Стартує громадська кампанія проти обмеження свободи зібрань

15 листопада 2011 р.

ПРЕС-РЕЛІЗ

ЛЬВІВ

 

Початок збору підписів під зверненням

до Верховної Ради та Президента України

на захист права на мирні протести

 

Всеукраїнська ініціатива

“За мирний протест!”

 

СТАРТУЄ ГРОМАДСЬКА КАМПАНІЯ ПРОТИ ОБМЕЖЕННЯ СВОБОДИ ЗІБРАНЬ

 

Всеукраїнська ініціатива “За мирний протест!” має на меті не допустити прийняття законопроекту № 2450 «Про порядок організацій і проведення мирних зібрань», який фактично скасує право громадськості на мирний протест, також в подальшому відстояти основоположні принципи свободи мирних зібрань при прийнятті нового закону.

 Активісти ініціативи «За мирний протест!» на брифінгу перед Львівською Ратушею зазначили, що  сьогодні, всупереч рішенню Конституційного суду 2001 року, який чітко визначив, що немає законодавчо встановлених обмежень щодо строків подачі заявки на проведення акцій та місць її проведення, органи місцевого самоврядування в Україні намагаються своїми актами ускладнити для громадськості можливість участі в мирних демонстраціях.

 Активіст громадянського руху “Відсіч” Михайло Мосін додав: “Сьогодні ми робимо перший крок – починаємо кампанію зі збору звернень до Верховної Ради та Президента за вимогою захистити право на мирні зібрання. Ці підписи будуть збиратись по всій Україні, адже проблема обмеження свободи мирних зібрань є принциповою для діяльності будь-яких громадських ініціатив та збереження демократичних практик в країні”.

 Організатори навмисне обрали вуличний формат акції, адже йдеться саме про захист права на демонстрацію і відкрите вираження своєї позиції.

 “Якщо громадськість не буде втручатись у законотворчість наших парламентарів, то може статися так, що ми вже не зможемо підійти так близько до Ратуші, як сьогодні, щоб висловити нашу позицію з будь-якого питання. Наше завдання – домогтись остаточного відхилення законопроекту 2450 і пролобіювати правильний демократичний закон” – підкреслив голова правозахисної організації «Корпус свободи» Євген Філіппов.

Детальніша інформація:

Львів: Ольга Сало  +380 63 628-68-41

Про загальноукраїнський формат: Володимир Чемерис  +38050 380-62-68  http://www.zmina.org.ua/

Принагідно – результати всеукраїнського дослідження щодо стану з правом на мирні зібрання – тут