. Хоча насправді із понад 100 тисяч розстріляних у Бабиному Яру, євреїв там лише біля 30 тисяч.

Фактично, мучеників нацизму поділили за походженням і складом крові: на одних – обраних і гідних поминання й доброї пам’яті, та інших – другосортних, не гідних цього. По суті, провладний Оргкомітет заходу застосував принцип сегрегації, ставши, таким чином, на позиції тих катів, які цих людей розстрілювали.

Така позиція не може не викликати обурення…

Ми вимагаємо від влади внести зміни у склад правління Національного історико-меморіального комплексу «Бабин Яр», залучивши до його діяльності представників усіх груп населення, які постраждали під час німецької окупації України.

Дотримуючись багаторічної традиції жалобного вшанування жертв трагедії Бабиного Яру, українська громадськість проведе 29 вересня 2011 року о 12 годині покладання квітів до пам’ятних знаків Меморіалу «Бабин Яр».

Закликаємо всіх людей доброї волі, незалежно від походження, віросповідання та політичних поглядів, взяти участь у вшануванні пам’яті похованих у Бабиному Яру.

 

Збір 29 вересня об 11 год. 30 хв. біля меморіалу «Бабин Яр».

Центральний провід УРП

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.