Зелений Фронт: лісівники потурають забудові “Берізок”

Голові Державного агентства лісових ресурсів України Сівець Віктору Миколайовичу

Генеральному прокурору України державному раднику юстиції України Пшонці Віктору Павловичу

СКАРГА НА БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ КЕРІВНИКІВ ДАНИЛІВСЬКОГО ДОСЛІДНОГО ДЕРЖЛІСГОСПУ ТА УкрНДІЛГА ЩОДО ЗАХИСТУ ЛІСОВИХ УГІДЬ

Шановні Вікторе Миколайовичу та Вікторе Павловичу!

З 10 серпня мешканці селища П’ятихатки (житловий мікрорайон в Київському районі міста Харкова) та небайдужі мешканці інших районів міста, представники екологічних громадських організацій ведуть боротьбу проти незаконної забудови унікальної природної території — гаю “Березки”, що розташовано у 11 виділі 163 кварталу Данилівського дослідного держлісгоспу, який підпорядковується УкрНДІЛГА ім. Висоцького (головний інститут Державного агентства лісових ресурсів України). Цей гай має не тільки важливе рекреаційне значення, але й відноситься до найціннішого надбання нашої держави. Не випадково, що цей об’єкт внесено до Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації” (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., N 37, ст. 332, (1).)ось цитата: “994058 Данилівський дослідний держлісгосп 310108, Дергачівський район, с. Черкаська Лозова, вул. Наукова, 13”. Причина такого статусу цих земель — в унікальному науковому експерименті, що розпочався зі створенням УкрНДІЛГА ім.. Висоцького більше 80 років тому. Вже декілька поколінь вчених досліджують одну й ту саму ділянку лісу, вивчають закони природи, причому в дослідженнях приймають участь фахівці не тільки з України, але й з усього світу. Якщо ця ділянка буде втрачена, на те, щоб відновити науковий доробок до сьогоднішнього рівня на новій території потрібно буде розпочинати все з початку та знов витрачати 80 років безперервної праці цілої наукової установи. Ось чому землі цього держлісгоспу є безцінними.
9 серпня цього року місцеві мешканці побачили, що в гаї “Березки” (поблизу від вулиці Вальтера селища П’ятихатки) невідомі особи проводять роботи по підготовці спеціальних канавок для постановки огорожі. Громадяни вийшли у ліс, викликали міліцію, запросили у робітників документи. Головним забудовником виявився громадянин Мовчан Іван Олександрович, 25-річного віку, керівник невеличкої фірми, що продає ваги. Жодних документів, що дають право вести роботи у лісі (погодження держлісгоспу, наукове обґрунтування, тощо) в цих громадян не було, отже, громада за допомогою міліції вигнала їх з лісу. Єдиний документ, який мав молодий підприємець — акт власності на землю іншої особи, підписаний головою Черкасько-Лозівської селищної Ради Павлом Шаболтасом (як відомо зі ЗМІ проти цього посадовця була порушена кримінальна справа саме за незаконне виділення лісових земель, див, наприклад, (2), (3), (4), (5), (6) багато інших, справа проти селищного голови мала великий резонанс в ЗМІ). Місцеві мешканці отримали погрози фізичної розправи з боку забудовників та замовників будівництва, залучалися правоохоронці, але ані керівництво Данилівського дослідного держлісгоспу, ані посадовці УкрНДІЛГА ім. Висоцького, які несуть відповідальність за збереження цього лісу, не втрутилися в ситуацію, незважаючи на те, що місцеві мешканці повідомили їх про подію.
Ситуація не була несподіваною для екологів Харківщини. Ще у листопаді 2010 року вони помітили на сайтах з торгівлі нерухомістю пропозицію про продаж ділянок в “Березках”. Це явно порушувало Розпорядження Кабінету міністрів України №610-р від 2008 року, яке ввело мораторій на продаж земель лісового фонду, низку інших нормативних актів. Активісти виявили, що ця земля була виділена 2 жовтня 2009 року на 50 Сесії 5 скликання Черкасько-Лозівської селищної Ради. Однак, землі, де були розташовані ці ділянки, не мають ніякого відношення до Черкаської Лозової. Більше того, журналістам вдалося дізнатися у депутатів селищної Ради, що питання про виділення ділянок взагалі не виносилося на Сесію та не голосувалося (7), (8). Відразу після появи интернет-пропозицій про продаж ділянок у гаї “Берізки” місцеві мешканці провели збір підписів, звернулися до ЗМІ. Саме активна позиція екологів та журналістів з цього приводу призвела до початку розслідування цього випадку правоохоронними органами, прокуратура порушила кримінальну справу та оскаржила в суді виділення земельних ділянок (9). І знов представники обох установ, що мають захищати цей ліс, ніяк не проявили своєї зацікавленості в зупинці протиправних дій.
Нагадаємо, що Данилівський дослідний держлісгосп вже не вперше стає епіцентром корупційно-земельного скандалу. В 2009 році КРУ України виявило незаконну продаж земель цього держлісгоспу (10). Наступного року таку ж спробу розкрив прокурор міста Харкова (11). Ціла низка скандалів була пов’язана з розбазарюванням лісгоспом своїх земель: (12). В жодному з цих випадків УкрНДІЛГА (директор Віктор Ткач) не проявив жодної зацікавленості в захисті цих земель, будь-якої позиції щодо захисту законності та лісових насаджень.
Але події цього року б’ють всі рекорди! 30 вересня на тій самій лісовій ділянці, де була загальмована робота по встановленню паркану 9 серпня, знов почалися роботи. Той самий “господар” пан Мовчан цього разу захопив екскаватор та папірець, підписаний там самим Павлом Шаболтасом, з дозволом… на будівельні роботи (фото цього “документу” див. за адресою:(13). Хоча, повторимо, ці землі входять до лісового фонду держави, а до селища Черкаська Лозова ніякого відношення не мають, бо розташовані поза межами цього населеного пункту. Знов на місці події зібралися місцеві мешканці, екологи громадських організацій. Люди лягали під техніку, щоб зупинити знищення лісу (бульдозер почав копати траншею, при цьому пошкоджуючи поверхневий шар ґрунту та корені дерев різних порід, зокрема, дубів). І знов — погрози фізичної розправи людям з боку робітників і — повна бездіяльність лісгоспу та інституту. Люди, вигнавши з лісу забудовників за допомогою міліції, прийшли до лісівників. Але ті відмовилися навіть написати заяву в міліцію щодо незаконних робіт у лісі, що наносять збиток державі…
2 жовтня 2011 року забудовники змінили тактику: на ділянку у лісі, що так їм сподобалася, було завезено будівельні матеріали та виставлена цілодобова охорона, що складалася з кремезних чоловіків з кримінальною зовнішністю. На ділянці чергували до десяти “охоронців”, деякі з них поводили себе агресивно, штовхали людей, погрожували, забороняли місцевим мешканцям гуляти (також з дітьми) не тільки по указаній ділянці, але навіть по доріжках біля неї, в прилеглих лісових ділянках. Міліція майже 4 години не приїжджала на виклики громадян, велися роботи по викопуванню траншеї просто у лісі. Роботи було зупинено міліцією.
4 жовтня — нове протистояння. О 14.00 знов в ліс приїхала техніка. На місце події прибули журналісти, кримінального виду молодики відштовхували працівників мас-медіа, не давали знімати відео та фотоматеріали, чим грубо порушували статтю 172 Кримінального кодексу України. Депутати обласної Ради відправили до прокуратури запити щодо цих земель. Вперше на місці подій з’явився представник Данилівського дослідного держлісгоспу. Він звернувся до водія екскаватору, що копав канави у лісі з проханням припинити роботи. Той не звернув уваги. Представник держлісгоспу розвів руками і став у сторонці… Міліція не приїжджала на виклик громадян більше трьох годин. Добитися реагування з боку МВС вдалося лише після дзвінка на “Гарячу лінію” МВС по інформуванню про неправомірні дії міліції. Співробітники Дергачівського райвідділу ГУ МВС України в Харківській області врешті решт зупинили незаконні роботи у лісі та зібрали з присутніх заяви та пояснення, зробила опис місця події, затримала екскаватор, який проводив роботи. Слідчі дії продовжувалися до 19.00. Однак вночі (десь біля 2.00) 5 жовтня канави було забетоновано.
На депутатські запити з прокуратури області надійшла відповідь, що земля знаходиться під арештом. Це рішення 14 жовтня продублювала суддя Дергачівського районного суду Л. Калмикова (14), копія рішення суду (15). Однак будівельні роботи продовжуються до сих пір. Лише коли місцеві мешканці викликають міліцію, роботи призупиняються (відео, як це відбувається, див.(16). Навіть судові виконавці не в змозі зупинити ці порушення законодавства (17).
Насправді реагувати на вирубку дерев, зняття поверхневого шару ґрунту, пошкодження коренів дерев, складування будівельних матеріалів, тощо, на території лісів мають державні лісові господарства, що відповідають за ці землі. В лісових господарствах утворені підрозділи лісової охорони, до речі, озброєні. Є персонал, який має регулярно обходити землі лісгоспів, виявляти факти порушень, викликати підрозділи лісової охорони, а у разі необхідності — правоохоронні органи. Саме лісівники, а не городяни, мають виганяти з лісів порушників, робити все можливе задля притягнення їх до відповідальності. Непоодинокі випадки, коли майстри лісу та інші посадовці Данилівського дослідного держлісгоспу, проводячи об’їзди та обходи території лісництва, обминають ділянку, що забудовується, а це не може не свідчити про корупційну складову цієї ситуації.

