Варто прочитати – нова книга Олега Покальчука «Тремтячі еліти»

381m.jpg

 

Нова книга Олега Покальчука «Тремтячі еліти» – це не художній твір, не історичне дослідження, а філософська антропологія, автором якої є відомий соціальний психолог.

Лауреат першого фестивалю “Червона рута” Олег Покальчук уже багато років досліджує психологічні проблеми та фобії українського суспільства, а вітчизняну політику називає юродивою. Він переконаний, що її прокляття тягнеться ще з далекого минулого, коли українцями маніпулювали різні сили, тому і дійшов виснокву, що український народ ще не став нацією.

Працюючи в Інституті соціальної і політичної психології при Національній академії педагогічний наук України над темою політичної української еліти, він помітив, що багато проблем і конфліктів сучасності вже були колись, як і поведінка правлячої еліти.

«З того вийшло власне те, що української еліти не існує, – зазначає Покальчук. –Тобто така якась річ, яка є на поверхні. Але завдяки цьому постало питання: чому її не існує? Хоча є якась категорія людей, яких ми називаємо начебто елітою, з неї знущаємося і глузуємо, в більшості вже ненавидимо їх просто. А чому ми вибираємо їх не просто зараз і тепер, а останні десятки, можливо, сотні, можливо, тисячі років? Чому так стається? Які чинники в суспільстві дозволяють нарікати на всі влади, які існували, і водночас служити цим владам чи вибирати їх».

У художньому оформленні книги – вістря двох списів вікінгів, знайдених під час розкопок у Ковелі.

Особлива любов автора до Скандинавії дозволила йому припустити, що «історія Київської Русі у тому вигляді, як її вивчають з карамзинсько-грушевських часів, – не просто помилка, а невдала точка відліку історії нашої країни».

На Форумі видавців книгу можна придбати на стенді видавництва «Коло» (ІІІ поверх)