Київський зоопарк вимагає від журналістів об’єктивності

«Якщо ви промовите достатньо велику брехню і будете її повторювати, то люди врешті-решт у неї повірять”.
П. Й. Геббельс

За останні роки Київський зоопарк став зручною мішенню для метання бруду, що лавиною поширюється усіма можливими засобами масової інформації. З огляду на системний характер цих випадів, йдеться про брудні технології, які мають на меті зруйнувати репутацію столичного зоопарку та створити сприятливі умови для незаконної забудови його території.
Мабуть час видати словник метафор та епітетів, припущень та вигадок, якими користуються журналісти у текстах про Київський зоопарк. Зоологічний парк державного значення називають «звіринцем», ба гірше: «цвинтарем для тварин», «40 га ганьби за колючою проволокою», «гетто для тварин»… До яких тільки збочених фантазій не вдаються деякі автори! Щоб перебільшити кількість померлих тварин принаймні удесятеро, до «поминальних списків» зачисляють кормових кроликів, мишей та пацюків. А деякі з тварин (шимпанзе, верблюдиця Майя, пінгвіни Гумбольдта) в жовтій пресі «помирають» уже втретє або вчетверте. А чого вартий твір на вільну тему, як генеральний директор «краде телевізор» у горили або тиражований заголовок «В Київському зоопарку здохла УСЯ риба»! Вінчає картинку сюрреалістичне гасло: «Зоопарк закриють!».

Автори цих випадів не є шукачами правди, що мають на меті покращити якість життя тварин та в цілому змінити ситуацію в столичному зоопарку. Їм навіть не спадає на думку, що закрити зоопарк і кудись вивезти звірів означає: віддати 40,22 га території зоопарку під забудову, і втратити переважну більшість тварин, які не витримають стресу під час переїзду. І де чекають тих тварин, що залишилися? Хіба на Марсі?

Виконуючи завдання своїх замовників, журналісти та їхні горе-інформатори не переймаються об’єктивним висвітленням матеріалу, почасти просто передруковують чужу анонімну брехню. За останній рік люди вже звикли до потоку брехні, яка супроводжує київський зоопарк у засобах масової інформації. Чи ж збільшилася довіра громадян до самої професії журналіст після такого словоблуддя? З огляду на зливи бруду, націленого на зоопарк, будь-які матеріли про суспільно-політичні події в країні мимохіть сприймаються як апофеоз абсурду. Після усіх необ’єктивних, прямо скажімо, замовних статей про зоопарк інформаційний простір викликає ілюзію з ярмарком, на якому торгують фальшивими підробками.

Мода на критику зоопарку – явище відносно нове. Коли на початку 90-х у зоопарку, як і у всій країні, дійсно відбувався колапс – на це просто не зважали. З тих пір відбулися кардинальні зміни у самому підході до утримання тварин, до якості їх раціонів. Українські зоопарки рівняються на західно-європейські стандарти утримання тварин, і столичний зоопарк відповідає таким вимогам. І це думка міжнародних експертів з ЄАРАЗА, які фахово інспектують зоопарки.

Звісно, Київський зоопарк ще має достатньо недоліків. Але їх не більше, а то й набагато менше, ніж в інших зоопарках пострадянського простору. Дивно, що телекомпанії, покликані освітлювати життя всієї країни, тримають під обстрілом Київський зоопарк, як наче він єдиний в Україні. А чи ж все так ідеально в інших сферах життя? Сільське господарство, економіка, медицина, освіта, комунальне обслуговування… Чи ж досягають вони прийнятих за взірець європейських стандартів? І та ж українська журналістика не виняток: за своїми морально-етичним рівнем та професійними якостями вона цілком відповідає системі, яка її живить. Не далеко рушили вперед і зоозахисні та природоохоронні кола, яким ще так далеко до їхніх західних побратимів: антисанітарія та смертність у притулках для бездомних тварин, вкрай низький рівень екологічної просвіти тощо. Однак це не завадило навісити ярлик на Київський зоопарк, як «одного з найгірших у світі». Тож критикам зоопарку варто частіше дивитися у дзеркало.

P.S. Останнім часом журналісти вимагають захисту від цензури. Однак, Київський зоопарк не знає як захиститися від не переобтяжених професійною етикою та елементарною порядністю журналістів. Завдяки трударям пера, які за тридцять копійок виконують завдання бити «звіринець» на ураження Київ може втратити зоологічний парк загальнодержавного значення, останню зелену оазу посеред мегаполісу.

Олексій ТОЛСТОУХОВ, генеральний директор Київського зоологічного парку