Примусове Євро: студенти вже не в захваті від футбольного свята

Активісти студентської профспілки заявляють, що учнів київських ВНЗ примушують брати участь у підготовці до Євро-2012. Молодь має імітувати масові заходи для відпрацювання безпеки на стадіоні.

Активісти незалежної студентської профспілки “Пряма Дія” заявляють, що стюардів до Євро-2012 “тренують на студентах”. Як сказав DW представник профспілки Олександр Володарський, на студентах київських ВНЗ, яких приводять проти їхньої волі, відпрацьовують взаємодію з фанатами, пропуск уболівальників на стадіон, огляд особистих речей. Так тренують стюардів на стадіоні “Олімпійський”.

До профспілки скаржаться, зокрема, студенти інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука, університету технології та дизайну, КПІ. За оцінкою профспілчан, лише під час одних таких навчань задіяли близько 7 тисяч молодих людей. Активісти нарікають, що значна кількість студентів беруть участь у заходах проти своєї волі. За неявку їм начебто погрожують санкціями за місцем навчання, починаючи відміткою про неявку на заняття і аж до заниження балів на іспиті.

“Живі тренажери”

Студенти зізнавались профспілчанам, що їх знімали з останніх пар, а увечері змушували голодними та втомленими йти пішки до стадіону більше години. Окрім студентів, до тренувань залучали військовослужбовців та курсантів військових училищ. У молодих людей перевіряли документи (студентські квитки), незалежно від згоди, обшукували і оглядали їхні особисті речі.

Активісти обурюються, що студенти були змушені перебувати на стадіоні у свій вільний час, замість дозвілля і роботи над домашніми завданнями. “Коли всі виходили, почалась справжня давка, ніби і справді на футболі, було страшно, аби не задавили”,- скаржились студентки профспілчанам. Представники профспілки запевняють, що неприпустимо примусово використовувати студентів у якості масовки. “Надто у такому принизливому положенні, як тренувальний об’єкт для обшуків”,- каже Володарський. Активісти профспілки “Пряма Дія” закликають студентів організовуватися і чинити опір подібним практикам, або ж просто бойкотувати такі “навчання”.

Добровільно-примусовий захід

Тим часом на офіційному сайті НСК “Олімпійський” повідомляється, що проводять тестові масові заходи, аби пересвідчитись, що 8 жовтня головна спортивна арена країни зможе гарантувати комфорт та безпеку кожному відвідувачу. Та уточнюють, що молоді люди беруть участь в тренінгах добровільно: “стати першими уболівальниками НСК “Олімпійський” запросили студентів-добровольців та курсантів столичних вузів”. І пишаються великою кількістю охочих протестувати стадіон.

Цікаво, що водночас в університеті ім. Т.Шевченка вивішене оголошення з посиланням на розпорядження першого проректора, про те, що “студенти першого та другого курсів повинні взяти участь у підготовці до офіційного відкриття НСК “Олімпійський”. Наступні навчання – 4 жовтня.

Авторка: Ольга Веснянка

1 Comment

  1. Може, Дарцю Степаненко треба негайно викликати, аби допомогти СОТНЯМ інфантильних студентів?!
    Тьху, ганьба…

Comments are closed.