ПАРЄ пригрозила Україні серйозними проблемами

У ПАРЄ не виключають введення санкцій щодо України, але сподіваються на відповідну реакцію української влади на їхні зауваження.

Про це заявила співдоповідачка по Україні Майліс Репс, відповідаючи на запитання, чи розглядається можливість позбавлення України голосу в моніторинговому комітеті ПАРЄ або в організації в цілому або навіть припиненні членства України в органах РЄ.

“Все це можливо, хоча ми щиро сподіваємося, що Україна не зайде так далеко”, – сказала Репс

“Швидше за все на січневій сесії не будуть вжиті крайні заходи впливу на Україну. Зміниться мова резолюції, її тональність”, – сказала вона.

“Що стосується негативного сценарію, то побоювання пов’язані насамперед з виборами до парламенту, які наближаються. Якщо виборче законодавство буде використано певним чином, то у вашої країни виникнуть дійсно серйозні проблеми”, – сказала Репс.

“Ще один варіант – якщо продовжиться політично мотивоване використання карного законодавства, якщо до нас буде надходити усе більше доказів того, що судова система не є незалежною. А такі сигнали ми, на жаль, уже одержуємо”, – попередила вона.

“Отже, у січні буде лише інший тон звіту по Україні, але через півроку ситуація може змінитися”, – підкреслила співдоповідачка ПАРЄ.

Також Репс відзначила, що ще кілька місяців тому, “до судових процесів щодо колишніх високопоставлених політиків, в Україні відбувалася безліч позитивних процесів”.

Відповідаючи на запитання, що стало поворотним моментом у зміні позиції ПАРЄ, співдоповідачка Марієтта де Пурбе-Лундін відповіла:

“Так само, як і у випадку з позицією Євросоюзу — погіршення почали відзначатися в серпні, коли Юлія Тимошенко була взята під варту. До цього ще була надія, що їй буде надане право на чесний суд, але після цього всі зрозуміли, що щось іде зовсім не так”.

“Нашу серйозну стурбованість викликає ситуація зі свободою зборів”, – сказала Пурбе-Лундін

“Багато наших співрозмовників кажуть про проблеми в сфері свободи ЗМІ, про те, що самоцензура стає очевиднішою. В основній доповіді ми також зупинимося на законі про суспільне телевізійне мовлення. Крім того, є питання до того, як розвиваються електронні ЗМІ, як розподіляються частоти”, – додала Репс.

УП