Не дайте їх заглушити!

Незважаючи на систематичні переслідування владою, молоді азербайджанські активісти наполегливо намагаються знайти шляхи здійснення своїх прав на вільне висловлення власної думки та на свободу зібрань. В умовах жорсткого придушення інакомислення інтернет став останнім прихистком свободи слова в Азербайджані.Невелика, але рішучо налаштована група молодих активістів, закликає до демократичних реформ та до викорінення повальної корупції в уряді через відеоблоги та мережу Twitter.

У відповідь на це уряд влаштовує все більше переслідувань активістів за сфабрикованими звинуваченнями. Переважна більшість цих людей за результатами несправедливих судових розглядів засуджена до тривалих термінів позбавлення волі.

Азербайджанська влада робить все можливе, щоб дискредитувати і залякати їх. Державне телебачення показало серію інтерв’ю та документальних фільмів, які зображують користувачів Facebook як “психічно хворих”. Університети, що перебувають під контролем держави, регулярно застерігають студентів під тиском відрахування не критикувати існуюче становище.

На даний момент, схоже, що багатий нафтою Азербайджан може розраховувати на торгових партнерів, багато з яких знаходяться в країнах ЄС і закривають очі на місцеві порушення прав людини. Відтак, уряд Азербайджану продовжує приділяти мало уваги на критику  з боку організацій та установ з прав людини, таких як Європейський суд з прав людини. Влада використовує свій потужний держапарат, фінансований за рахунок прибутків від нафти і газу, щоб змусити замовчати інакомислячих. Вона, ймовірно, продовжуватиме робити це з легкістю і безкарністю доти, доки іноземні уряди неохоче підтримуватимуть цих інакодумців.

Оскільки Європейська Комісія опікується двосторонніми торговельними відносинами між країнами Євросоюзу, ми закликаємо Хосе Мануеля Баррозу, президента Європейської Комісії:

  • Переконатися, що ЄС приділяє пріоритетну увагу значним покращенням у сфері дотримання та захисту прав людини азербайджанського народу у той час, коли ведуться торгові переговори Азербайджаном.
  • За необхідності, підняти справи, в яких були порушені індивідуальні права, відповідно до керівних принципів ЄС з питань правозахисників.
  • Закликати до негайного і безумовного звільнення Джаббара Савалана, Бахтіяра Гаджиєва, Турала Аббасли і Руфата Гаджибейлі під час всіх діалогів із владою Азербайджану.

Прієднатися до петиції можна на сайті Міжнародної амністії