23 листопада – українські журналісти проти безкарності

У Міжнародний день протидії безкарності українські журналісти нагадають владі про ті злочини проти журналістів, які досі лишаються не розслідуваними і де злочинці не були покарані.
Марш розпочнеться в 11.00 біля Адміністрації Президента з прес-конференції, де буде оголошена петиція до Президента як гаранта Конституції та до Генеральної прокуратури.

Після цього журналісти пройдуть маршем центральними вулицями міста до приміщення НСЖУ, а парламентери від журналістської спільноти передадуть в ГПУ опис всіх нерозкритих справ.

З 12 до 14.00 в ході кргулого столу в Національній спілці журналістів представники громадських організацій, профспілок та ЗМІ обговорюватимуть безкарність та порушення прав журналістів. АДРЕСА: вул. Хрещатик 27-А

О 15.00 група журналістів подасть петицію проти безкарності в Білоруське посольство на підтримку наших колег – білоруських журналістів.
АДРЕСА: вул. М.Коцюбинського, 3.

Організатори акції звертаються до ВСІХ журналістів з проханням проявити солідарність і підняти питання безкарності 23 листопада перед представниками влади і перед українським суспільством, як це роблять цього дня журналісти в інших країнах світу.

ТЕКСТ ПЕТИЦІЇ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЯНУКОВИЧА

Громадський рух Стоп Цензурі!, Українська Медіа-Асоціація, Незалежна Медіа-Профспілка України та Національна Спілка Журналістів України, за підтримки Міжнародної Федерації Журналістів та Репортерів без кордонів, об’єднались для того, щоб звернутись з цією петицією до ГЕНЕРАЛЬНОЇ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ, МІНІСТЕРСТВА ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ, ТА АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.
МИ ВИМАГАЄМО ВІД УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ:

Знайти і покарати замовників убивства Георгія Гонгадзе. Гарантувати відкритий і прозорий судовий процес у цій справі і винесення справедливого вироку убивцям журналіста і замовникам злочину.

Знайти і покарати винних у вбивстві журналіста Василя Климентьєва.

Встановити і покарати винних у нападі на журналіста Олександра Течинського, що стався ще у жовтні 2008 року. Внаслідок нападу журналісту зламали руку. Він одразу звернувся з заявою до міліції. Не дивлячись на те, що його нападника легко встановити по фото, інцидент досі не розслідувано.

Встановити і покарати винних у нападі на журналіста Максима Требухова, який постраждав внаслідок дій міліції під час мітингу під ВР. Журналісту зламали ребра, його повалили на землю і били ногами, не дивлячись на те, що він пред’явив журналістське посвідчення і повідомив, що займається професійною діяльністю.

Встановити і покарати винних у замаху на життя донецького журналіста Олексія Мацуки. Справу досі не розслідувано, не допитано свідків, на яких вказав журналіст. Журналіст продовжує отримувати погрози.

Дорозслідувати справу з побиттям коломийського журналіста Василя Демяніва, і гарантувати покарання справжніх винуватців замаху на життя журналіста. Досі не з’ясовано умисел нападників, і лишається дуже багато питань, пов’язаних з розслідуванням справи.

Розслідувати і покарати винних у побитті журналістів співробітниками спецпідрозділу Грифон у Печерському суді, що сталось у липні 2011 року. Досі немає відповіді на звернення до МВС і ГПУ, що було підписане більш ніж 20 журналістами і подане до відповідних відомств через кілька днів після інциденту.

У березні 2006, у Сімферополі вчинено спробу підпалу будинку керівника проекту “Перша кримська”, відомої кримської журналістки Лілії Буджурової. Злочин досі не розкрито.

Вимагаємо розслідувати справи і покарати винних у наступних злочинах, пов’язаних з професійною діяльністю журналістів:
1. Пошкодження апаратури та погрози розправою фотокореспондентові «Донецькі новини» Данилові Павлову у м.Донецьк 09.08.2010р. 14.08.2010 працівниками сектору карного розшуку Калінінського РВ Донецького МУ винесено постанову про відмову у порушенні кримінальної справи на підставі п. 2 ст. 6 КПК України

2. Перешкоджання журналісту газети «Гривна» у фотозйомці 08.10.2010р. В порушенні кримінальної справи відмовлено на підставі п.2 ст.6 КПК України.

