Експерти назвали основні ризики аграрного сектору

Ментальність сільгоспвиробника, неврожай, слабка державна політика, поведінка конкурентів. Саме ці ризики аграрного комплексу? що впливають на обсяги кредитування аграріїв, є ключовими на думку експертів, які сьогодні взяли участь у круглому столі ІА «AgroNews».

Банки називають сільське господарство одним з найбільш ризикованих партнерів. Так, у десятці корпоративних клієнтів «Сбербанку Росії» аграрії  займають лише 8-му позицію. Це всього 3% кредитних договорів від загальної кількості. «Більшість з них стосуються не безпосередньо виробництва, а обслуговування контроперацій», – коментує заступник керуючого Київське РУ, керуючий опорним відділенням ПАО Дочірній банк «Сбербанк Росії» Олександр Карлов. Такі позиції ринку він пояснює великими ризиками галузі.

Директор департаменту форвардних закупівель ТОВ «Хліб Інвестбуд» Андрій Ісак озвучив основні кризові моменти співпраці з сільськогосподарськими виробниками: «Це перш за все ментальність виробника сільгосппродукції, неврожай, непередбачувана поведінка конкурентів».

На думку експертів, усунути ризики швидко не вдасться, але диверсифікувати роботу у цьому напрямку варто. По-перше, через  вдосконалення законодавчої бази в аграрному секторі, по-друге, через інформування про вигідні програми кредитування безпосередніх виробників.

Нагадаємо, наразі відсоткові ставки за кредитами для сільськогосподарських підприємств збільшується і, відповідно, відбувається  зменшення обсягів кредитування.