На Харківщині влада готує нові знищення пам’яток!

Найближчими днями у Харкові буде демонтовано Пам’ятний знак на честь проголошення декларації про Незалежність, що знаходиться у Саду ім. Т. Шевченка та пам’ятник кошовому отаману Івану Сіркові в м. Мерефі.

Харківська міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища на чолі з її головою – Геннадієм Кернесом – нещодавно прийняла рішення про демонтаж і перенесення Пам’ятного знаку на честь проголошення декларації про Державний Суверенітет України, що знаходиться на вході до Саду ім. Т. Шевченка, а також пам’ятника славетному козацькому отаманові Іванові Сіркові у м. Мерефі Харківського району Харківської області. Під приводом приведення міських територій до «цивілізованих стандартів» чемпіонату «Євро-2012», посилаючись на міфічні критерії «неестетичності» і «архітектурної доцільності» вказані пам’ятники у терміновому режимі мусять бути знесені і переміщені у рекреаційні зони, місцезнаходження яких на даний момент остаточно не вирішене. Наразі повний комплект документації щодо демонтажу Пам’ятного знаку на честь проголошення декларації про Суверенітет України та пам’ятника Іванові Сіркові знаходяться на затвердженні в управлінні культури Харківської обласної державної адміністрації.

Нагадаймо, що Пам’ятний знак на честь проголошення Декларації про Державний Суверенітет України у Харкові, а також пам’ятник кошовому отаману Іванові Сірку було встановлено на початку 1990-х років за ініціативи громадськості Харківщини. Ці пам’ятники є своєрідними символами Української державності на Харківщині, біля яких традиційно проходять різноманітні громадські заходи, мітинги, панахиди, святкування.

Павло Клененко, Харків

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

  1. Російські царі знущалися над живим Іваном Сірко,засилаючи його до Сибіру.Коли він помер ті ж російські царі руйнували його могилу. Російські більшовики продовжили знущання над пам”ятю Івана Сірка, підклавши в його могилу чужий череп.В роки Незалежності України йому повернули його голову. Здавалося Іван Сірко упокоївся навічно . Та , бач Кернесу не йметься. Пам”ятник славетному отаману в Мерефі він хоче перенести в якесь болото.Щастя твоє бусурмане -Кернес, що Сірко уже не встане. Не зведеться з булавою на коні своїм буланім

Comments are closed.