Венедикт XVI: «навчитись чути мову природи і належним чином відповідати»

З 22 до 25 вересня відбувся пастирський візит папи Венедикта XVI до Німеччини, який проходив під девізом «Де є Бог, там є майбутнє». Девіз виражає два ключових пункти – питання стосовно Бога та майбутнього. Для християн майбутнє – це не щось строго детерміноване чи доля, яку неможливо уникнути, але наше майбутнє є у Бозі. З іншого боку, девіз дає імпульс до роздумів, що Бог розраховує на нас при впорядкуванні майбутнього світу і хоче через нас формувати це майбутнє.

У своїх чисельних промовах, поряд з іншими актуальними питаннями сьогодення, Святіший Отець часто звертав увагу на тему екології, її зв’язок з багатогранними суспільними проблемами, взаємозв’язок між екологією людини та екологією довкілля, а також тісний зв’язок між християнською вірою та відповідальним ставленням до природного довкілля.

Так наприклад, у промові до представників Ради Євангельської Церкви папа звернув увагу на численні сучасні проблеми, які руйнують людське суспільство і загрожують всьому світу: корупцію, наркотики, грошолюбство, споживацьку залежність, бідність, голод … Згідно з Святішим Отцем ключовою причиною всіх цих бід є «брак любові до Бога та свого ближнього – Божого створіння – людини». Папа підкреслив важливість віри в Бога Творця для подолання згаданих проблем, адже визнання Бога Творцем передбачає відповідальність у створеному Ним світі.

У промові в німецькому парламенті папа констатував поступове формування свідомості, що щось є не так з нашою поведінкою стосовно природи, що наше довкілля – це не тільки матеріал для наших потреб чи перетворень, але, що Земля має свою власну гідність, яку ми маємо пошанувати. Святіший Отець підкреслив вагоме значення екології. Згідно з понтифіком: «ми маємо навчитись чути мову природи і належним чином відповідати». В особливий спосіб Святіший Отець звернув увагу на те, що «існує екологія людини. Також людина має свою природу, яку вона має шанувати і не сміє нею свавільно маніпулювати».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології