Продовження політики порушення прав українців у Росії

05 жовтня 2011 р.

ЗАЯВА

Української Всесвітньої Координаційної Ради з проводу рішення районного суду

м. Москви про ліквідацію «Обєднання Українців Росії»

 

Українська Всесвітня Координаційна Рада розглядає ухвалу Замоскворецького суду

м. Москви, щодо ліквідації єдиної всеросійської федеральної організації українців – «Об’єднання Українців Росії» (ОУР) – як продовження політики порушення громадянських, культурних, духовних й мовних прав найбільшої української громади за межами України.

Рішення районного суду Москви є ланкою єдиної політики – тотального знищення українського громадського життя в Російській Федерації, що здійснює теперішнє керівництво Росії. Ця політика, всупереч взятих на себе Росією міжнародних зобов’язань, передбачає закриття протягом року вже другої української федеральної організації, брутальне поводження з колективом й читачами Бібліотеки української літератури в Москві, відсутність в Російській Федерації українських шкіл, церков, газет, тощо.

Не дивно, що після таких кроків міністр освіти РФ п. Фурсенко заявляє, що українці не спішать вимагати відкриття школи, де українська викладалась хоча б декілька разів на тиждень поряд з російською, англійською чи іншими мовами.

Рішення суду розвінчує сподівання частини української громадськості, що влада в Росії готова схаменутись і перестати притісняти громадян своєї держави за національною ознакою.

Нагадаємо, що після зауважень Міністерства юстиції РФ – українці Росії скликали

6-ий Надзвичайний з’їзд ОУР, де внесли зміни до Статуту ОУР згідно зауважень мінюсту Росії й обрали нове керівництво Об’єднання. Здавалось перешкоди для діяльності українського національного об’єднання Росії усунуто.

Але ж ні. Суд все ж вважає, що виступ колишнього співголови ОУР – Валерія Семененка в ефірі програми «Свобода думки» ( sic!) на «5-му каналі» (Санкт-Петербург) та радіо «Свобода», начебто порушує припис Міністерства юстиції РФ про призупинення діяльності ОУР.

Юристи, експерти й фахівці в один голос зазначають, що в російському Законі «Про громадські об’єднання» чітко вказано, що саме не мають права роботи організації в період призупинення їхньої діяльності. Це, зокрема, стосується тільки організації і проведення публічних заходів та реєстрації ЗМІ. Нічого такого ОУР не здійснювало, однак рішення про ліквідацію організації все одно приймається.

Підтекст такого рішення зрозумілий – українці Росії повинні зректись своєї національної ідентичності – відмовитися від свого роду й стати «русскімі» – так їм буде безпечніше і спокійніше.

В ситуації, що склалась: УВКР висловлює свій рішучий протест проти переслідування в Росії активістів української громади й закриття ОУР.

УВКР звертається до вищого керівництва держави України стати на захист законних прав закордонних українців, які проживають у Росії, прав, які гарантуються українській етнічній меншості РФ міжнародним правом й двосторонніми угодами, підписаними між Україною і Росією.

УВКР закликає світове українство до акцій солідарності з українцями Росії й підтримки ОУР як єдиного легітимного органу української діаспори Росії.

 

Голова Української Всесвітньої

Координаційної Ради Михайло Ратушний

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.