3. Напад на кореспондентів Чорноморської телерадіокомпанії представників Партії Регіонів у м.Феодосія 31.10.2010р. 01.11.2010 порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 186 КК. Злочин не розкрито, у провадженні СВ Феодосійського МВ

4. Міліціонери застосували фізичну силу щодо спецкора 5 каналу Оксани Трокоз у м.Житомир 03.11.2010р. Винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно працівників міліції за ст.ст. 185, 186, 187, 364, 365 КК України, за відсутністю в їх діях складів злочинів.

5. 11.11.2010 в м. Краматорську між групою осіб відбувалася бійка, яку почав знімати на фотоапарат в режимі «відео» журналіст АТЗТ «Нові проекти» Ладик О.Я., якого одна особа, що брала участь у бійці, за це вдарила кулаком в ліве вухо. Від удару Ладик О.Я. впав на землю та упустив фотоапарат, від чого той розбився. Злочин не розкрито, у провадженні СВ Краматорського МВС.

6. Побиття кореспондента газети «Зоря Тарханкуту» Сергія Антіпенка в с.Чорноморське 01.12.2010р. Злочин не розкрито, у провадженні СВ Чорноморського РВ.

7. Порушення професійного права ЗМІ м.Донецька під час конференції 17.12.2010р. Прокуратурою м. Донецька заявникам роз’яснено судовий порядок оскарження відмови у наданні інформації.

8. Видалення журналістів 9 каналу охороною з будівлі районної податкової інспекції у м.Дніпропетровську 21.03.2011р. Прокуратурою Красногвардійського району м. Дніпропетровська в порушенні кримінальної справи за ст.171 КК України відмовлено.

9. Побиття редактора газети «Незалежний кур’єр» Сергія Рибаченко. 03.02.2011р. 10.05.2011 кримінальна справа направлена до суду для розгляду по суті. Судове слідство триває

10. Перешкоджання представником УДО журналістам у зніманні проїзду кортежу у м.Києві 12.04.2011р. Відповідь прокуратури – «підстав для прийняття рішення в порядку ст. 97 КПК України немає».

11. Перешкоджання співробітниками податкової міліції журналістам І.в. «Новини» (Олександр Влащенко та Наталія Барбарош) та кореспонденту видання Преступности.нет Артему Дибленко у професійній діяльності 01.06.2011р. Слідство триває.

12. Перешкоджання знімальній групі Сергія Андрушка у селищі Ромодан Миргородського району Полтавської області, на центральній площі селища, під час народних гулянь у серпні 2011. Інцидент досі не розслідувано.

13. Охоронці менеджера київського концерту Валентина Гафта й Ольги Остроумової нецензурно облаяли і побили знімальну групу інформаційної програми ТСН каналу «1+1» – журналіста Дмитра Святненка й оператора Павла Мяснова. Інцидент стався 04.11.2011. Слідство триває.

14. 8 листопада 2011 співробітники адміністрації ринку «Сьомий кілометр» в Одесі перешкоджали роботі журналіста інтернет-видання «Взгляд из Одессы» та газети «Український південь» Ігоря Столярова і намагалися застосувати до нього силу.

15. Охоронці президента Януковича застосували силу до журналіста каналу СТБ Сергія Андрушка, коли він знімав виступ президента на виставці “Агро-2010” у червні 2010 року. Винних так і не було покарано.
16. На мікрофон журналістки СТБ Ольги Червакової напав комуніст Олександр Ткаченко 1 вересня 2009 року. Інцидент трапився у приміщенні Верховної Ради, коли Червакова намагалася взяти в Ткаченка коментар. Прокуратура Печерського району міста Києва відмовила у порушенні кримінальної справи.

Подія в ФБ  https://www.facebook.com/events/205536499522289/