Принц Саудівської Аравії незадоволений тим, як Херсонське керівництво повелося з ним та із українською журналісткою

23 вересня 2011 року в рамках проведеного форуму «Таврійські горизонти» були  запрошені найперспективніші інвестори світу та журналісти з майже усіх регіонів України.

Від «Національної спілки журналістів України» прибула ціла делегація представників ЗМІ, які працюють в рамках прес-туру «Пізнаймо Україну разом» під керівництвом Яни Ветрищак.

Під час форуму «Таврійські горизонти» голова Херсонської облдержадміністрації Микола Михайлович Костяк наполегливо попросив журналістів добре  попрацювати. Зокрема, він зазначив  про те, що буде вельми вдячний, якщо журналісти будуть брати в усіх гостей форуму інтерв’ю, познайомляться з іноземцями–інвесторами та якомога більше напишуть в пресі про цих людей.

На традиційний форум, який проходив в Новій Каховці  приїхав сам спадкоємець принца Саудівської Аравії Султан Бін Абдурахман Аль-Сульдері.

Спадкоємного Принца Саудівської Аравії чотири рази перебили оваціям під час його виступу у Новій Каховці Херсонської області.

Дочекавшись закінчення виступу спадкоємця Принца Саудівської Аравії, Полтавська журналістка Ірма Крат, коли гість покидав форум,  підійшла до нього, щоб взяти коротке інтерв’ю, та на згадку про українських журналістів, подарувала власне журналістське розслідування. Принц Саудівської Аравії люб’язно подякував за подарунок, та погодився на інтерв’ю… але не встигла журналістка і слова вимовити, як в дискусію зненацька втрутився заступник голови Херсоноської облдержадміністрації Василь Котенков. Зокрема, він різко вирвав із рук Султана Бін Абдурахман Аль-Сульдері журналістське розслідування, а саму журналістку Ірму Крат з великою силою виштовхнув із кола в якому стояв спадкоємиць принца. Така поведінка заступника, досить розлютила спадкоємця принца Саудівської Аравії. Зокрема, він декілька разів запитав на своїй рідній мові, що трапилося, і чому у нього невідомий вирвав  із рук подарунок? Та у відповідь почув від заступника , «…що все окей, нехай репортери ідуть фотографують когось іншого». Така відповідь зовсім не сподобалась спадкоємцю принца Саудівської Аравії, бо він почав вимагати пояснень та повернути йому ту річ, яку в нього вирвали із рук.  На його вимогу, заступник голови Херсонської ОДА Василь Котенков зробив вигляд, що не розуміє про що йдеться мова. Журналістку ж на прохання заступника, міцно схопив за руку працівник міліції, та із поясненнями, що «..краще відійти від цих людей » – силоміть потягнув в протилежний бік.  За коментарями іноземного перекладача було зрозуміло, що вельми впливовий гість покинув країну  вкрай незадоволений. Зокрема сідаючи до автобуса принц Саудівської Аравії Султан Бін Абдурахман Аль-Сульдері словесно скаржився на те, як Херсонське керівництво нахабно повелось із ним та  журналісткою.

Цю подію відзняв на відеокамеру головний редактор друкованого видання  «Новий час» Андрій Данилець.  Окрім цього, невимушеним свідком цієї ганебної історії став, ще один заступник голови Херсонської адміністрації Анатолій Хоменко, який від сорому, за свого колегу по роботі,  не знав куди себе подіти.

Таке ж саме журналістське розслідування Ірма Крат без будь-яких проблем подарувала Карлу Стурену, він генеральний директор компанії «Green Team»

Того ж дня, о півночі, до пансіонату в якому зупинилась журналістка завітав начальник Херсонського обласного управління при ОДА по зв’язкам із громадськістю та ЗМІ , який попросив не друкувати цього конфлікту, бо у нього, як він пояснив « троє дітей ». На таке прохання, журналістка у присутності Швець Руслана, Елеонори Гуської, Бакалової Наталії та інших журналістів  відповіла: «Ваша влада постійно принижує журналістів, а ваш  заступник в черговий раз не лише довів , а й  показав це перед усім світом.  Він доволі зрозуміло та впевнено продемонстрував те, як ви ставитеся  до свого народу, і це не лише до журналістів. До влади прийшли люди, яких не цікавить доля людей, їх цікавлять лише інвестиції, які потім можна буде вкрасти…це єдине враження, яке я отримала від «Таврійських горизонтів».

Окрім цього полтавська журналістка Ірма Крат того ж дня на брифінгу, після слів голови обласної Херсонської державної адміністрації про те, що не можна щоб влада покращила людське життя  за один рік, і що нам потрібно почекати хоча б 5 років, задала слушне питання після якого всі журналісти зааплодували –  «Микола Михайлович, коли я спостерігаю за тим, як живуть безпосередньо члени партії Регіонів, то у мене особисто виникає питання. Чому покращення вашого життя вже сьогодні? А мого буде завтра?» На таке запитання голова адміністрації сказав, що «Мені б не хотілося коментувати дії вашого Полтавського губернатора» – голова Херсонської обласної ради перервавши відповідь додав – « Та якщо ви переїдете жити до Херсону то ваше життя покращиться , тому запрошуємо».

Слід відмітити і той факт, що організаторам форуму «Таврійські горизонти» не подобалося те, що у журналістки була заплетена коса, яка на їхню думку нагадувала про екс-прем’єрку  Юлію Тимошенко.

Натомість, представників від опозиційних сил, чомусь не спостерігалося.  Тому, що б захід виглядав більш демократичним, журналістка роздала власну газету «Свобода слова» на титульній сторінці якої було написано «Після арешту Юлії Тимошенко рейтинг партія регіонів різко банкрутує».

Ірма Крат газета «Свобода слова»

Джерело – Портал “Право знати”

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.