“ЄС це не СРСР, а Брюсель не Кремль” – Тейшейра

10 жовтня до Харкова завітав Жозе Мануел Пінту Тейшейра, голова представництва Європейської комісії в Україні, посол Євросоюзу.

Майдану вдалося (стараннями Фонду Місцевої Демократії) вранці зустрітися і поспілкуватися з ним беспосередньо в колі кількох дружніх ГО, а ввечері зафільмувати його зустріч в книгарні Є, яка разом з журналом “Український Тиждень” організує спілкування з європейськими політиками.

Виступ посла, а також його відповіді на питання ми виклали на youtube. Якщо є бажаючі перекласти якісь епізоди його виступу з англійської – ми дуже вітатимемо це (на Майдані є перекладачі, але нема вільних саме зараз).

Перше питання було – яка буде реакція Європи на можливий вирок Тимошенко?

Переклад відповіді тезово – всі 27 країн-членів ЄС висловлюють великий подив тому, як в Україні з її прагненнями приєднатися до Євросоюзу, закони є суто криміналізовані, прийняті в 1927 і 1960 -і роки. Європейці до останнього сподіваються, що Тимошенко виправдають і знайдуть можливість декриміналізувати статтю за якою її судять, в протилежному випадку реакція ЄС не забариться і буде досить різкою.

Наше спілкування з послом було дуже плідним. Ми передали йому перший випуск нашого мультімедійного дайджесту “Майдан Моніторинг”, куди війшли матеріали по нардепах-піаністах, верховенству права (тобто його відсутності), обмеженням мирних зібраннь та проблемам з інформаційним законодавством, і як виявилося пізніше, посол його встиг до вечора продивитися і навіть цитував.

Виступ посла перекладався синхронно, тому наш запис вийшов англомовним. Всім, хто знає мову (а таких на Майдані багато) радимо подивитися. Він говорив про Помаранчеву реовлюцію, збочену структуру української економіки, політично мотивовані переслідування, демократичні процеси. Для затравки кілька фраз: “Газ це опіум для України”, “Вибори 2012 стануть дуже важливим барометром для ратифікації угоди про асоціацію”, “ЄС це не СРСР, а Брюсель не Кремль”, “Ми живемо не в середньовіччі” – каже посол, “а ми живемо” – відповідають харків’яни.

[tubepress mode=’playlist’ playlistValue=’590C1DBD7936F8B6′ playerLocation=’standart’ hqThumbs=’true’ paginationAbove=’false’ paginationBelow=’true’ theme=’default’ embeddedHeight=’480′ embeddedWidth=’640′ uploaded=’false’ views=’true’ resultsPerPage=’10’ orderBy=’rating’ fullscreen=’true’]

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair