Amnesty International роз’яснює свою позицію щодо Юлії Тимошенко

24 листопада Наталія Дульнєва дала інтерв’ю «Радіо Свобода», в якому вона висловила низку думок щодо засудження і умов утримання Юлії Тимошенко, які вона представила як позицію Amnesty International.

Amnesty International хотіла би підкреслити, що висловлені  Наталією Дульнєвою думки не відповідають позиції організації, і що вона немає жодних повноважень виступати від імені Amnesty International.

У день, коли Юлії Тимошенко був винесений вирок, Amnesty International заявила, що діяння, за які вона була засуджена, не відповідають ознакам кримінального порушення, і що її кримінальне переслідування було політично мотивованим. Таким чином  ми закликали до скасування вироку, зняття звинувачень та звільнення Юлії Тимошенко. Ми продовжуємо це робити. Проте Amnesty International не вважала і досі не вважає Юлію Тимошенко в’язнем сумління, тобто таку, що затримана виключно за свідоме вираження своїх переконань.

Що стосується умов перебування Юлії Тимошенко під вартою, то Amnesty International закликає до надання їй усієї необхідної медичної допомоги у відповідності з міжнародними стандартами, які повинні застосовуватися до усіх ув’язнених. Amnesty International розуміє, що Юлія Тимошенко була доставлена до лікарні для обстеження спини, і в даний час проходить курс лікування у СІЗО. Тому організація не вважає, що умови її утримання рівносильні жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню у розумінні статті 3 Європейської конвенції про права людини та основоположні свободи.

Усі запити від ЗМІ на коментарі Amnesty International потрібно адресувати директору Amnesty International в Україні Teтяні Мазур, або прес-службі Міжнародного Секретаріату Amnesty International в Лондоні.

За додатковою інформацією або для організації інтерв’ю, будь ласка, звертайтесь:
Лідія Аройо, прес-аташе, Amnesty International: +44 7771 796 350 (мобільний номер у Великобританії), lydia.aroyo @ amnesty.org, або Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні +380 97 904 0987 (мобільний в Україні), t.mazur @ amnesty.org.ua.

Джерело