Генеральний секретар СКУ Стефан Романів на Донеччині

Стефан Романів на Донеччині знайомиться з проблемою закриття україномовних шкіл та станом української мови

28 вересня 2011року з робочим візитом на Донеччині перебував Генеральний Секретар Світового Конгресу Українців Стефан Романів.

Зразу з аеропорту він зустрівся з представниками ініціативних груп шкіл Донецька і Макіївки, які ліквідовані рішеннями відповідних рад всупереч протестам батьків та всупереч чинному законодавству, без будь-якого обґрунтування. Учасники зустрічі обговорили сьогоднішню ситуацію і спільну тактику подальшої боротьби за збереження своїх україномовних шкіл.

Батьки учнів цих шкіл вже дев’ятий місяць поневіряються по прокуратурах, судах, пишуть заяви до всіх владних структур в тому числі і до Президента, пікетують і мітингують, рятуючи свої школи. І якщо україномовна школа №111 м. Донецька завдяки ухвалі про зупинення дії ліквідаційного рішення продовжує працювати, то школи учні україномовних Макіївських шкіл № 3,100,27 розсіяні по інших школах в тому числі і по трьох школах м. Харцизька завдяки тому, що зупинення ліквідаційного рішення суддя Компанієць 29 серпня 2011 року «успішно» ліквідувала.

Потім Стефан Романів надзвичайно плідно поспілкувався з студентським активом в державного університету управління( Ректор Олександр Станіславович Поважний).

Обговорити питання функціонування української державної мови та процесу ліквідації саме україномовних шкіл на Донеччині та відстоювання права навчати своїх дітей державною мовою в судах в державі Україна п. Романів мав змогу на зустрічі з начальником управління освіти Донецької обласної державної адміністрації Юрієм Івановичем Солов’йовим і його співробітниками. Обласний керівник освіти довідався на зустрічі з Романівим, що в прийнятій 15 квітня 2011 року Донецькою міською радою Програмі розвитку освіти на 5 років кількість україномовних шкіл в м. Донецьку скоротиться з 18 до 17, якщо школу №111 таки ліквідують. Усіх шкіл в м. Донецьку 161.

Мабуть саме тому, що почався процес новітньої державної русифікації в Донецьку керівники Донецької міської ради відмовили Генеральному секретареві Всесвітнього Конгресу Українців в зустрічі.
Своїми враженнями про перебування на Донеччині, проблемами з закриттям україномовних шкіл та стану з українською мовою на Донеччині Стефан Романів поділився з журналістами на прес-конференції. Стефан Романів заявив, що він зробить все, щоб вивести проблему ліквідації україномовних шкіл Донбасу на світовий рівень, зробити її більш публічною і обіцяв звернутися на особистому прийомі до президента України Віктора Януковича.

Після цього він охоче поспілкувався з організаціями, які об’єднались в Комітет опору диктатурі в Донецькій області та з громадськістю. Він був вражений діями Донецької міської ради, яка вперше за 20 років заборонила організаціям Донеччини святкові заходи до 20-річниці Незалежності України, через Постанову судді Тарасенка Донецького окружного адміністративного суду винесену о 6 годині ранку 24 серпня 2011 року, задовольнивши позов виконавчого комітету Донецької міської ради. А організаторів святкувань тепер судять за позовами Ворошиловського райвідділу міліції (начальник Ласкавий).

Марія Олійник, м. Донецьк