Свобода мирних зібрань – вимір адміністративних судів

Центр політико-правових реформ публікує результати дослідження практики адміністративних судів усіх рівнів у справах про обмеження права на мирні зібрання за останні три роки. Ознайомитися з результатами.

 

http://www.pravo.org.ua/index.php/component/content/article/36-2010-03-02-15-16-48/409-2011-11-01-14-53-27

Ось окремі висновки:
  • Суди застосовують національне законодавство щодо свободи мирних зібрань без урахування міжнародних стандартів. Суди застосовують акти законодавства Радянського Союзу і підзаконні акти органів місцевого самоврядування, які обмежують конституційне право на мирні зібрання.
  • Усупереч міжнародним стандартам суди забороняють мирні зібрання у разі збігу їх з іншими заходами, у тому числі контрдемонстрації; у зв’язку з формальними недоліками у повідомленні про мирне зібрання; через проведення зібрання у «недозволеному» громадському місці; через надуману неспроможність органів влади забезпечити громадський порядок, безпеку руху транспорту чи пішоходів, дотримання правил благоустрою тощо.
  • Суди погано мотивують свої рішення і майже завжди обирають найбільш втручальний спосіб обмеження свободи мирних зібрань – заборону мирного заходу, жодним чином не обґрунтовуючи необхідність застосування саме його.
Роман Куйбіда