Уряд Азарова скасував усі пільги релігійних організацій на комунальні послуги

КИЇВ – Кабінет Міністрів України скасував рішення попереднього Уряду про встановлення для релігійних організацій знижених цін при оплаті комунальних послуг на рівні тарифів як для населення.

Це передбачено постановою Кабміну № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», ухваленою 1 червня 2011 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Таким чином, Уряд скасував постанову від 24.02.2010 р. № 182, яка встановлювала для релігійних організацій тарифи як для населення при оплаті послуг з постачання теплової енергії, централізованого опалення і постачання гарячої води, водопостачання та водовідведення.

Скасована постанова також передбачала зниження ціни на природний газ для суб’єктів господарювання, які виробляють теплову енергію для надання релігійним організаціям послуг з опалення та гарячого водопостачання, у тому числі блочних (модульних) котелень, установлених на дахові та прибудованих, до рівня цін, що встановлені для забезпечення потреб населення.

Новий порядок формування тарифів на комунальні послуги встановлює дві групи споживачів. Перша група – суб’єкти господарської діяльності та фізичні особи – підприємці, друга група – міське та сільське населення. При цьому нові тарифи для релігійних організацій будуть відповідати першій групі споживачів.

Відповідно, Уряд скасував попередній порядок формування тарифів на згадані послуги, передбачений постановою Кабміну від 10.07.2006 року № 955 та постановою від 12.07.2006 року № 959.

Нагадаємо, що 21 червня 2011 року на зустрічі з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій Президент України Віктор Янукович заявив: “Потребують розв’язання питання, пов’язані з тарифами на електроенергію та комунальні послуги”. Водночас Глава держави відзначив, що державна політика у сфері релігії “спрямована на створення сприятливих умов для діяльності релігійних організацій”.

ІРС буде слідкувати за розвитком подій, враховуючи анонсоване підвищення цін на електроенергію для населення. Релігійні організації на даний момент віднесені до цієї категорії згідно Указу Президента України від 22.06.1994 року № 322/94.

Як повідомлялось раніше, з лютого 2011 року тариф на електроенергію для релігійних організацій було збільшено на 30 %. У квітні парламент ухвалив урядовий законопроект, згідно якого релігійні організації були позбавлені права набувати в довгострокову оренду майно державної та комунальної власності без проходження конкурсних процедур, а перед цим Кабмін майже удвічі збільшив плату за його оренду.

Джерело: http://www.irs.in.ua