Бєспрєдєл майбутніх парламентських виборів відпрацьовується у Вишневому

У київському передмісті Вишневому на дострокових виборах мера після того, як депутати під керівництвом Партії регіонів усунули з посади мера-опозиціонера Миколу Ляшенка з партії “За Україну”, територіальна виборча комісія відмовляється реєструвати опозиційних кандидатів. Не зареєстровані ні кандидати від БЮТ, ні від Свободи, ні від інших партій. З-понад 30 бажаючих балотуватися половину складають підлеглі регіонала Іллі Дікова, який зараз виконує обов’язки градоначальника й прагне прибрати “в.о.” перед назвою своєї посади. Вони проблем з реєстрацією не мають.

Один з кандидатів (з команди знятого з посади Ляшенка, який вирішив не балотуватися) відстоює нині своє право бути обраним в судах. Це – Юрій Лісничий з Європейської партії. Суд першої інстанції він виграв, рішення ТВК про відмову Ю. Лісничому у реєстрації визнане неправомірним. Тепер справа за апеляцією.

Відмовили ж у реєстрації на тій підставі, що конференція про висунення кандидата була проведена у Києві, а не у Вишневому, хоча жоден закон не забороняє робити це у столиці.

Проводили конференцію у Києві не від хорошого життя. У Вишневому створені такі умови, які просто унеможливлюють будь-яку агітацію чи інші дії, якщо для цього потрібно використання комунального майна.

Так, наприклад, всі біг-борди (тобто право розміщувати на них свою чи чужу інформацію) продали місцевому настоятелю церкви Сандея Аделаджі, іншій фірмі продали таблички для розміщення оголошень біля під’їздів, а в інших місцях розміщувати інформацію забороняють (чим не причина зняти когось з реєстрацї – порушення правил з благоустрою?).

“Вибори на посаду мера у Вишневому відбудуться 11 грудня. Термін реєстрації кандидатів добіг кінця 18 листопада. Опозиціонери, що не встигли подати позов, опиняться поза виборчою кампанією. Кандидати переконані – місцева влада відпрацьовує чорні технології перед парламентськими перегонами-2012.”, – йдеться у сюжеті 24 каналу про ситуацію у Вишневому.