Сьогодні у Львові офіційно відкрився 18-й Форум видавців

Перемикач мов

Організатор Форуму, Олександра Коваль, під час офіційної прес-конференції відзначила: «Ми зробили все, що могли, щоб цей захід зростав щороку. І ось він знов розрісся, він знову тут і ми вітаємо його учасників: видавців, авторів, яких цього року рекордна кількість – понад 250. А загалом учасників близько 800. На жаль, ми не можемо збільшити площу, яку займаємо, бо стіни Палацу мистецтв не можемо посунути. Але розростається кількість наших учасників, також значно зросла кількість заходів з 400 до понад 750. А це є просто прорив, це справді європейський, можливо світовий рівень».

 

Хоча Форум збільшився, увага влади до нього зменшилася. Львівська міська рада виділила на його проведення не 300 тис. Грн, як минулого року, а 155 тис. Зменшилася і зовнішня повага, яка грошей не вимагає. Якщо в минулі роки на Форум приїжджали міністри, голови комітетів ВРУ, ба, навіть Президент приїжджав, цього року на офіційне відкриття від уряду приїхала заступник Міністра культури Вікторія Ліснича. Вона зачитала привітання від міністра Михайла Кулиняка, похвалила організаторів за 30 країн-учасників. Проте це, мабуть, недостатній показник, щоб Форум відвідували перші особи. За прикладом перших осіб держави, відкриття форуму проігнорували міський голова та голова ОДА. З міським головою все зрозуміло: міськрада щойно напередодні розрахувалась із форумом за минулорічну акцію, отож йому не треба було цих незручних запитань. А з Головою ОДА – залишається думати, що це в нас зараз така політична лінія до української книжки в державі. І лінія Форуму не збігається з державною.

 

Врешті, переважну більшість книжок видають для звичайних людей, а не для перших осіб. А ці звичайні люди проявили зацікавлення Форумом вже від перших годин відкриття, хоч у перший день відвідування експозицій у самому приміщенні Палацу Мистецтв обмежене, прості люди могли скористатися доступом до видавців лише у подвір’ї та на галереї. Крім того, не всім потрібно платити за квиток, щоб придбати потрібну книжку — наприклад, презентації видань Центру досліджень визвольної боротьби відбуватимуться у музеї “Тюрма на Лонцького”, інші — у Франковому університеті тощо, і там також можна буде придбати видання.

 

 

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.