Заборонити пропаганду куріння!

Медики, педагоги та громадські організації Херсона звернулися до депутатів ВР підтримати законопроект із повної заборони реклами тютюну, подолати тютюнове лобі та захистити молодь від агресивної, всюдисущої реклами тютюну.

Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» спільно з Комітетом сім ї, дитинства та гендерної політики громадської ради при обласній державній адміністрації 15 вересня провела прес-конференцію із закликом до депутатів ВР якомога швидше проголосувати за повну заборону реклами тютюну як одного із найефективніших заходів із скорочення куріння особливо серед молоді.

Херсон приєднався до загальноукраїнської кампанії на підтримку повної заборони реклами тютюну саме напередодні голосування у Верховній Раді у 2-гому читанні законопроекту за повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів (№5164), запланованого на сесійний тиждень 20-23 вересня.

Витончена, технічно новаторська ( з освітленням) реклама сигарет стала актуальною для всієї країни. Адже тютюнова індустрія розклала свої «рекламні» тенета у кожному містечку та селі з метою залучити до куріння нових жертв та утримати курців. Транснаціональні тютюнові компанії до 80% своїх рекламних бюджетів витрачають на гламурну, яскраву рекламу в пунктах продажів з очевидною метою – збільшення курців особливо серед школярів та молоді і при цьому цинічно заявляють, що така реклама – це «інформація про товар». Широка громадськість закликає депутатів нарешті захистити дітей від цинічного рекламного зваблення, розквітлої тютюнової пропаганди і якомога швидше проголосувати у другому читанні за повну заборону реклами сигарет (включаючи заборону в пунктах продажів), а не часткову, як цього добиваються тютюнові лобісти, котрі послабили первинну редакцію тексту законопроекту №5164.

Нагадаємо, що попередній моніторинг, здійснений у Києві навколо 10 столичних шкіл у різних районах міста у серпні 2011 року засвідчив, у 100% усіх точок, де продавалися сигарети, була розміщена і їхня реклама. При цьому у 89% випадків поруч із рекламою сигарет розміщувалися товари для дітей – цукерки, напої та іграшки. Саме тому напередодні 1-го вересня Асоціація керівників шкіл України уже звернулася до народних депутатів із проханням заборонити рекламу сигарет, зокрема, в місцях продажу.

Для контактів : 050 8361820 , 49-04-23 Безкоровайна Ольга Давидівна

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.