У ЗВ’ЯЗКУ З ЦИМ ПРОСИМО:
1. Провести комплексну перевірку додержання законодавства співробітниками Данилівського дослідного держлісгоспу та УкрНДІЛГА.
2. Перевірку стану збереження земель Данилівського дослідного держлісгоспу та ділянок УкрНДІЛГА ім. Висоцького в цілому.
3. Надати правову оцінку систематичній бездіяльності керівництва обох установ при забудові земель, виділених державою задля наукових досліджень.
4. Провести перевірку ситуації з забудовою гаю “Берізки” (11 виділі 163 кварталу Данилівського дослідного держлісгоспу), покарати винних у безкарному, наглому, прилюдному порушенні законодавства забудовниками.
5. Змусити забудовників відшкодувати шкоду, заподіяну державі внаслідок вирубки та пошкодження дерев, пошкодження поверхневого шару ґрунту, засмічення території, тощо.
6. Взяти під особистий контроль участь у судових розглядах щодо цих питань представників Данилівського дослідного держлісгоспу та УкрНДІЛГА, які, на нашу думку, навмисне не надають до судів документи, що однозначно свідчать про незаконність будь-якого зазіхання на свої землі, тим самим даючи змогу забудовникам захоплювати ділянки.
7. Також просимо перевірити наявність в діях посадовців цих установ складової корупційних злочинів.

З повагою, Олег Перегон, заступник голови координаційної Ради ХОГО “Зелений фронт”

peregon_oleg[at]mail.ru
“28” жовтня 2011 р.

1. http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?page=1&nreg=847-14
2. http://advocat-cons.info/index.php?newsid=11993
3. http://www.objectiv.tv/010211/52198.html
4. http://timeua.info/030211/34286.html
5. http://www.sq.com.ua/rus/news/obschestvo/12.10.2011/predsedatelya_cherkassko_lozovskogo_selsoveta_nachinayut_sudit_za_nezakonnoe_vydelenie_12_ga_zemli/
6. http://atn.kharkov.ua/newsread.php?id=55810
7. http://www.zfront.org/sud-po-zastroyke-pyatihatskoy-beryozovoy-roschi-prodolzhaetsya/
8. http://www.objectiv.tv/280211/53266.htmlhttp://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/DanilsvskiiLeshoz/Berozk/BerezkSud.pdf
9. http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/DanilsvskiiLeshoz/Berozk/BerezkSud.pdf
10. http://www.dom2000.com/ru/main/article/id/13120
11. http://www.objectiv.tv/260810/45869.html
12. http://timeua.info/120110/13411.html,%20http:/pechenegy.org.ua/en/node/48
13. http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/DanilsvskiiLeshoz/Berozk/zajav/
14. http://varta.kharkov.ua/novini/kharkiv/1086289.html
15. http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/DanilsvskiiLeshoz/Berozk/arest/
16. http://www.zfront.org/pyatihatki-beryozki-uchastok-movchana-video/
17. http://www.zfront.org/2011-10-21-pyatihatki-beryozki-sudebnyy-arest/